Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen kräver att Maria Ågren ska avskedas

Transportstyrelsens tidigare chef Maria Ågren. Regeringen kräver nu att hon ska sparkas från statlig tjänst. Frågan om hennes ekonomiska fallskärm blir ett fall för Statens ansvarsnämndFoto: Privat
Infrastrukturminister Anna Johansson - som ansvarar för Maria Ågren - deltog i beslutet att få henne sparkad. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Enligt åklagarbeslutet har Maria Ågren i IT-skandalen på Transportstyrelsen röjt sekretessbelagda uppgifter som kan vara till skada för rikets säkerhet.

Transportstyrelsens tidigare chef Maria Ågren ska avskedas från sin statliga tjänst.

Regeringen fattade i dag på förmiddagen ett formellt beslut i ärendet och vänder sig nu till Statens ansvarsnämnd för att få henne sparkad.

Därefter tas det ställning till hennes ekonomiska fallskärm.

Orsaken till regeringens drastiska åtgärd är IT-skandalen på Ågrens tidigare arbetsplats Transportstyrelsen där myndighetens databaser med bland annat hemligt material hamnade hos personer utomlands som saknar säkerhetsgranskning.

Regeringens beslut togs formellt på regeringssammanträdet i dag på förmiddagen. Sammanträdet leddes av ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson (S) eftersom statsminister Stefan Löfven har semester.

– Regeringen går till Statens ansvarsnämnd för att få henne avskedad. Beslutet är fattat men ännu inte formellt expedierat, säger Natali Sial, pressekreterare hos infrastrukturminister Anna Johansson.

 

LÄS OCKSÅ: Miljontals svenskars hälsouppgifter kan vara hotade 

 

Infrastrukturminister Anna Johansson - som ytterst är Maria Ågrens chef - deltog själv i sammanträdet.

Unik åtgärd

Åtgärden att få en generaldirektör avskedad på det här sättet får betraktas som snudd på unik. Maria Ågren har i dag en månadslön på 115 200 kronor per månad. Och lönefrågan hamnar efter regeringens beslut på bordet hos Statens ansvarsnämnd.  Frågan blir om hon ska få ett avgångsvederlag eller inte, och hur mycket hon i så fall ska få.

Men första steget för Statens ansvarsnämnd blir att ta ställning till regeringens beslut där man begär att Maria Ågren ska avskedas. Därefter blir det diskussion, eller en regelrätt arbetsrättslig tvist, om avgångsvillkoren.

 

LÄS OCKSÅ: Sex frågor och svar om skandalen på Transportstyrelsen

Förflyttades till en ofarlig tjänst

Efter regeringens beslut tidigare i år om att Maria Ågren skulle tvingas lämna tjänsten som generaldirektör för Transportstyrelsen, förflyttades hon till regeringskansliet och placerades i den så kallade elefantkyrkogården bland andra toppchefer som petats från sina tjänster av olika anledningar. 

Men problemet för regeringen var att ge henne ett jobb som innebar att hon inte jobbade med några hemliga handlingar eftersom strafföreläggandet gällde vårdslöshet med hemlig uppgift. Enligt åklagarbeslutet har Maria Ågren i IT-skandalen på Transportstyrelsen röjt sekretessbelagda uppgifter som kan vara till skada för rikets säkerhet. Hon ska enligt strafföreläggandet betala 70 000 kronor i dagsböter.

Hon anvisades ett ''internt'' utredningsjobb på Näringsdepartement under infrastrukturminister Anna Johansson.

Regeringen går nu alltså vidare för att få bort henne helt och hållet från statlig tjänst.

 

Statens Ansvarsnämnd

Statens ansvarsnämnd prövar frågor om disciplinansvar, åtalsanmälan, avskedande, avstängning och läkarundersökning med tvång beträffande statligt anställda i högre befattningar. Bland annat verkschefer, domare, åklagare och professorer hör till denna krets. Syftet med en prövning utanför den myndighet där den anställde arbetar och har en högre befattning är att det inte ska kunna misstänkas att kolleger tar obehöriga hänsyn vid prövningen. Nämndens beslut kan, liksom andra beslut av arbetsgivare, i vissa fall bli föremål för en arbetsrättslig tvist.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!