Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Raset: Miljarder upp i rök för Spotify-grundarna

Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: VINCE BUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: EXP ANNA-KARIN NILSSON

Spotifys börsintroduktion i våras kallades för "en succé", och kursen steg mot skyarna.

Ett halvår senare är hela uppgången utraderad. Grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon har förlorat flera miljarder kronor vardera på raset – hittills. 

Succé. Det var etiketten Spotifys notering på New York-börsen den 3 april fick. Själva noteringen var både nydanande och spektakulär, med ett aktiepris som förblev hemligt in i det sista. Prislappen hamnade sedan på 166 dollar per aktie – långt över förhandsspekulationerna. Det innebar en värdering på svindlande nästan 30 miljarder dollar, motsvarande 250 miljarder kronor. Det är den tredje största tech-noteringen någonsin i USA, slagen av bara Facebook och Alibaba. En fullträff för grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon.  

Aktien föll dock tillbaka något redan samma kväll och Spotifys första månader på börsen kantades av tvära kast. Men aktien klättrade ändå stadigt mot allt högre höjder. Den 12 juli stod aktien i 188 dollar och så sent som den 23 juli satte investmentbanken BTIG en ny rekordhög riktkurs: 230 dollar tyckte man aktien var värd. Den 26 juli, då Spotify släppte sin rapport för andra kvartalet, toppade Spotify på hela 196 dollar per aktie. 

Sedan vände det. 

Drogs med i turbulensen

FRIDA BRATT: Skakigt – och stor kostym att fylla 

Startskottet för nedgången var tydligt: den allmänna oron på finansmarknaderna med techbolagen som tunga sänken drog med sig Spotify i fallet. På bara två veckor med start i slutet av september föll aktien med 20 procent. 

– Den allmänna börsoron har drabbat de högt värderade techbolagen hårt. I Spotifys fall har kursen även pressats av försäljningar från de två grundarna och att Sony Music och Warner Music också sålt av stora delar av sitt innehav, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza Bank. 

I dag, några dagar innan Spotify släpper sin rapport för tredje kvartalet, står aktien i 146 dollar. Det innebär att den tappat 26 procent sedan toppnoteringen – och att hela uppgången därmed är utraderad. Det innebär också att Spotify tappat cirka 9 miljarder dollar, eller hela 82 miljarder kronor, i börsvärde sedan toppnoteringen i juli. 

FRIDA BRATT: Spotify – högriskaktie med flera frågetecken 

Miljarder upp i rök för Ek och Lorentzon

Baserat på de båda grundarnas ägarandelar vid noteringen innebär de senaste veckornas kursfall att Daniel Eks aktier i Spotify tappat omkring 7 miljarder kronor i värde sedan toppnoteringen, enligt Expressens beräkningar. Strax innan kursfallet sålde dock Ek av Spotify-aktier och minskade därmed sin ägarandel från 9 till 8,5 procent. Martin Lorentzons aktier har tappat motsvarande omkring 10 miljarder kronor i värde. 

Också småsparare påverkas av raset. Bland exempelvis nätmäklaren Avanzas kunder är Spotify den tionde mest ägda amerikanska aktien och antalet aktieägare har ökat med hela 142 procent sedan noteringsdagen. Men sparekonomen Johanna Kull poängterar att köpen i aktien varit relativt små och att många ändå undgått raset.

LÄS MER: Fel flagga hissades utanför börsen i New York 

– Flera nya aktieägare har tillkommit, men de som haft stora innehav i aktien har sålt av och hämtat hem en del av vinsten. 

Hos Nordnet är bilden liknande, med successiva försäljningar under uppgången. Svenska fondsparare har inte påverkats i någon stor utsträckning av Spotifys ras, eftersom bara en enda svenskregistrerad fond äger aktien: Swedbank Robur Amerikafond. Däremot äger hundratusentals svenskar aktien via pensionsbolagen Alecta och AMF. 

LÄS MER: Hjärnan bakom Spotify – mångmiljardär och doldis 

Släpper rapport i veckan

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, tror att den skakiga resan i Spotify-aktien kan fortsätta.

– Inget har ändrats för Spotify som bolag – man ångar på. Men man är ute på en väg med tuff konkurrens, och med vinster långt borta blir aktiepriset känsligt för analytikernas prognoser, säger Bornold. 

Spotify släpper sin rapport för det tredje kvartalet på på torsdag den 1 november. 

LÄS MER: Mångmilonförlust för Spotify 

Spotify

Musikstreamingtjänsten Spotify grundades av Daniel Ek och Martin Lorentzon 2006, i Eks lägenhet i Rågsved. Tjänsten lanserades i Sverige och en rad andra länder i oktober 2008. 

Antalet användare är idag 180 miljoner, varav 83 betalande. Spotify har användare i 65 länder. 

Bolaget noterades på New York-börsen den 3 april. 

Vid noteringen ägde Ek och Lorentzon  9 respektive 12,2 procent av kapitalet. Daniel Ek kontrollerar dock 27 procent av rösterna i Spotify och Lorentzon kontrollerar 13 procent. Genom ett certifikatupplägg har de möjlighet att öka sin gemensamma andel av rösterna i Spotify till drygt 80 procent, enligt DI Digital. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!