Krispaketet från regeringen: Fler ska kunna få a-kassa

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Mats Persson (L), finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP).
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Finansminister Magdalena Andersson (S).
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fler ska nu kunna få a-kassa och nivån höjs. 

Det är några av åtgärderna i det nya krispaket som regeringen presenterade på måndagen för att hantera den kraftigt stigande arbetslösheten, som nu väntas.

Det nya paket, som även innehåller stora satsningar på utbildning av arbetslösa, uppgår till totalt 10,8 miljarder. 

– Vi ser till att fler omfattas av a-kassorna och fler får ut försäkring upp till 80 procent av lönen, säger finansminister Magdalena Andersson (S). 

Regeringen har de senaste veckorna kommit med en lång rad krispaket för att motverka den mycket dramatiska nedgången i ekonomin som nu sker.

På måndagen kom nya siffror från Arbetsförmedlingen som visar att över 18 000 personer varslades om uppsägning bara förra veckan – den högsta siffran någonsin. 

– Det är en väldigt, väldigt snabb inbromsning för arbetsmarknaden, inte bara i Sverige utan också i andra länder. Därför tycker jag det är väldigt bra att vi nu kan presentera ett paket för att öka tryggheten för alla som riskerar att bli arbetslösa, säger Magdalena Andersson (S). 

De tidigare krispaketen har framför allt riktat in sig på att stötta landets företag och undvika att annars hälsosamma företag slås ut i stor skala. 

Stora resurser har därför lagts på sänkta arbetsgivaravgifter, korttidspermitteringar för anställda, stöd till företag att betala hyran och olika typer av lån.  

De nya åtgärder som regeringen nu går fram med handlar om tryggheten för de som trots allt blir arbetslösa. 

​– Företag kommer gå i konkurs och människor kommer bli arbetslösa, därför är det viktigt att vi har tydliga förslag för dem som riskerar att bli av med jobbet, säger Magdalena Andersson. 

Fler ska få a-kassa i nya krispaketet

Sammantaget uppgår det nya paketet till 10,8 miljarder kronor, och den enskilt största posten är förstärkningen av a-kassan, på 5,3 miljarder. 

Förändringarna som nu genomförs handlar bland annat om att fler ska få rätt till a-kassa genom kraven på hur mycket man behöver ha arbetat och hur länge man ska ha varit medlem i en a-kassa sänks för att kvalificera sig till ersättning. Det kommer enligt regeringen leda till att omkring 13 000 fler i månaden nu kommer att få rätt till a-kassa.

REGERINGENS NYA KRISPAKET

Regeringen har presenterat nya krisåtgärder, värda närmare 11 miljarder kronor, för att hantera den stigande arbetslösheten. Där ingår följande:

• Lättare att få a-kassa

Villkoren för att bli medlem i a-kassan förändras tillfälligt, där varje medlemsmånad ska räknas som fyra månader. Det innebär att medlemsvillkoret kan uppnås inom tre månader.

• Ändrade villkor i arbetslöshetsförsäkringen

Kraven för arbetslöshetsförsäkring sänks. Enligt de nya reglerna behöver man ha arbetat 60 timmar i månaden under sex månader, eller 420 timmar under sex sammanhängande månader, och då minst 40 timmar under var och en av dessa månader. Det gör att fler personer som har varit timanställda eller arbetat deltid kan få ersättning

• Höjt grundbelopp

Det högsta beloppet i grundförsäkringen höjs tillfälligt från 365 till 510 kronor per dag. Det innebär 11 220 kronor per månad i stället för 8 030 kronor.

• Höjd inkomstrelaterad ersättning

Takbeloppet för de första 100 dagarna i arbetslöshetsförsäkringen höjs tillfälligt från 910 till 1 200 kronor per dag. Den som har rätt till högsta ersättningen (gäller månadsinkomst på 33 000 kronor per månad) kan då få 26 400 i stället för 20 020 kronor per månad de första 100 dagarna.

• Slopad karens

Regeringen vill tillfälligt avskaffa karensvillkoret. Karens slopas för ansökningar om arbetslöshetsersättning som avser tidsperioden 30 mars 2020 till och med den 3 januari 2021.

• Ökad möjlighet till arbetslöshetsersättning vid vilande företag

Företagare som återupptar vilande verksamhet måste vänta minst fem år innan ett nytt uppehåll kan göras. Men enligt regeringens nya förslag ska uppehåll som görs under 2020 inte beaktas vid prövningen av femårsregeln.


Mer information läser du på regeringens hemsida.

Samtidigt höjs också nivån och taket för hur hög a-kassa man kan få. Nödvändigt, enligt Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson Mats Persson. 

– Detta är en extraordinär situation, och vi måste bidra till att människor känner trygghet i det här läget och att man kan få en ekonomisk trygghet från staten när man blir arbetslös. Ingen hade kunnat förbereda sig på corona och effekterna av cornakrisen, säger han. 

Maxtaket för hur mycket a-kassan man kan få justeras upp från 910 till 1200 kronor de första 100 ersättningsdagarna. Och man ska nu få upp 80 procent av lönen upp till en månadslön på 33 000 kronor i stället för 25 000 som gäller i dag.

Om arbetslösheten skulle stiga mer än beräknat kommer kostnaden för insatsen också dra i väg mer än de 5 miljarder regeringen räknat med.   

Regeringen och dess samarbetspartier C och L satsar också på nya arbetsmarknadspolitiska insatser, genom bland annat mer yrkesutbildning för arbetslösa. Totalt handlar det om 13 000 nya utbildningsplatser, och satsningen uppgår till 1,2 miljarder kronor.

Frida Bratt: Gå med i a-kassan

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, är positiv till regeringens krispaket.

– I dessa exceptionella tider vi nu står inför så tror jag det är nödvändigt att man ökar den ekonomiska tryggheten hos hushållen, säger hon.

Frida Bratt uppmanar alla att gå med i a-kassan.

– Det är en helt ny nivå av oro där ute, och den är befogad. Vi står inför en tvärnit och för att trygga sin inkomst bör man gå med i a-kassan.

Sparekonomen tipsar också om att höra sig för med facket om en eventuell inkomstförsäkring.

Även LO och arbetsgivarorganisationen Almega är positiva till krispaketet.

Regeringen lägger nytt krispaket på 10,8 miljarder.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!