Redardrottningen Ane Uggla. Foto: PRESBILD MÆRSKRedardrottningen Ane Uggla. Foto: PRESBILD MÆRSK
Redardrottningen Ane Uggla.  Foto: PRESBILD MÆRSK
Patrick Söderlund, global utvecklingschef för EA. Foto: Electronic Arts, EAPatrick Söderlund, global utvecklingschef för EA. Foto: Electronic Arts, EA
Patrick Söderlund, global utvecklingschef för EA.  Foto: Electronic Arts, EA

Redardrottning och tv-spelskung tjänade bäst

Publicerad
Uppdaterad

Redardrottningen Ane Uggla, 69, och spelentreprenören Patrick Söderlund, 44, toppar Sveriges löneliga.  

Tillsammans hade de inkomster på nära 300 miljoner kronor under förra året. 

– Jag har alltid haft en vilja att vara bäst och har haft svårt att kanalisera besvikelsen som kommer efter ett misslyckande, sa Patrick Söderlund under en intervju med magasinet King. 

Dansk-svenska redardrottningen Ane Uggla, 69, som delar sin tid mellan Köpenhamn och våningen på Östermalm i Stockholm, hade under förra året en fastställd förvärvsinkomst på 134 574 900 kronor. 

Det framgår av inkomstlistorna för inkomståret 2016 över taxerad förvärvsinkomst som Expressen fått från Skatteverket. 

 

LÄS MER: Ane Uggla tjänade nästan en miljard – på ett år 

 

Ane Uggla har kallats "Näringslivets Greta Garbo"

Dansk-svenska Ane Uggla  ärvde sin fars miljardimperium, rederijätten Maersk, när han gick bort vid 98 års ålder 2012. Hon har sedan dess avancerat till att bli en av de mäktigaste näringslivsprofilerna i Skandinavien. 

Hon är även en av de största doldisarna och har kallats "näringslivets Greta Garbo". I en sällsynt intervju med Berlingske Tidene, ett år efter att hon axlat manteln i familjeimperiet, sa hon:  

– Min far uppmuntrade mig att ta ansvar. Tvivlade jag på en uppgift, sa han: "Det kan du lära dig". 

Genom sin make Peder tidigare överstlöjtnant vid Amfibiekåren, är hon ingift i den svenska adeln och har en riddartitel. 

Sommarställen har paret gott om, bland annat på Franska rivieran. 

 

LÄS MER: De betalar mest skatt där du bor 

 

Patrick Söderlund började importera spel som 12-åring

Redardrottning får dock se sig slagen med "bara" några 10-tals miljoners marginal, av en person med en väsensskild bakgrund: spelentreprenören Patrick Söderlund. 

Under förra året hade 44-åringen, som bor på Ekerö i Stockholm, en fastställd förvärvsinkomst om 155 540 400 kronor. 

I en intervju med magasinet King, från januari i år, har Patrick Söderlund berättat om sin omvälvande livsresa, från att ha börjat importera och kränga tv-spel som 12-åring i Täby – till att bli global utvecklingschef på världens största spelföretag: Electronic Arts, EA. 

Han styr över 26 studior, 5 000 spelutvecklare i en verksamhet med en årlig omsättning på 4,5 miljarder dollar. 

 

LÄS MER: De tjänade mest där du bor - lista kommun för kommun 

 

Patrick Söderlund: "Går skräckhistorier om mig i korridorerna"

I intervjun beskrev han hur hans ledarstil förändrats med tidens gång.

– Jag har alltid haft en vilja att vara bäst och har haft svårt att kanalisera besvikelsen som kommer efter ett misslyckande. I början av min karriär kunde jag  bli förbannad och skälla och skrika när saker inte blev som jag ville. Jag var rätt arrogant och trodde att jag alltid visste bäst. Jag vet att det går skräckhistorier om mig i korridorerna som sträcker sig 15 år tillbaka i tiden, och jag kan nog fortfarande uppfattas som ganska hård och tuff. Men i dag är jag mer ödmjuk och förstående, inte lika klumpig. Tappar jag humöret i dag så går jag hellre ut ur rummet än att börja skrika och gorma, sa Patrick Söderlund till King.  

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen