Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rausingfamiljens tystnad om miljardärparets knarkarliv

Eva Rausing och Hans Kristian Rausing.
Foto: FAMILY HANDOUT / AP FAMILY VIA PA

Han växte upp i en av världens rikaste familjer. Hon var dotter till vd:n i Pepsi-Cola.

En privilegierad tillvaro som slutade i djupaste mörker.

Den sorgliga historien om Hans Kristian och Eva Rausing är också en berättelse om hur en mäktig familj gjort allt för att tysta ned vad som pågick.

”Jag hade också vuxit upp med principen att allvarliga händelseförlopp inom familjen skulle formuleras och arkiveras”, skriver Sigrid Rausing i sin bok ”Malström”.

En malström skapas då stora vattenmassor kommer in i smala sund och inte hinner rinna tillbaka på grund av ett starkt inflöde.

I boken som nu släpps på svenska beskriver Sigrid Rausing hur hennes lillebror Hans Kristian och hans fru Eva i många år missbrukade droger, och hur det påverkade livet i den rika och tillknäppta familjen Rausing. En familj där tystnad och diskretion var honnörsord.

Hans Kristian Rausing och hustrun Eva hos den amerikanske ambassadören i London 1996.
Foto: ALAN DAVIDSON / AP

"Men jag hade också vuxit upp med principen att allvarliga händelseförlopp inom familjen skulle formuleras och arkiveras. Jag antog att den här tragedin också skulle skildras, förmodligen av advokater", skriver Sigrid Rausing i boken.

Yngst i syskonskara på tre

Hans Kristian Rausing föddes 1963 och växte upp i Lund med sina storasystrar Lisbet och Sigrid.

Familjens enorma förmögenhet hade skapats av farfar Ruben Rausing som revolutionerade livsmedelsbranschen med Tetra Pak.

Företaget drevs vidare av sönerna Gad och Hans och var mycket lönsamt. Men när Socialdemokraterna ville införa löntagarfonder, där 20 procent av företagens vinster skulle överföras till arbetstagarna, beslutade Hans Rausing att flytta till England med familjen. Flyttlasset gick i början av 80-talet.

Sigrid Rausing tog över vårdnaden av Eva och Hans Kristians barn. Det var en uppslitande process.
Foto: ULF RYD / KVP/EXPR

I mitten av 90-talet sålde Hans Rausing sin del av Tetra Pak till brodern Gads familj. Han rankades efter det som en av Storbritanniens rikaste personer.

Barnens uppväxt var privilegierad med fina skolor och materiellt välstånd. Familjen skänkte mycket pengar till välgörenhet och blev en del av den brittiska societeten.

Lisbet doktorerade så småningom vid Harvard och blev vetenskapshistoriker. Sigrid blev antropolog och bokförläggare.

Yngsta syskonet Hans Kristian gjorde aldrig någon karriär inom Tetra Pak. Men genom familjens pengar fick han svängrum att testa gränser och resa mycket.

Testade heroin under en resa

I 20-årsåldern prövade Hans Kristian heroin första gången, skriver Sigrid Rausing i boken. Han gillade ruset. Beroendet slog sina klor i honom, men tack vare familjens pengar hamnade han aldrig på gatan utan kunde återhämta sig på olika dyrbara rehabiliteringshem.

Hans Kristian Rausing fotograferad dagen efter hustrun Evas död. Den blev känd först efter nästan två månader. Han dolde kroppen och förseglade rummet med silvertejp.
Foto: ALL OVER PRESS / ALL OVER PRESS NOBLE/DRAPER

Det var på ett sådant Rausing träffade sin blivande hustru Eva. Hon var en amerikansk rikemansdotter, pappan Tom Kemeny var vd på Pepsico.

Eva började använda narkotika på en konstskola i Los Angeles, men tillsammans med Hans Kristian lyckades hon bli drogfri. Paret gifte sig 1992, fick tre barn och höll sig borta från knarket i flera år.

Men i början av 2000-talet kom ett återfall och sedan gick det utför. Hans Kristian och Eva använde det mesta i drogväg: Heroin, crack, kokain, cannabis och bensodiazepiner.

Eva Rausing ertappades med crackbitar i sin handväska på USA:s ambassad.
Foto: ALL OVER PRESS / ALL OVER PRESS NOBLE

De klarade inte av att ta hand om sina barn och efter hot från myndigheterna ansökte Hans Kristians syster Sigrid om vårdnaden.

Efter en bitter process i domstolarna fick Sigrid och hennes man ta hand om barnen. Eva Rausing stred i det längsta för att få behålla dem.

”Tvisten knäckte vår dotter”

Hennes pappa Tom Kemeny har sagt att det knäckte Eva att bli av med vårdnaden av barnen. Han ger indirekt Sigrid Rausing skulden för Evas senare död.

Utan barn och ensamma med personalen i sitt jättehus London föll Eva och Hans Kristian allt djupare i missbruket. Det blev deras vardag.


LÄS MER: Hans Rausings väg tillbaka in i societeten 


Eva ertappades med flera bitar crack i handväskan när hon besökte amerikanska ambassaden i London. Missbruket ledde också till en del oväntade utspel. Som när Eva Rausing kontaktade en privatspanare och hävdade att svärfar Hans Rausing var inblandad i Palmemordet. Det fanns inga belägg för den saken.

Under våren 2012 var Eva Rausing plötsligt försvunnen. Maken hävdade att hon rest till Kalifornien, men vid en husrannsakan efter att han åkt fast för drograttfylleri kom den ruskiga sanningen fram. 

Parets femvåningshus i London värderades till cirka 800 miljoner kronor.
Foto: NIKLAS HALLE'N / ALL OVER PRESS RETNA UK/PHOTOSHOT

I ett förseglat rum på andra våningen hittades Eva Rausings döda kropp. Hon låg under flera lager av kläder, filtar och en presenning.

Den 48-åriga kvinnan hade enligt obduktionen avlidit av plötsligt hjärtstopp. Hon hade kokain i blodet vid dödstillfället. Eva Rausing led sedan tidigare av hjärtproblem och hade en pacemaker inopererad.

Brott mot griftefriden

Den förvirrade Hans Kristian försökte dölja och förtränga hustruns död genom att gömma kroppen. Han dömdes senare för brott mot griftefriden.

Eva Rausing hade legat död under all bråte i sin säng i två månader. Personalen i parets exklusiva hem vittnade om att det var förbjudet att beträda plan två. Där inne hittade polisen en pundarmisär utan dess like. Matrester på golven, knarklangares nummer skrivna direkt på väggen och en kvalmig lukt av förruttnelse.

Evas död blev en vändpunkt för Hans Kristian Rausing. Han gick igenom en ny rehab och blev ren. Han träffade en ny kvinna, antikexperten Julia Delves Broughton, och gifte sig.

Hans Kristian Rausing och hustrun Julia på en konstutställning i London.
Foto: PHOTOSHOT / STELLA PICTURES PHOTOSHOT

Tack vare stora bidrag till välgörenhetsprojekt, bland annat för att hjälpa person med drogproblematik, välkomnades Hans Kristian tillbaka i den brittiska societeten.

Hans familj hade nog önskat att den solkiga historien med Eva Rausing bara faller i glömska.

Men Sigrid Rausing skriver i sin bok att det var något hon inte kunde låta ske. Hon är medveten om att det hon skrivit kan uppfattas som illojalt och exploaterande. Men påpekar:

”Betänk också hur vi växte upp: avskildhet, tystnad och diskretion.”

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!