Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rapport visar: Miljardfiasko för omfattande jobbsatsning

Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Under förra året deltog fler än 73 500 personer i Arbetsförmedlingens Förberedande utbildning, FUB, till en kostnad av cirka 2 miljarder kronor. 

Nu berättar SVT Nyheter att insatsen får svidande kritik i en kommande granskning från Riksrevisionen – deltagarna i FUB får lägra framtida jobblöner än om de hade varit öppet arbetslösa, enligt rapporten.  


FUB är, enligt SVT Nyheter, en av de största insatserna för personer utanför arbetsmarknaden och förra året deltog 73 500 personer i FUB, till en kostnad av drygt 2 miljarder kronor. 

FUB står för Förberedande och orienterade utbildning, och har funnits hos Arbetsförmedlingen sedan 2008. 

Ska förbereda deltagarna för program, utbildning eller jobb

FUB är till för de personer som befinner sig långt från arbetsmarknaden och deltagarna förbereds för ett annat arbetsmarknadspolitiskt program, utbildning eller arbete. 

Förra året berättade nyhetssajten Dagens PS att satsningen fick kritik av Riksrevisionen för kostnaderna, som skenat sedan starten för nio år sedan, och ineffektiviteten i verksamheten. 

En kommande rapport från Riksrevisionen som SVT tagit del av visar att kritiken återupprepas även i år. Riksrevisionen har jämfört arbetsinkomst mellan likvärdiga personer som gått FUB och de som varit öppet arbetslösa. 

FUB gav lägre lön för deltagare efter två år

Jämförelsen visar, berättar SVT, att inkomsten för den som påbörjar FUB två år efteråt är 5.000–15.000 kronor lägre än för den som varit öppet arbetslös, och 15.000–25.000 kronor lägre än för den som deltagit i arbetspraktik. Skillnaderna jämnar dock ut sig över tid, rapporterar SVT.  

Men det finns undantag enligt Riksrevisionens rapport: "För personer med högst en förgymnasial utbildning eller är utomeuropeiskt födda har FUB positiva effekter", skriver SVT som sökt Arbetsförmedlingen och Riksrevisionen, som avböjt att kommentera. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!