Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen mörkar kostnader i budgeten

Stefan Löfven
Foto: Anna-Karin Nilsson
Magdalena Andersson
Foto: Pelle T Nilsson

Så sent som förra veckan informerades regeringen på ett krismöte om nya rekordsiffror för flyktingmottagandet.

– Vi redogjorde för det operativa läget, hur det ser ut just nu, bekräftar Migrationsverkets operativa chef Mikael Ribbenvik.

Men i Stefan Löfvens budget mörkas ändå de verkliga kostnaderna för flyktingmottagandet.

Samtidigt medger finansministern att regeringens jobbmål blir svårare att nå - på grund av flyktingströmmen.

Bara under de senaste sju dygnen kom 6 894 asylsökande till Sverige, uppger Migrationsverkets operative chef Mikael Ribbenvik.

– Det är all time high. Under Balkankrisen 2002 kom som mest 5 060 personer under en vecka, säger han.

Denna information fick regeringen förra veckan då generaldirektören Anders Danielsson och Ribbenvik besökte regeringskansliet.

Inaktuell prognos

Men när finansminister Magdalena Andersson  hänvisades i stället till en inaktuell prognos som Migrationsverket lämnade i juli i år. De verkliga kostnaderna för flyktingmottagandet kan därför vara flera hundra miljoner kronor högre.

– Det finns en stor chans att de nya prognoserna kommer att ha ett högre antal asylsökande, medger finansminister Magdalena Andersson.

– Samtidigt är det ju så att i början när människor söker asyl kan man räkna av de kostnaderna mot biståndet, så det slår ju inte så snabbt igenom på statsbudgeten.

Enligt regeringens förslag i budgeten kommer de redan mycket höga avräkningarna för flyktingmottagande att öka med ytterligare 479 miljoner kronor.

"Biståndet urholkas"

– Det är mycket beklagligt att vi återigen ser att urholkningen av svenskt bistånd ökar. Att använda medel ur biståndsbudgeten till att finansiera flyktingmottagande innebär dessutom att utsatta grupper ställs mot varandra. Sverige måste både kunna ha ett generöst bistånd och ta emot människor på flykt, kommenterar Annica Sohlström, generalsekreterare för Forum Syd.

Migrationsverkets nästa prognos för flyktingmottagandet presenteras den 22 oktober. Det råder ingen tvekan om att siffrorna då kommer att revideras upp rejält.

"Situationen håller i sig"

– Vår bedömning är att vi måste ta höjd för att dagens situation håller i sig. Vi fortsätter bygga kapacitet, säger operative chefen Mikael Ribbenvik.

Vad detta innebär i ökade kostnader vill han dock inte spekulera i.

– Vi lämnar prognoser för att regeringen ska kunna göra överväganden till resurssättande. Samtidigt gör vi fortlöpande bedömningar internt för att vi ska se vad vi ska ta höjd för i det operativa arbetet.

Enligt Magdalena Andersson står det redan nu klart att regeringens jobbmål - som innebär att Sverige ska ha den lägsta arbetslösheten inom EU år 2020 - påverkas av flyktingmottagandet.

– Det är klart att det gör det svårare att nå jobbmålet. Vi kände ju inte till det här när vi satte upp det 2012. Så det är klart att det kommer att krävas ytterligare insatser, säger hon.

I dag reser justitie- och migrationsminister Morgan Johansson till Bryssel för att - återigen - delta i ett krismöte om flyktingsituationen i Europa. I morgon är det så dags för ett nytt toppmöte där statsminister Stefan Löfven och EU:s övriga stats- och regeringschefer ska försöka lösa krisen.

Kostnader för migration och integration

Enligt regeringen väntas kostnaderna för migration öka från 17,4 miljarder kronor i år till 19,4 miljarder nästa år.

Kostnaden för integration av dem som fått uppehållstillstånd ökar också - från 15,8 miljarder i år till 20,7 miljarder nästa år.

Men siffrorna bygger på en inaktuell prognos från Migrationsverket. Den 22 oktober presenteras en ny prognos som sannolikt innebär ökade kostnader med flera hundra miljoner kronor.