Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Regeringen och V vill se höjd bankskatt

Ulla Andersson är ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Foto: Pelle T Nilsson / PHOTO: ALL OVER PRESS/PELLE T NI
Magdalena Andersson är socialdemokratisk finansminister. Tillsammans med Ulla Andersson föreslår hon i en debattartikel i Aftonbladet i dag att bankskatten ska höjas. Foto: Pelle T Nilsson / PHOTO: PELLE T NILSSON/AOP-IBL/I

Tillsammans med Vänsterpartiet föreslår regeringen en höjd bankskatt, skriver man på Aftonbladet Debatt.

– Den här bankskatten är ett sätt att finansiera en utbyggd välfärd, säger Ulla Andersson, V, ekonomiskpolitisk talesperson.

Samtidigt upprepar V sitt budgetkrav på 10 miljarder till kommuner och landsting för att anställa fler.

Förslaget presenterades av finansminister Magdalena Andersson, S, och Vänsterpartiets Ulla Andersson på Aftonbladet debatt under onsdagsmorgonen och innebär att avdragsrätten för räntor på efterställda lån slopas.

Förslaget ska finnas med i budgetpropositionen i höst och berör bland andra banker och skadeförsäkringsbolag från 2017.

Totalt handlar det om skatteintäkter på 1,4 miljarder årligen, som enligt debattörerna ska gå till välfärden.

– Det finns stora behov i såväl sjukvård, äldreomsorg och förskola. Jag tror att många tycker att barngrupperna är stora och att många föräldrar känner viss oro på morgonen för att barnen ska behöva vara i en sån stressig miljö. Även om personalen gör ett alldeles utmärkt arbete. Sen finns det behov av fler anställda inom äldreomsorgen och sjukvården, säger Ulla Andersson, V, ekonomiskpolitisk talesperson.

Vänsterpartiets krav: 10 miljarder

Vänsterpartiet har vid flera tillfällen upprepat sitt budgetkrav på 10 miljarder kronor till kommuner och landsting för fler anställda i vård och omsorg. Pengar som enligt V skulle räcka till omkring 7 000 socialsekreterare, 8 000 förskolelärare och 8 000 undersköterskor.

Statsminister Stefan Löfven sa under Socialdemokraternas kommunkonferens i Örebro tidigare i mars att frågan om fler anställda i välfärden, ingår i budgetdiskussionen med MP och V.

Är 1,4 miljarder kronor tillräckligt?

– För oss är det viktigt att bygga ut välfärden och höja kvaliteten. Det är därför vi krävt 10 miljarder i ökade statsbidrag i förhandlingarna med regeringen. Den här bankskatten är ju ett sätt att finansiera en utbyggd välfärd. I dag är ju banksektorn underbeskattad, säger Andersson.

Finansministern: Gynnade näringsmässigt

Hur ser du på risken att det blir dyrare för bankkunderna?

– Jag tror att de allra flesta tycker att det är rimligt att bankerna bidrar med mer än vad de gör i dag. I dag är bankerna dessutom gynnade näringsmässigt framför andra verksamheter, säger Andersson.

Förra våren tillsatte regeringen en särskild utredning om bankskatt som ska vara klar senast november 2016. Utredningen har dock ingenting med dagens förslag att göra.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!