Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen satsar 500 miljoner på extratjänster

Publicerad

Sveriges kommuner anställer för få nyanlända.
Det trots att det finns ett statligt stöd som står för hela lönen.

Nu avsätter regeringen 500 miljoner i budgeten för de så kallade extratjänsterna, skriver Sveriges Radio. 

Tidigare har regeringen aviserat att de kommer att satsa fem miljarder kronor på välfärden i höstbudgeten. Nu kommer finansministern Magdalena Andersson med beskedet att 500 miljoner av dem kommer att gå till extratjänster. 

"Vill få in fler människor som står långt från arbetsmarknaden"

Anledningen: Sveriges kommuner anställer för få nyanställda trots att det finns ett statligt stöd. 

– Det handlar om att kommuner som ser till att det kommer in många människor på extratjänster, de får en extra bonus. Det är för att vi vill att fler människor som står långt från arbetsmarknaden, inte minst nyanlända kvinnor, ska få möjlighet att få in en fot på arbetsmarknaden, säger finansminister Magdalena Andersson till Sveriges Radio. 

Målet: 6500 extratjänster vid årsskiftet 

Målet är 6 500 vid årsskiftet. Det tidigare målet var att det skulle finnas 20 000 extratjänster till 2020. Men nu har alltså ett nytt delmål satts upp då det gått trögt med extratjänsterna. 

– Här tycker jag att kommuner och landsting kan göra ett bättre jobb än vad de gör i dag. Det är nånting som är kostnadsfritt för kommunerna samtidigt som det ger människor en fot in på arbetsmarknaden. Det kan underlätta för den ordinarie personalen och ge en högre kvalitet för brukarna, till exempel att nån äldre får gå ut en på promenad en extra gång, säger Magdalena Andersson till Sveriges Radio. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen