Mikael Damberg (S) tycker det går för långsamt och föreslår en lag om kvotering till bolagsstyrelser. Foto: Evelina CarbornMikael Damberg (S) tycker det går för långsamt och föreslår en lag om kvotering till bolagsstyrelser. Foto: Evelina Carborn
Mikael Damberg (S) tycker det går för långsamt och föreslår en lag om kvotering till bolagsstyrelser. Foto: Evelina Carborn
Minst 40 % ska vara kvinnor i bolagsstyrelserna, enligt förslaget. Foto: Olle SporrongMinst 40 % ska vara kvinnor i bolagsstyrelserna, enligt förslaget. Foto: Olle Sporrong
Minst 40 % ska vara kvinnor i bolagsstyrelserna, enligt förslaget. Foto: Olle Sporrong

Regeringen föreslår kvotering i styrelser

Publicerad

Regeringen lägger ett lagförslag om kvotering till bolagsstyrelser. Senast 2019 ska 40 procent av ledamöterna vara kvinnor, annars väntar böter.

– Det går inte att tala om det här år ut och år in utan att faktiskt leverera, säger näringsminister Mikael Damberg (S).

Regeringen har förlorat tålamodet med börsbolagen. 280 börsbolag och ett 50-tal statliga bolag kommer att omfattas av den nya lagen om den passerar riksdagen.

– Vi har varit tydliga med att vi skulle utvärdera situationen efter stämmoperioden i år. En viss förbättring har skett, cirka 32 procent kvinnor är man uppe i. Men det går väldigt långsamt, säger Mikael Damberg.

Lagen ska gälla redan från 2017, men först 2019 måste bolagen betala sanktionsavgifter om det inte är minst 40 procent av ledamöter av vardera kön. Avgifterna ska enligt förslaget ligga på mellan 250 000 och fem miljoner kronor, beroende på bolagets storlek.

 

LÄS MER: Näringslivsprofiler varnar för tvångskvotering

Sanktionsavgift

Sanktionsavgiften för de statliga bolagen kommer att ligga på max.

Men frågan är om lagen får stöd i riksdagen. Endast Miljöpartiet och Vänsterpartiet har sagt ja till kvotering hittills.

– Det ligger en väldig bevisbörda på de partier som säger att den här frågan är viktig, och som dessutom säger att de är ett feministiskt parti. Jag är optimistisk eftersom jag tror att det här är helt rätt, säger Damberg.

Han tycker att Moderaterna gjort en omsvängning under Anna Kinberg Batra, efter att ha öppnat för en diskussion om kvotering under Fredrik Reinfeldts tid.

– Principiellt handlar det om att maxa konkurrenskraften i Sverige. Vi vet att näringslivet själv ser att jämställda styrelser är en konkurrensfördel. Men det är också en rättvisefråga. Jag hade hoppats att näringslivet skulle ha ökat tempot på egen hand, säger Damberg.

Lööf: "Ägnar sig åt symbolpolitik"

Centerpartiets partiledare Annie Lööf säger att regeringen ägnar sig åt symbolpolitik och att kvotering i bolagsstyrelser berör ett hundratal kvinnor.

– I stället borde man tag i de jämställdhetsfrågor som kvinnor med vanliga jobb och inkomster möter i sin vardag, säger Annie Lööf.

Hon kallar förslaget för "oseriöst" och menar att kvotering är fel väg att gå.

– Man driver en politik som försvårar för kvinnor att starta företag inom välfärdsbranschen, höjer skatten för kvinnodominerade yrken och blundar för trygghetsproblem.

Annie Lööf säger sig se stora problem med att kvinnor har problem att komma upp i toppen och göra karriär, men tror inte på att staten genom pekpinnar ska lagstifta fram detta.

– Ökad jämställdhet är oerhört viktigt, men kvotering är fel väg att gå. I de statliga bolagen har vi nu en jämställd fördelning genom ett aktivt och medvetet förändringsarbete, det är vägen framåt även i privat sektor, säger Annie Lööf.

"Finns inget annat alternativ"

Annika Hirvonen är jämställdhetspolitisk talesperson och riksdagsledamot för Miljöpartiet.

– Det är hög tid att vi tar tag i jämställdheten i näringslivet och gör den till norm. Börsbolagen har haft god tid på sig att lösa det själva, nu finns inget annat alternativ än att lagstifta om kvotering. vi vet att det i slutändan är lönsamt för företagen och för Sverige med jämställdhet i företagens ledning, säger Annika Hirvonen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen