Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Thomas Bodström petas som ny landshövding efter hårda kritiken

Thomas Bodström petas som ny landshövding i Stockholm.
Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Thomas Bodström.
Stefan Löfven.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Regeringsbeslutet.

Efter den hårda kritiken – nu petar regeringen Thomas Bodström som ny landshövding i Stockholm.

Bodström har suttit i styrelsen för skandalbolaget Allra som misstänks ha blåst svenska pensionssparare på 242 miljoner kronor.

Bodström fick beskedet på lördagen – han får inget avgångsvederlag.

– Jag beklagar regeringens beslut. Jag hade gärna blivit landshövding men nu fortsätter livet som advokat och författare, säger Thomas Bodström i ett pressmeddelande.

Regeringen petar Thomas Bodström som landshövding för Stockholm. Beslutet att utse Bodström har fått hård kritik efter att skandalen inom Allra, där Bodström varit styrelseledamot, dragits upp. Och nu backar regeringen från sitt beslut, meddelar de i ett pressmeddelande:

"Uppdraget som landshövding och att därmed vara statens företrädare i länet har i stora delar likheter med ett förtroendeuppdrag. Mot bakgrund av att det från flera andra politiska partier saknas förtroende för Thomas Bodström har regeringen för avsikt att fatta beslut om att upphäva sitt tidigare beslut att utse Thomas Bodström till landshövding i Stockholms län."

Kunde tjäna 7,4 miljoner – blir utan

I regeringens utnämning av Bodström till landshövding framgick att han skulle ha en månadslön på 102 800 kronor. Bodströms anställning som landshövding skulle, enligt avtalet, ta slut den 31 oktober 2023. Det innebär en sammanlagd lön på 7 401 600 kronor, som Bodström kunde ha tjänat.

Regeringsbeslutet.

Nu petas han i stället utan avgångsvederlag.


LÄS OCKSÅ: Thomas Bodström var med och delade ut  20 miljoner till Allras ägare 


Bodström blir dock inte utan ersättning. Han driver fortsatt en farmgångsrik advokatbyrå, bland annat, och säger i regeringens pressmeddelande:

– Jag beklagar regeringens beslut. Jag hade gärna blivit landshövding men nu fortsätter livet som advokat och författare.

Thomas Bodström: "Jag beklagar"

Thomas Bodström säger vidare till TT att regeringen inte haft några synpunkter på hans inblandning i Allra. Att han petas beror på att flera riksdagspartier inte har förtroende för honom, säger Bodström till TT:

– Regeringen har stöttat mig hela tiden – statsministern, finansministern, civilministern och allihopa. Men om det är så att statens representant måste ha stöd av alla partier, ja, då blir det så här.

Civilministern Ardalan Shekarabi, S, håller fram att en landshövding måste ha ett stort förtroende för att kunna fungera i sin roll. 

– Det är ett viktigt uppdrag där man i praktiken är regeringens och statens förlängda arm regionalt. Så förtroendefrågan är helt central här, säger Ardalan Shekarabi. 

"Thomas Bodström saknar det förtroende som krävs"

Ardalan Shekarabi fortsätter: 

– Är det så att man saknar förtroende hos politiska partier, företrädare för kommun- och landstingssektorn så är det väldigt svårt att göra ett bra jobb som landshövding och efter de senaste veckornas händelseutveckling satte vi oss och gjorde en samlad bedömning och kom fram till att Thomas Bodström saknar det förtroende som krävs för att man ska kunna göra ett bra jobb som landshövding. 


LÄS OCKSÅ: Thomas Bodström styrelsekollega med misstänkte Alexander Ernstberger 


 – Då kom vi fram till det mycket ovanliga beslutet att dra tillbaka utnämningen, säger Ardalan Shekarabi. 

Har beslutet något att göra med det som händer kring Allras vd, som häktades i går?

– Snarare reaktionerna på hela händelseförloppet inom Allra-processen. För i samband med reaktionerna har man uttalat att man inte har förtroende för Thomas Bodström, med anledning av att han under en period satt i styrelsen i Allra. 

– Eftersom det gjorts så tydliga uttalanden, från så många företrädare för olika partier och aktörer att man saknar förtroende för Thomas Bodström, och det har varit ett väldigt tydligt budskap, är det uppenbart att det skulle vara svårt för honom att fungera som landshövding.    

Enligt Ardalan Shekarabi fick Thomas Bodström beskedet på lördagen. 

– I dag har vi haft dialog med honom. Vi kommenterar inte interna processer, men han har fått reda på det här under dagen, säger civilministern.

