En diplomatskyltad bil står inne på gårdsplanen till Afghanistans nyinköpta lyxvilla i Saltsjö Duvnäs. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖMEn diplomatskyltad bil står inne på gårdsplanen till Afghanistans nyinköpta lyxvilla i Saltsjö Duvnäs. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
En diplomatskyltad bil står inne på gårdsplanen till Afghanistans nyinköpta lyxvilla i Saltsjö Duvnäs. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Afghanistans tilltänkta ambassadbyggnad i Saltsjö-Duvnäs har plats för fyra bilar i garaget. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖMAfghanistans tilltänkta ambassadbyggnad i Saltsjö-Duvnäs har plats för fyra bilar i garaget. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Afghanistans tilltänkta ambassadbyggnad i Saltsjö-Duvnäs har plats för fyra bilar i garaget. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Afghanistans nuvarande ambassadbyggnad med utsikt över lilla Väsjön utanför Edsberg i Sollentuna kommun. Fastigheten har smått historiska anor. huset, som är en större villa, byggdes av Volvos grundare Assar Gabrielsson och stod klart för inflyttning 1929. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖMAfghanistans nuvarande ambassadbyggnad med utsikt över lilla Väsjön utanför Edsberg i Sollentuna kommun. Fastigheten har smått historiska anor. huset, som är en större villa, byggdes av Volvos grundare Assar Gabrielsson och stod klart för inflyttning 1929. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Afghanistans nuvarande ambassadbyggnad med utsikt över lilla Väsjön utanför Edsberg i Sollentuna kommun. Fastigheten har smått historiska anor. huset, som är en större villa, byggdes av Volvos grundare Assar Gabrielsson och stod klart för inflyttning 1929. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Den nuvarande ambassadbyggnaden ligger ensligt till utanför Edsberg i Sollentuna. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖMDen nuvarande ambassadbyggnaden ligger ensligt till utanför Edsberg i Sollentuna. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Den nuvarande ambassadbyggnaden ligger ensligt till utanför Edsberg i Sollentuna. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Fashionabla Strandpromenaden i Saltsjö Duvnäs med utsikt över Duvnäsviken. Här har Afghanistan – ett av världens fattiagaste länder – köpt en fastighet för drygt 40 miljoner som de vill omvandla till ambassad. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖMFashionabla Strandpromenaden i Saltsjö Duvnäs med utsikt över Duvnäsviken. Här har Afghanistan – ett av världens fattiagaste länder – köpt en fastighet för drygt 40 miljoner som de vill omvandla till ambassad. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Fashionabla Strandpromenaden i Saltsjö Duvnäs med utsikt över Duvnäsviken. Här har Afghanistan – ett av världens fattiagaste länder – köpt en fastighet för drygt 40 miljoner som de vill omvandla till ambassad. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Raseriet i villaidyllen – protest mot ambassad

Publicerad

Det råder full kalabalik i överklassidyllen Saltsjö-Duvnäs utanför Stockholm. Orsaken är att Afghanistan – ett av världens fattigaste länder – köpt en lyxvilla för 42 miljoner som de planerar att förvandla till ambassad.

Grannarna protesterar mot planerna och kommunen har utfärdat en speciell stopporder i hopp om att  förhindra förvandlingen.

– Om de fortsätter att göra om huset till en ambassad utan att ha sökt bygglov kan det utgå ett vite, säger kommunjuristen Sylvia Ryel, Nacka kommun.

 

Det infekterade bråket i Saltsjö-Duvnäs i Nacka kommun utanför Stockholm blossade upp för några veckor sedan när det stod klart att den nuvarande fastighetsägaren, entreprenören Ulf Arnetz, sålt sin villa till Afghanistans ambassad.

Adressen Strandpromenaden 1 i Saltsjö-Duvnäs är den allra bästa i området med utsikt över Duvnäsviken. Enligt uppgift i Dagens Nyheter betalade ambassaden 42 miljoner för fastigheten.

– På tok för mycket. Länge låg huset osåld för 37 miljoner. Grannhuset, som är snarlikt, gick för drygt 32 miljoner för en tid sedan. De har helt enkelt betalt ett överpris på tio miljoner, säger en fastighetsägare i området.

Afghanistans nyinköpta lyxvilla i Saltsjö-Duvnäs utandför Stockholm som de köpt för 42 miljoner kronor. Utsikten över Duvnäsviken är utan störande inslag.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Den nyligen sålda grannfastigheten har tidigare ägts av före detta Volvo–chefen Sören Gyll.

Hur Afghanistan, som räknas till en av världens fattigaste länder och var största enskilda mottagarlandet av svenskt stöd 2016 då landet fick sammanlagt 878 miljoner kronor i olika former av bistånd, kan ha råd med lyxvillan är oklart. Expressen har ställt en rad frågor till ambassaden utan att få några svar.

