Regeringen får kritik om bensinskatten

Finansminister Magdalena Andersson får nu kritik för den höjda bensinskatten.
Bensinskatten ska höjas med 4 respektive 5 öre.
Foto: Tommy Pedersen

Magdalena Andersson, S, lovade i valrörelsen att inte höja bensinskatten.

Ett löfte finansministern bröt under våren.

Nu kritiseras regeringen för att hasta fram ännu en höjning utan att lyssna på remissinstanserna. 

– Man är inte intresserad av att höra vad organisationerna tycker. Det är mest ett spel för galleriet, säger Mats Persson, FP, skattepolitisk talesperson. 

Under valrörelsen lovade finansminister Magdalena Andersson att inte höja bensinskatten. Under en ekonomidebatt i SVT mot bland andra Anders Borg i augusti i fjol sa Andersson:

– Det är jättedyrt att tanka bensin som det är, vi ser inget behov av att höja bensinskatten.

Men redan i vårändringsbudgeten aviserade regeringen för en höjning från årsskiftet - med 44 öre per liter bensin och 48 öre per liter diesel.

– Oljepriset har sjunkit med 50 procent, det är det ena som har hänt. Det andra är att vi sitter i regering med Miljöpartiet, sa Magdalena Andersson under presskonferensen i mars.

Höjer ytterligare

Nu höjer regeringen ytterligare - med 4 respektive 5 öre. Enligt Dagens Industri planeras också en indexuppräkning av skatten från 201 - något som godkänts av Lagrådet.

Med moms skulle det enligt Bil Sweden landa i ett bensinpris på 15,30 kronor om fem år.

Förslaget har väckt ilska på flera håll. Under torsdagen anklagade Ulf Berg, Moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, på Expressens debattsida regeringen för att ha glömt att många familjer inte har något val.

Nu väcks kritik mot att regeringen hastar fram den andra höjningen utan att lyssna in remissinstanserna.

– Man är inte intresserad av att höra vad organisationerna tycker. Det är mest ett spel för galleriet. De här pengarna är redan intecknade för att finansiera regeringens bidragspolitik, säger Mats Persson, FP, skattepolitisk talesperson.

Svar senast sista augusti

Den 24 augusti skickades förslaget på remiss till en rad olika instanser - bland annat Bil Sweden, Svenskt näringsliv och Naturvårdsverket. Senast på måndag 31 augusti ska instanserna ha svarat.

– Det är inte seriöst. Det tyder på att man inte är beredd att lyssna på remissinstanserna om man ger dem så kort tid på sig att kunna analysera vad effekterna av förslaget blir. Vi vet ju att en bensinskattehöjning har stora konsekvenser för människor på den svenska landsbygden, säger Mats Persson.

Bensinskattehöjningen ska gå till försvaret och den försvarsöverenskommelse som flera av riksdagspartierna ställde sig bakom i våras och den extra höjningen beräknas ge staten 350 miljoner kronor ytterligare om året, enligt TT.

Finansminister Magdalena Anderssons pressekreterare Miriam Abu Eid menar att det nu handlar om en mindre förändring.

– Vi har remitterat bensinskatten under flera månader. Nu gör vi en mindre justering och då är det rimligt att remisstiden är kortare, säger hon.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!