Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Regeringen inför tuffare regler för elnätsbolagen

Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Många svenska konsumenter har länge upprörts över elnätsföretagens avgifter som de anser är orimligt höga. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Regeringen kommer i morgon att besluta om hårdare regler för elnätsföretagens prissättning. 

Regleringen planeras träda i kraft 2020. 

– Med de nya bestämmelserna kommer elnätsavgifterna sänkas med upp till 21 procent för kunder som i dag har höga elnätsavgifter, säger samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan (S), i ett pressmeddelande.  

Många svenska konsumenter har länge upprörts över elnätsföretagens avgifter som de anser är orimligt höga.  

– Det är många konsumenter som ringer till oss och klagar på elnätsavgiften och tycker den är alldeles för hög. Många jämför också elhandelskostnaden med elnätsavgiften och tycker det är oproportionerligt högt pris för elnätet, säger Anna Carlén, vid Konsumenternas energimarknadsbyrå. 

LÄS MER: Regeringen vill tvinga sig till lägre elpriser

Regleringen ska gynna konsumenterna

Regeringen presenterade under onsdagen en ny reglering kring intäkter från elnätsverksamhet som kommer att klubbas under torsdagen.  

I ett pressmeddelande konstaterar regeringen att elnätsföretagen över tid haft möjlighet till höga avgiftshöjningar – och kunnat vinna flera domstolsprocesser. 

Men med den nya regleringen ska maktbalansen ändras i konsumenternas favör. 

LÄS MER: Smällen efter värmeböljan: Elpriserna rusar till hösten

Elnätsavgifterna ska sänkas för drabbade kunder

– Med de nya bestämmelserna kommer elnätsavgifterna sänkas med upp till 21 procent för kunder som i dag har höga elnätsavgifter. Den nya regleringen skapar balans mellan kundernas rätt till skäliga elnätsavgifter och elnätsbolagens möjligheter till skälig avkastning och nödvändiga investeringar. Samtidigt minskar vi risken för långdragna domstolsprocesser kring elnätsavgifterna, säger samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan. 

Så fungerar regleringen för elnätsavgifter

Regleringen innebär att Energimarknadsinspektionen på förhand beslutar om ett maxbelopp (en intäktsram) som ett elnätsföretag får debitera sina kunder under kommande fyraårsperiod. Elnätsföretagen får själva avgöra hur mycket av intäktsramen som de behöver använda för att bedriva verksamheten, intäktsramen är endast ett tak för hur mycket elnätsföretagen högst får debitera kunderna. Nuvarande period pågår 2015-2019. 

Källa: Regeringen

Enligt pressmeddelandet ska kunderna som bor i områdena med högst prissättning, där "elnätsföretagen har maximerat sin debitering inom de ramar som dagens reglering tillåter", få de största sänkningarna av de nya bestämmelserna. 

Bestämmelserna ska även leda till att eventuella domstolsprocesser förenklas och snabbas på.   

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!