Enligt källor till TV4 har Sveriges regering beslutat att sänka skatten på solel från 30 öre/kwh, till 0,5 öre/kwh. Foto: Fredrik Sandberg/TTEnligt källor till TV4 har Sveriges regering beslutat att sänka skatten på solel från 30 öre/kwh, till 0,5 öre/kwh. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Enligt källor till TV4 har Sveriges regering beslutat att sänka skatten på solel från 30 öre/kwh, till 0,5 öre/kwh. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Finansminister Magdalena Andersson, S. Foto: Patrik C Österberg/IBLFinansminister Magdalena Andersson, S. Foto: Patrik C Österberg/IBL
Finansminister Magdalena Andersson, S. Foto: Patrik C Österberg/IBL
Isabella Lövin, MP. Foto: Olle SporrongIsabella Lövin, MP. Foto: Olle Sporrong
Isabella Lövin, MP. Foto: Olle Sporrong

Regeringen sänker skatten på solel

Publicerad

Regeringen har beslutat att sänka skatten på solel från 30 öre/kwh, till 0,5 öre/kwh.

Sänkningen träder i kraft den 1 juli nästa år. Åsa Domeij har tidigare kallat skatten för "idiotskatt".

– Vi sänker den först och vill sedan helt ta bort den, säger finansminister Magdalena Andersson, S.

Men för de stora anläggningarna kvarstår skatten.

Skatten på solenergi har fått hård kritik sedan den infördes 1 juli i år.

Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood och tidigare aktiv miljöpartist, har varit en av kritikerna.

– Det är en ren idiotskatt. Om man producerar solel på sin egen fastighet och gör av med den på den egna byggnaden, varför ska man betala skatt för det, sa hon till SVT.

Finansministern: "Vi var i tidspress"

Regeringen motiverade skatten med att EU-regler tvingat fram den. Men bara två månader senare, i augusti, meddelade finansminister Magdalena Andersson, S, att regeringen backar.

– Vi var i tidspress när vi införde skatten på 30 öre, för vi var rädda att producenterna skulle åka på en skattesmäll, säger Magdalena Andersson, finansminister, nu.

Hon menar att sänkningen som presenterades på måndagen är så stor den kan vara.

– Nu har vi hittat en lösning som gör att vi EU-rättsligt står på fast mark.

Skarp kritik från Centerpartiet

Centerpartiet har riktat skarp kritik mot skatten. Partiets chefsekonom Martin Ådahl vill ha bort skatten helt.

– Bara det faktum att skatten fortfarande existerar är ett problem. Det ger administration och håller dörren öppen för att den skulle kunna höjas igen. Centerpartiet har varit tydliga från början med att skatt på solenergi är fel och motarbetar tillväxten på ett område som har stor potential, säger Martin Ådahl.

Sänkning till 0,5 öre/kwh

Sänkningen presenterades av finansminister Magdalerna Andersson, S, och klimatminister Isabella Lövin, MP, på finansdepartementet, där solceller gick att hitta på taket intill rummet för pressträffen.

För den som har flera mindre anläggningar, som tillsammans uppgår till 255 kW, sänks skatten från 29,2 öre/kwh till 0,5 öre/kwh.

Ett exempel på en producent som skatten kommer sänkas för är Åsa Domeijs Axfood, enligt klimatministern och språkröret Isabella Lövin.

- Det här möjliggör för de lite större aktörerna, som Axfood, Svenska bostäder eller kommuner, att satsa på solceller på sina skolor och bostäder över hela Sverige, säger Isabella Lövin, MP.

De som har anläggningar som tillsammans är mindre än 255 kW slipper helt skatten, och gör det redan i dag.

255 kW motsvarar cirka tolv villor i energiförsörjning, enligt regeringen. Det är alltså fritt fram att ha solceller på sin egen bostad.

Ska tas bort på sikt - om EU tillåter

Orsaken till att man inte tar bort skatten helt är att regeringen bedömer att man behöver ett godkännande från EU-kommissionen för undantag från beskattning.

– Vi sänker den först och vill sedan helt ta bort den, säger Magdalena Andersson, S, finansminister.

Hur stor blir kostnaden för sänkningen?

– Det handlar om några miljoner i statskassan. Och vi gjorde inte den här förändringen för att dra in pengar till statskassan.

Men skatten kvarstår på anläggningar som är större än 255 kW. I Sverige finns ett knappt tiotal anläggningar i den storleken, enligt finansministern.

– Där är bedömningen att det är mycket svårare att sänka enligt de regler vi har att förhålla oss till, säger Magdalena Andersson.

Under tisdagen frågas finansministern ut om hanteringen av frågan i skatteutskottet.

Sänkningen träder i kraft den 1 juli år 2017.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen