Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ras för Swedbank på börsen

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Swedbank rasade på börsen.

Raset drabbade även de övriga storbankerna Handelsbanken, SEB och Nordea.

Den utlösande faktorn till raset för bankaktierna är en artikel i Bloomberg News. Artikeln handlar om att skandalen med Danske Banks penningtvättmaskin - där miljarder kronor tvättades vita - bara är en liten del av en större penningtvätt som ägt rum via banker  i Estland.

Under åren 2008 till 2015 skedde penningtransaktioner på sammantaget omkring 1.000 miljarder dollar från utländska kunder. Det framgår av statistik från den estniska centralbanken i Tallinn som Bloomberg News tagit del av. Det kan jämföras med Danske Bank:s skandalkontor kontor i Tallinn som hanterade penningströmmar på drygt 200 miljarder dollar.

 

LÄS OCKSÅ: Danske Bank en "tvättmaskin" - spår leder till Putins familj

 

Artikeln skickade en kraftig elstöt genom storbankerna. Hårdast slog den mot  Swedbank, som har omfattande  verksamhet i Estland. Aktien rasade med drygt 8 procent för att lite senare under efterdagen repa sig något och låg på - 6.22 klockan 17.20  Nordea gick ned med 2.85  procent, SEB ned 3 procent, och Handelsbanken A med  0.72 procent.

Swedbank "känner varken igen beloppen eller kommentarerna från den estniska centralbanken", uppger Swedbanks IR-avdelning för Nyhetsbyrån Direkt.

En bankanalytiker påpekar för nyhetsbyrån Direkt att det framför allt kan tänkas vara mindre baltiska banker som "risken är stor" i.

LÄS OCKSÅ: Skrällen: Annika Falkengren kan ta över Danske Bank

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!