Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Regeringen föreslår ny tv-avgift – blir omöjlig att undvika

"Det blir stora fördelar för personer med låga inkomster", säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den nya tv-lincensen blir omöjlig att undvika. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Från nästa år blir det omöjligt att strunta i tv-licensen.

Den nya individuella avgiften på 1 300 kronor ska tas ut via skattesedeln.

– Systemet är i grunden väldigt enkelt. Har du en inkomst betalar du en avgift, har du ingen inkomst betalar du ingen avgift. Avgiftens storlek bygger enbart på din faktiska inkomst, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, MP, på en pressträff.  

Vad tycker du om den nya tv-avgiften?

Avgiften ska betalas av alla som fyllt 18 år och har en beskattningsbar inkomst på över 13 600 kronor i månaden. För de som tjänar mindre blir avgiften reducerad.

– Det blir stora fördelar för personer med låga inkomster, säger Alice Bah Kuhnke.

Hur public service ska finansieras har diskuterats länge. I korta drag menar regeringen att det nuvarande finansieringssystemet, som är byggt på en hushållsavgift, inte längre fungerar.  

– Antalet tv-apparater minskar, färre betalar och summan av detta gör att systemet riskerar att förlora sin legitimitet, säger Alice Bah Kuhnke.  

– Förslagets syfte är att skapa ett långsiktigt hållbart finansieringssystem för public service, som uppfattas som rättvist och legitimt av befolkningen. Och, inte minst, det absolut viktigaste: upprätthåller public service oberoende, säger kultur- och demokratiministern vidare.  

Ensamboende blir vinnare

Mest tjänar personer som bor ensamma. De måste i dag betala nästan den dubbla summan på 2 340 kronor som tas ut för hushåll med tv-mottagare. Å andra sidan kommer det inte längre att gå att strunta i tv-licensen, eftersom alla måste betala vi skattsedeln. 

– När vi betalar för public service då investerar vi i vår demokrati, säger Bah Kuhnke.

– Systemet är i grunden väldigt enkelt. Har du en inkomst betalar du en avgift, har du ingen inkomst betalar du ingen avgift. Avgiftens storlek bygger enbart på din faktiska inkomst, säger ministern vidare. 

Full avgift blir drygt 1 300 per person och år. 

Enligt regeringen blir avgiften betydligt lägre än i dag för arbetslösa eller pensionärer med mycket låg inkomst. Studenter och andra utan beskattningsbar inkomst slipper betala helt.

Bah Kuhnke pekar också på att det nya systemet blir mycket enklare. 

Inga fakturor från Radiotjänst behöver skickas ut och betalas. Obetald tv-avgift är i dag den vanligaste orsaken till att obetalda skulder hamnar hos Kronofogden.

Majoritet finns

Regeringens förslag skickas nu på remiss till Lagrådet innan det hamnar i riksdagen. 

Där finns med stor sannolikhet redan ett majoritetsstöd för förslaget, eftersom den bygger public servicekommitténs förslag från i höstas. Där var partierna eniga.

Det nya systemet beräknas ge public servicebolagen, SVT, SR och UR, ungefär lika mycket pengar som i dag.

För att politiker inte ska försöka styra programinnehållet föreslås att pengarna hålls åtskilda i statsbudgeten och att bolagens sändningstillstånd blir åtta år i stället för dagens sex.

Under tillståndsperioden ska politikerna inte kunna ändra public serviceavgiften.

Regeringen föreslår dock, till skillnad från public servicekommittén, att det första sändningstillståndet från 2020 som ges inom det nya systemet år 2020 ska vara i tio år.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!