Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemliga rapporter beslagtogs i razzian

Foto: NILS PETTER NILSSON

Flera av Swedbanks topphemliga interna rapporter kring misstänkt penningtvätt har tagits i beslag av polisen.

Handlingarna togs under gårdagens razzia mot bankens huvudkontor.

– Vi ska nu analysera den information som vi fått med oss från Swedbank, säger chefsåklagare Thomas Langrot till Expressen.

Redan i går kväll inledde personalen vid Ekobrottsmyndigheten en första liten genomgång av materialet sedan brottsmisstankarna utökats från att från början bara gälla obehörigt röjande av insiderinformation till att nu även omfatta misstanke om grovt svindleri.

– De två brottsmisstankarna går delvis ihop, säger chefsåklagare Thomas Langot.

– Vem eller vilka som röjt informationen på ägarmötet får utredningen visa. När det gäller svindleridelen får den nu pågående utredningen visa om det är vilseledande uppgifter som kan vara svindleri.

Vad är det gör information som ni har fått med er från husrannsakan på banken?

– Det har väl framkommit väldigt tydligt i medier, det handlar om rapporter som skulle ha funnits tillgängliga på Swedbank.


Ledningen fick hemlig rapport

I början av året, före det första avslöjandet om misstänkt penningtvätt hos Swedbank, fick koncernledningen en hemlig rapport.

Det var något av en larmrapport om Swedbanks verksamhet i Estland, skriven av den norska advokaten Erling Grimstad. Innehållet i rapporten skiljer sig på alla punkter från det som Swedbank kommunicerat utåt.

Rubriken på rapporten löd: ”Omfattande överträdelser av åtgärder mot penningtvätt identifierade i Swedbank Estland.”

Innehållet i rapporten avslöjades av SVT för några dagar sedan.

Rapporten innehåller uppgifter om att den kommitté i Swedbanks estniska enhet som godkände nya så kallade högriskkunder från utlandet (HRNR, high risk non-resident) släppte in majoriteten av de som ansökte.


Anlitade två stjärnadvokater

Den här rapporten och flera andra har tagits i beslag vid razzia. Rapporterna var adresserade till Swedbanks koncernledning, erfar Expressen.

– En viktig del i att utreda svindleridelen är bland annat att ta del av de här rapporterna, säger chefsåklagare Thomas Langrot.

Ska ni nu börja förhöra folk på banken?

– Jag vill inte kommentera vilka fortsatta utredningsåtgärder vi kommer att vidta. Vi ska böja med att utreda om det har förekommit vilseledande uppgifter som kan vara frågan om ett svindleri, säger han.

Advokaten Hans Strandberg utanför Swedbanks huvudkontor i går kväll med Expressens Leif Brännström.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Swedbank tar nu hjälp av de två stjärnadvokaterna Hans Strandberg och Olle Kulling - som tillhör landets främsta försvarsadvokater inom ekobrottslighet. Sent i går kväll lämnade de bankens huvudkontor.

– Jag kan inget säga, svarade advokat Hans Strandberg på Expressens frågor. Han och advokatkollegan Olle Kulling hade då deltagit i ett långt möte med bankledningen.

Har du tagit del av chefsåklagare Thomas Langrots utvidgade brottsmisstankar?

– Nej, jag har inte hunnit titta på detta, sa Sandberg innan han och Olle Kulling lämnade adressen med taxi.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!