Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ränteavdragen blir kvar till minst 2017

"I den här budgeten kommer inga förslag om förändrade ränteavdrag", säger Magdalena Andersson till DN och slår fast att det nuvarande ränteavdraget ligger kvar 2017.
Foto: Pelle T Nilsson/STELLA
"Men vi får avvakta utvecklingen och se vad som händer med bopriserna", säger Magdalena Andersson till DN.
Foto: Anders Wiklund/TT

Trots kraven från Vänsterpartiet, Miljöpartiet och borgerligt håll – ränteavdragen blir kvar minst till 2017.

Det säger finansminister Magdalena Andersson.

Dagens Nyheter var först med att avslöja att ränteavdragen blir kvar minst till 2017 och troligen även till 2018.

Inför förhandlingarna av höstbudgeten som läggs fram den 20 september har Vänsterpartiet varit tydliga: De vill se en nedtrappning av det 30-procentiga skatteavdraget som finns på låneräntor (CSN-lån undantaget).

Ränteavdragen har redan kritiserats hårt av de två stora socialdemokratiska distrikten Stockholm och Skåne, Miljöpartiet och borgerligt håll – men nu meddelar finansminister Magdalena Andersson, S, att det inte blir någon förändring under nästa år.

Magdalena Andersson säger till Expressen att hon egentligen redan tidigare gett besked om ränteavdragen.

– Det gav jag ju egentligen redan på Harpsund för då fick jag frågor om det kommer några nya skattehöjningar för 2017 och då svarade jag nej. Det betyder också att vi inte ändrar ränteavdragen för 2017 säger hon och fortsätter;

– Det kommer inte förslag på några förändringar av ränteavdraget i den här budgeten.

"Intresserade av andra vägar"

Magdalena Andersson säger att det är ett stort ingrepp att ändra ränteavdragen och att det skulle betyda mycket för många familjers ekonomi.

– Hittar man andra vägar att få ner hushållens skuldsättning och bostadspriserna är vi intresserad av andra vägar. Vi har bland annat infört amorteringskrav och ska se hur de utvecklar sig. Men om den här utvecklingen fortsätter och blir ohållbar då måste vi överväga ytterligare åtgärder för att dämpa utvecklingen. Ränteavdragen är en sådan metod, skuldkvotstak ett annat som diskuterats, säger Magdalena Andersson.

Vill du fortsätta diskussionen med andra partier framåt?

– Vi hade ju diskussioner om det i bostadssamtalen. En del partier för fram det och andra är mindre intresserade.

Det finns inga planerade samtal med oppositionen om detta igen?

– Jag pratar med oppositionen om många olika frågor hela tiden och vi för kontinuerliga samtal. Sen håller ju de fyra allianspartierna på och pratar om bostäder också. Vi får naturligtvis följa vad de kommer fram till, säger Magdalena Andersson.

Sjöstedt: "Kan bli en ekonomisk tragedi"

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt säger att han hade större förhoppningar och beklagar beskedet. Han säger att ränteavdragen fördelar om från låginkomsttagare till några av samhällets rikaste.

Jonas Sjöstedt varnar nu för att bostadspriserna ökar snabbare och att risken för en bostadsbubbla ökar.

– Det är en väldigt riskabel situation för hushållen som vi verkligen borde göra något åt, säger Jonas Sjöstedt.

Han säger sig märka ett ökat tryck för att sätta ett tak för ränteavdragen eller trappa ned de högsta avdragen.

– Jag tror att det är en fråga om när vi börjar göra det här, säger Sjöstedt som uppmanar regeringen att bjuda in de borgerliga och Vänsterpartiet.

– Så att vi kan göra det här tillsammans. Om man får en bostadsbubbla som spricker kan det bli en ekonomisk tragedi för massor med familjer och hushåll i Sverige, säger Jonas Sjöstedt.


Rättelse: I en tidigare version angavs i text och i en rubrik att ränteavdragen blir kvar till minst 2018.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!