Grannar tar bilder i smyg

Köpet i sig irriterar inte grannarna. Men det faktum villan enligt planerna ska förvandlas från bostad till ambassad och konsulat har mobiliserat de omkringboende. Man har kopplat in jurister, smygtagit bilder och gjort en anmälan till kommunen om att den nye fastighetsägaren tänker bryta mot detaljplanen. 

– En ambassad skulle förstöra karaktären för hela området. Jag kan inte tänka mig att kommunen vill medverka till att rasera idyllen, säger en granne som inte vill vara namngiven.

En diplomatskyltad bil står inne på gårdsplanen till Afghanistans nyinköpta lyxvilla i Saltsjö Duvnäs.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Enligt den rådande detaljplanen, som godkändes 1929, får det bara finns bostadshus i området, inga kontor eller liknande. Och det är med detaljplanen som stridsvapen, boende i området nu försöker stoppa afghanernas planer.

Bland de stridslystna grannarna finns tidigare Sandvik-chefen Olof Faxander, som tillsammans med en annan granne kopplat in advokatbyrån Holmgren Hansson för att utreda saken med syfte att stoppa ambassadplanerna.

Olof Faxander, tidigare chef på SSAB och Sandvik, är en av grannarna som driver processen mot ambassaden.Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Vid ett möte med ambassadören Hameed Haami försökte också Faxander få honom att förstå att det inte gick att förvanda huset till ambassad utan godkännande av den lokala myndigheten, i det här fallet Nacka kommun.

– Ambassadören svarade att han bara pratade med UD, säger en som deltog vid mötet.

Flera grannar har också lämnat skriftliga rapporter till Nacka kommun och smygtagit bilder som visar att arbete pågår på fastigheten.

Rogivande utsikt från Afghanistans nyinköpta fastighet i Saltsjö Duvnäs som de vill omvandla till ambassad. Men grannarna protesterar mot den planerade förändringen av huset.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

En boende i området skriver:

”Tror ni måste agera omgående på det olovliga bygget enligt detaljplanen som accelererar allt mer. Bifogar bilder”.

Och fortsätter:

– Såg också att man ser ut att planera att ta upp en ny ingång i räcket från Strandpromenaden...

En annan i området skriver i en rapport till Nacka kommun:

”I helgen har byggmaterial och verktyg levererats och burits in i källarvåningen (bottenvåningen). Sedan dess så pågår någon form av arbeten. Dels så kan jag se att det är hantverkare där och dels hör jag maskinerna/verktygen”.

Arbete pågår. En av de smygtagna bilderna som grannarna skickat in till kommunen.Foto: PRIVAT

Flera bilder på människor som bär byggmaterial inne på tomten har skickats till Nacka kommun.

Något formellt ärende att göra om fastigheten till ambassad finns inte utan det är bara ambassadören Hameed Haamis ord till grannarna. Men kommunen har börjat agera sedan grannarnas brev och mejl börjat dimpa ner.

– Afghanistans ambassad har köpt ett bostadshus där det gäller en särskild detaljplan som anger att det bara får vara bostadshus på fastigheten. Om man ska ha en väsentlig ändrad användning krävs det bygglov, säger kommunjuristen Sylvia Ryel.

Påbörjat bygge. De smygtagna bilderna har diarieförts av Nacka kommun.Foto: PRIVAT

Men en eventuell ansökan betyder inte ok till bygglov. Redan nu ger kommunen kalla handen.

– Här man man preliminärt  gjort bedömningen att det inte är möjligt. Nu har ambassaden inte sökt något bygglov. Men kommunen har fått information från grannar om att avsikten är att man ska inrätta en ambassad där. Sedan fick vi information om att de hade hantverkare på plats som bar in byggmaterial och då blev kommunen orolig att de skulle göra något utan att söka bygglov. Därför har vi utfärdat en stopporder, säger Sylvia Ryel.

Afghanistans ambassadör Hameed Haamis. Bilden tagen i samband med att ambassadören träffade kungen i samband med öppnandet.Foto: Afghanistans ambassad

Vitet – om afghanerna bryter mot beslutet – är på en halv miljon kronor.

Byggnadslovchefen Kristina Petterqvist:

– Så vitt vi känner till har de inte börjat använda den som ambassad. I dagsläget har de bara köpt en fastighet. Som en försiktighetsåtgärd har vi utfärdat den här stoppordern.

Afghanistan har i dag sin ambassad förlagd till en fastighet med smått historiska anor utanför Edsberg i Sollentuna kommun. Huset, som är en större villa, byggdes av en av Volvos grundare Assar Gabrielsson 1929 och ligger invid Väsjön där Sollentuna kommun planerar 3 800 nya bostäder.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen