Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen öppnar för att lägga ner Bromma flygplats i förtid

Senaste nytt från Di TV.
Regeringen öppnar för att i förtid lägga ner Bromma flygplats. Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i en intervju med Di. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den förtida nedläggningen förutsätter dock att Arlanda byggs ut, säger Eneroth vidare. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Regeringen öppnar för att i förtid avveckla Bromma flygplats, säger infrastrukturministern Tomas Eneroth till Di. 

Det nuvarande avtalet löper ut 2038. 

– Jag tycker att Bromma ska läggas ned och jag utesluter heller inte att det kan ske tidigare än 2038, säger Eneroth. 

Det förutsätter dock att Arlanda byggs ut. 

Bromma flygplats framtid har varit forum för politisk debatt under flera års tid. 

2014 fick den tidigare socialdemokratiska näringsministern, Anders Sundström, i uppdrag att utreda flygplatsens framtid. 

Den utredningen lades sedermera ned – då det saknades majoritet i riksdagen i frågan. 

Enligt Di växer stödet inom såväl politik som näringsliv för att avveckla flygplatsen. Och samtidigt förs diskussioner om att bygga ut Arlanda – en förutsättning för att avveckla Bromma, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i en intervju med Di. 

– En utgångspunkt är att öka kapaciteten. Jag tror att det är en förutsättning för att klara en nedläggning av Bromma och se till så att det finns plats för inrikesflyget. Det kommer att vara helt avgörande, säger han till tidningen, och menar bland annat att flygplatsen behöver en ny landningsbana. 

Regeringen öppnar för att lägga ner Bromma flygplats i förtid

Ministern säger vidare att regeringen öppnar för att lägga ner flygplatsen i förtid. Det nuvarande kontraktet löper ut 2038. 

Ny XXL-chef • Facebooks nya valuta • Framtiden för Bromma flygplats.

– Jag tycker att Bromma ska läggas ned och jag utesluter heller inte att det kan ske tidigare än 2038, säger Tomas Eneroth som i stället vill se ett stort nytt bostadsområde. 

I intervjun berättar Eneroth att en ny landningsbana på Arlanda ska öka kapaciteten, och inrikesflygen flyttas över från Bromma. 

Projektet att bygga ut Arlanda har gått under namnet ”Färdplan Arlanda” – en flygstrategi med målet att fördubbla trafiken till år 2050 som ska göra flygplatsen till Nordens ledande. 

– Det är klart att utvecklingen på Arlanda hänger ihop med nedläggningen av Bromma, det tror jag alla inser. Att lägga ned Bromma förutsätter att vi har bättre kapacitet på Arlanda, säger Tomas Eneroth till Di. 

Det finns ingen regeringsöverenskommelse om en färdplan för Arlanda. Miljöpartiet har länge drivit att Bromma Flygplats ska läggas ned och att marken ska användas till bostäder, men vi ser inte att ytterligare en rullbana behöver byggas för att det ska vara möjligt”, skriver Isabella Lövins pressekreterare Jakob Lundgren i en kommentar. 

Uppgifter: Frågan om Arlanda orsakade konflikt

Frågan om Arlandas framtid har, enligt tidigare uppgifter till Dagens ETC, resulterat i en konflikt i regeringen, vilket Expressen rapporterat om. 

Tomas Eneroth har hävdat att regeringen har en gemensam uppfattning – något som Isabella Lövin inte höll med om. 

– Vi är inte överens om en färdplan för Arlanda. Vi är överens om att flygets utsläpp måste minska kraftigt och då behöver vi ha åtgärder för att flytta över trafik till järnväg, och vi är också överens om att blanda in biodrivmedel i flygets bränsle så att utsläppen ska minska, har hon tidigare sagt. 

LÄS MER HÄR: Regeringen i storbråk – om Arlandas framtid

LÄS MER HÄR: Isabella Lövin om Arlandabråket: Vi är inte överens

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!