Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Budgetilska bland äldre: De dribblar med siffrorna

Lena Hallengren, socialminister Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen fimpar två tunga äldresatsningarna från M/KD-budgeten.

Samtidigt förklarar socialminister Lena Hallengren (S) att man ökar anslagen till äldre med 800 miljoner.

Nu sågas regeringens äldrepolitik av en tung pensionärsorganisation som beskyller socialministern för att dribbla med siffror.

Frågan om satsningar till äldre har blivit en viktig symbolfråga i budgeten.

Socialdemokraterna, som vill vara pensionärspartiet framför andra, menar att man ökar satsningarna på äldreomsorg.

– De kommande åren ska vi fortsätta öka resurserna, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Men på pensionärsorganisationen SPF Seniorerna är man inte imponerad av hur resurserna fördelats i vårändringsbudgeten.

På sidan 114 i vårbudgeten framgår: 200 miljoner för resurspersoner på trygghetsboende försvinner, liksom 110 miljoner för personalkontinuitet inom hemtjänsten.

Samtidigt, menar regeringen, att man satsar 800 miljoner på andra åtgärder riktade mot äldre.

Detta upprör SPF Seniorerna.

– Det här är inga nya pengar Lena Hallengren pratar om. De bara omfördelar pengarna från M/KD-budgeten, säger Anna Eriksson på SPF Seniorerna.

Hon fortsätter:

– Det känns fel att säga att man satsar när det bara är omprioriteringar och samtidigt de facto minskar satsningar med 310 miljoner kronor.

Regeringen och Lena Hallengren lyfter också fram att man i M/KD-budgeten skurit två miljarder på personal inom äldreomsorg – pengar som SPF Seniorerna menar att regeringen ändå skulle tagit bort.

Finansminister Magdalena Andersson håller inte med om att man gör besparingar på äldrevården utan hävdar att ”tvärtom kommer 500 miljoner kronor kunna nyttjas till äldrevården och 300 miljoner för byggande av äldreboende”. 

Finansministern säger i dag att hon tycker regeringsförslaget på området är bättre än de förslag som låg i M/KD:s budget.

Klimatsatsningar dominerar

Av regeringens 4,5 miljarder kronor för satsningar i läggs 750 miljoner på det så kallade klimatklivet för klimatåtgärder på lokal nivå.

Ytterligare 100 miljoner läggs på det så kallade Industriklivet, för klimatåtgärder i industrin.

Andra satsningar som inte presenterats:

Hundra miljoner kronor som läggs på att skynda på bredbandsutbyggnad i hela landet.

60 miljoner kronor på bibehållen fri entré på statliga museer.

57 miljoner kronor på regionala flygplatser.

En exportsatsning på 56 miljoner.

50 miljoner för stimulansbidrag för kulturskolan samt 40 miljoner i ökade anslag till jämställdhetsmyndigheten.

De flesta av förslagen i vårändringsbudgeten, eller satsningarna som regeringar brukar kalla dem, gjordes upp i grova drag redan under de utdragna regeringsförhandlingarna några veckor över jul och nyår.

Utifrån förutsättningarna så är det en rivstart, säger dock finansminister Magdalena Andersson (S).

Hon pekar på att de 20 miljarder i skattesänkningar för 2019, som Moderaterna (M) och Kristdemokraterna (KD) fick igenom med stöd av Sverigedemokraterna i riksdagen strax före jul, har ätit upp en stor del av pengarna till reformer.

Flera återställare

Vårändringsbudget innehåller en rad förändringar jämfört med M:s och KD:s budget, eftersom regeringen och dess partners vill återställa saker och göra sina egna avtryck i 2019 års budget.

Till exempel blir flygskatten kvar, som annars skulle ha avskaffats i sommar.

Även en stor del av de besparingar som M och KD gjorde i miljö- och klimatpolitiken rivs upp och pengar läggs tillbaka.

Av de 4,5 miljarder kronor till nya satsningar som finns i vårändringsbudgeten, handlar omkring två miljarder om miljö och klimat. Alla satsningar har ännu inte presenterats.

Höjda miljöskatter

Åtgärderna för 4,5 miljarder finansieras bland annat genom bibehållen flygskatt, ändringar i biståndet, långsammare utbyggnadstakt i vuxenutbildningen, besparingar i näringspolitiken och äldreomsorgen, samt höjda miljöskatter för drygt 540 miljoner kronor.

Parallellt med vårändringsbudgeten lägger finansministern fram den så kallade vårpropositionen med prognoser och riktlinjer för regeringens framtida ekonomiska politik.

– Efter den här turbulenta tiden (med regeringsombildningen) så råder återigen ordning och reda, säger Magdalena Andersson. Vi kan långsiktigt ta itu med de utmaningar vi ser i Sverige, där vi behöver korta vårdköer, barnen behöver lära sig mer i skolan och vi måste ta oss an klimatutmaningen.

Regeringen avsätter också 100 miljoner kronor till att utveckla bredbandet på landsbygden med målet att 95 procent av alla hushåll ska ha 100 megabits bredband senast 2020.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!