Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Räntan för studielån kan hamna på noll procent

CSN räknar med nollränta på studielånen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Räntan ligger just nu på 0,16 procent.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Räntan på studielån är på väg att sänkas och CSN räknar med att den snart kan ligga på noll, enligt TT.

I sin senaste prognos räknar CSN med att räntan ligger på noll 2022. I slutändan är det regeringen som beslutar om studielånsräntorna, men prognosen ligger till grund för beslutet.

Just nu ligger räntan på 0,16 procent och nästa år föreslår CSN att den ska sänkas till 0,06, för att sedan 2022 alltså hamna på noll. 2023 skulle den åter höjas till 0,02 procent, enligt prognosen.

– Eftersom det är en prognos vet vi inte helt säkra att det blir så, och det är heller inte vi som fattar beslutet. Jag vet inte hur regeringen hanterar en nollränta. Men blir det noll, då blir det väldigt fördelaktigt. Men det är det redan i dag, säger Ulrika Åsemar, jurist på CSN, till TT.

På torsdagen tog också regeringen beslut om att sänka räntan nästa år till 0,05 procent.

– En ännu lägre ränta är positivt för låntagarna och gör vårt generösa studiestödssystem mer attraktivt, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.

Långa handläggningstider orsaken till fördröjningen.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!