Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Redardotterns smäll – upptaxeras 203 miljoner

Margareta Wallenius-Kleberg tillsammans med kusken Örjan Kihlström efter segern i Prix d'Amerique 2014.Foto: STEFAN MELANDER WWW.STALLTZ.SE / STALLTZ.SE
Margareta Wallenoius-Kleberg på Elitloppet.Foto: LJ / KANAL 75 AB

Sveriges redardrottning Margareta Wallenius-Kleberg – även välkänd i travkretsar – har drabbats av en riktig skattesmäll.

Skatteverket anser att hon ska upptaxeras med 203 miljoner kronor.

Bakgrunden är ett snårigt skatteupplägg med pengar placerade i olika schweiziska banker med förgreningar till skatteparadiset Caymanöarna. 

– Det här blev känt genom så kallade självrättelsen i deklarationen, säger Marianne Lindström på Skatteverket.

Margareta Wallenius-Kleberg, 79, tillhör toppskiktet bland Sveriges rikaste och begärde i början av 2015 en rad självrättelser i sina gamla deklarationer. 

Tidpunkten för redardrottningrens självrättelser var drygt ett år innan de så kallade Panamadokumenten läckte ut som avslöjade tusentals personer med hemliga bankkonton som undgått beskattning med hjälp av ett advokatkontor i Panama.

Margareta Wallenius-Klebergs skatteärende, som inte har koppling till Panama-dokumenten - har dock vissa likheter med de stora omtalade rubrikfallen som blev offentliga våren 2016.

Skatteverket hade ingen aning om att redardrottningen Margareta Wallenius-Kleberg hade en massa pengar placerade utomlands. Inte förrän hon i början av 2015 begärde självrättelse av sina gamla deklarationer.

Skatteverkets beslut

Skatteverket skrev bland annat så här om hennes begäran när de fattade sitt beslut:

 ''Du har den 7 januari 2015 begärt omprövning av taxringsåren 2010-2013 samt beskattningsåret 2013. Du har senare även begärt omprövning av beskattningsåret 2014. Du skriver i din begäran att du i mer än tio år haft tillgångarna placerade i olika banker i Schweiz. Du uppger att tillgångarna aldrig ägts formellt av dig personligen, utan av tre bolag på Caymanöarna, Diana International Inc, Astora International Inc och Carnaro International''.

Vidare:

''Du skriver att bolagen i sin tur ägts av en  utländsk stiftelse där du varit den enda förmånstagaren''. 

Margareta Wallenius-Kleberg anser att de aktuella bolagen numera är likviderade och ska då beskattas på ett särskilt sätt och som ur skattehänseende kan betraktas vara till hennes fördel.

Men Skatteverkets utredare anser - bland annat efter kontakter med Caymanöarna - att det inte alls rör sig om någon regelrätt likvidation utan funnit att de aktuella bolagen kan ''återaktiverats'' och ska därför beskattas på ett helt annat sätt. Och med Skatteverkets synsätt att det i praktiken handlar om en utdelning, och inte likvidation av bolagen med skatteregler som är mer gynnsama, blir det en riktig smäll för redardrottningen Wallenius-Kleberg.

Upptaxeras med 203 miljoner

Skatteverket anser att Margareta Wallenius-Kleberg ska upptaxeras med drygt 203 miljoner kronor för 2014. I skatt ser det ut att hamna på 63 miljoner kronor som staten kräver in.

Margareta Wallenius-Kleberg har via sina advokater på Setterwalls advokatbyrå begärt att beslutet ska omprövas. Men Skatteverket står fast vid sitt beslut och nu har ärendet hamnat på Förvaltningsrättens bord för prövning.

– Det är frågan om det här förfarandet som kallas strike off ska betraktas som en likvidation eller inte. Det har olika skattekonsekvenser, säger Marianne Lindström, processförare på Skatteverket. 

Pappan byggde ett imperium till havs

Margareta Wallenius-Kleberg föddes 1937 i Maria Magdalena församling på Södermalm i Stockholm.

Några år tidigare, 1934, startade hennes pappa Olof Wallenius sin rederiverksamhet som med åren skulle växa till ett imperium för fordonstransport över hela världen.

I dag är skeppsredardottern Margareta huvudägare i Rederi AB Soya, som är Walleniusrederiernas moderbolag.

Hon förekommer ständigt på Veckans affärers listor över svenska miljardärer, senast i fjol då hon placerades på en hedrande 50:e plats med uppgiften om att hon är god för fem miljarder kronor.

Margareta Wallenius-Kleberg stora passion är hästar och travsport. På det stora stuteriet Menhammar på Ekerö utanför Stockholm föder hon upp och tränar travhästar. 2014 vann hennes Maharaja världens största travtävling, Prix d'Amerique.

För bara några dagar sedan blev hon som första kvinna någonsin nominerad till travets Hall of fame i USA, efter att i åtskilliga år varit en ”outtröttlig ambassadör för sporten”, som det heter i motiveringen.

– Nu får vi se hur det går, men det är en stor ära bara att vara nominerad, sa Margareta Wallenius-Kleberg till Expressen förra veckan.

Expressen har talat med advokat Alexander Lindmark, en av de två advokater som hjälper Margareta Wallenius-Kleberg i tvisten med Skatteverket. Han vill dock inte kommentera fallet.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!