Två Allra-toppar häktade i härvan

Kritiken mot utnämnandet av Bodström som landshövding grundas i skandalen kring pensionsbolaget Allra, där Bodström i ett halvår satt i styrelsen. Allra misstänks ha blåst svenska pensionssparare på 242 miljoner kronor. Det ska ha gjorts inom ramen för premiepensionssystemet, genom vidlyftiga och olagliga affärer.

Allras vd Alexander Ernstberger.
Foto: / ALLRA

Skandalbolagets vd Alexander Ernstberger har häktats misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Tillsammans med en av hans närmaste medarbetare, också häktade Olle Marcusson, riskerar han nu sex års fängelse.

Thomas Bodström är inte misstänkt för brott i skandalen.


LÄS MER: Bodström var med och delade ut tjugo extra miljoner till Allras ägare


Bodström skulle tillträda den 1 november

Beslutet att upphäva beslutet att utse Bodström till landshövding i Stockholms län fattas formellt på torsdag, vid regeringssammanträdet.

Tanken var att Bodström skulle tillträda den 1 november. Så blir det alltså inte. I augusti utsågs tillförordnade länsöverdirektören Åsa Ryding till vikarierande landshövding. Det fortsätter hon vara under "tiden som processen med att hitta en ersättare pågår", framgår vidare i pressmeddelandet.

Bodström lämnar utan avgångsvederlag

Beskedet att Bodström petas kommer från civilminister Ardalan Shekarabi, S. Han säger i pressmeddelandet:

– Jag önskar Thomas Bodström all lycka till i sitt uppdrag som advokat och författare. Eftersom han har dessa sysselsättningar kommer det inte heller att utgå något avgångsvederlag.

Till Sveriges Radios "Ekot" säger Shekarabi vidare att beslutet diskuterats i veckan, och att det fattats mycket utifrån vad oppositionen tyckt.

Beskedet om att Thomas Bodström petas kommer efter att regeringen tydligt sagt motsatsen. Finansminister Magdalena Andersson sa förra veckan att:

– Jag är övertygad om att Thomas Bodström kommer att göra ett fantastiskt jobb som landshövding i Stockholm och stå upp för alla stockholmare.

Stefan Löfven om Bodström: Inget hinder

Men på onsdagen sa Magdalena Andersson:

– Nu finns ju ingenting som tyder på att Thomas Bodström skulle ha gjort något brottsligt. Men om det skulle komma fram nya uppgifter, då får man naturligtvis titta på dem.

Statsminister Stefan Löfven sa i veckan till TT:

– Den bedömning som regeringskansliet gjorde var att det inte finns något hinder för att utse Thomas Bodström till landshövding.

V-ledaren: Bodström var fel från början

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt har tydligt krävt att regeringen drar tillbaka utnämnandet av Bodström, nu skriver han på Twitter:

"Bra att regeringen backar om Bodström. Att utse någon som var indragen i Allraskandalen var fel från början."

När V-ledaren medverkar i Expressen TV utvecklar han:

– Thomas Bodström har suttit i styrelsen som nu är indragen i en enorm härva. Det var givet från början… han borde aldrig utsetts till landshövding.

Han tror att häktningen av Allras vd och grundare kan ha varit droppen som fick bägaren att rinna över för regeringen. Men Sjöstedt menar att man aldrig borde ha utsett honom i augusti, när det redan då var känt om Allras problem.

–  Socialdemokraterna har ju en vana att utse sina egna till sådana här poster jag tror man blev fartblind när man utsåg honom till landshövding, säger Sjöstedt.

Penilla Gunther, näringspolitisk talesperson och riksdagsledamot för KD, kommenterar även hon beskedet via Twitter.

https://twitter.com/penilla/status/919221530307022849

Centerpartiet i Stockholm stad väckte tidigt kritik mot Bodströms utnämning. De är nu nöjda att regeringen backar.

- Regeringen har äntligen kommit till sans. Vi har hela tiden menat att uppdraget att vara landshövding är att likna vid ett förtroendeuppdrag. Därför har vi krävt att regeringen väntar tills den rättsliga utredningen är klar, säger Karin Ernlund, gruppledare för Centerpartiet i Stockholms stad, i ett pressmeddelande.

Thomas Bodströms krav: Installera nytt badkar

Thomas Bodström har hela tiden stått fast vid att han velat bli landshövding, och att hans roll i Allra inte ska påverka det. I Sveriges Radios "Studio ett" sa Bodström tidigare i oktober:

– Jag kan säga att under den tiden jag satt, de sex månaderna, är jag fullt medveten om vad en styrelseledamot har för ansvar. Jag har gjort precis de saker som kan förväntas av mig under den perioden, det kan jag absolut garantera. Jag känner mig helt trygg.

I veckan kom nyheten att Bodström, inför sin planerade flytt till Tessinska palatset, bland annat krävde att ett nytt badkar skulle installeras.

Expressen söker Thomas Bodström.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!