Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ramberg: ”Egentligen vill jag gå till botten med allt”

Granskningsnämndens dom: – kanalens film strider mot respekt för privatlivet
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Örjan Ramberg är lättad över Granskningsnämndens beslut att fälla tv-dokumentären ”Älska mig för den jag är”.

Nu ska han diskutera med sin advokat om de ska gå vidare med någon form av stämning.

– Egentligen skulle jag vilja gå till botten med allt, säger han till Expressen.

Granskningsnämnden anser att SVT-dokumentären ”Älska mig för den jag är” strider mot bestämmelsen om respekt för privatlivet. Samtidigt friar nämnden programmet vad gäller kraven på opartiskhet och saklighet.

I tv-dokumentären – som blev mycket uppmärksammad när den sändes den 29 mars i år – skildras en destruktiv relation som sångerskan och skådespelerskan Josefin Nilsson hade med skådespelaren Örjan Ramberg under 90-talet. Josefin Nilsson dog 2016.

Örjan Ramberg anmälde programmet

I somras anmälde Ramberg programmet till Granskningsnämnden.

Örjan Ramberg dömdes i Stockholms tingsrätt för tre fall av misshandel av sin tidigare flickvän Josefin Nilsson men friades för två av fallen i Svea hovrätt 1998. Där fälldes han för att ha sparkat henne i magen, något som orsakade henne ömhet och smärta. Han dömdes även för hot, skadegörelse och överträdelse av besökförbud. Straffet blev tre månaders fängelse. Men domen mildrades senare i hovrätten då man menade att skådespelaren var tidigare ostraffad och att han drabbats hårt av den mediala uppmärksamheten.

Örjan Ramberg var inte namngiven i tv-dokumentären, men det var lätt att lista ut vem som avsågs.

– Mycket av vad som sades var lögn i dokumentären, anser Örjan Ramberg.Foto: OLLE SPORRONG

Den tidigare Dramatenskådespelaren nåddes av Granskningsnämndens beslut på måndagsförmiddagen.

– Jag fick ett sms om beslutet. Det känns skönt. Men egentligen skulle jag vilja gå till botten med allt. Det här var något som hände för mer än tjugo år sedan. Mycket av vad som sades var lögn i dokumentären och jag skulle vilja polisanmäla för förtal.

Anser du att du har blivit hårt ansatt efter tv-dokumentären?

– Jag går inte gärna på platser där det är mörkt. Jag har fått många hot. Men nu med Granskningsnämndens beslut kanske folk börjar tänka efter. Det var jävligt skönt att gå höra det här i dag med fällningen.

Hot?

– Jag fick kanske ett 40-tal hotbrev med teckningar som visade avskurna huvuden och händer. Det var rena hot och det var värst i början efter att programmet hade sänts.

Örjan Ramberg ska nu rådgöra med sin advokat Sagon De Basso om de ska gå vidare med stämning.

– Det är svårt att komma med någon stämning. Jag vet inte om jag orkar gå vidare.

”Varit för generös”

Advokat Sargon De Basso är inte hunnit läsa Granskningsnämndens beslut i detalj. Men säger:

– I den del som SVT har fällts så är Granskningsnämndens beslut korrekt. I den del där SVT där SVT friats så har Granskningsnämnden varit för generösa mot SVT. Där har Granskningsnämnden fattat ett felaktigt beslut.

Är det aktuellt med stämning?

– Det är ett ställningstagande som kommer långt senare, inte nu.

Tidigare i höst anmälde Örjan Ramberg via sin advokat programmet för förtal till Justitiekanslern, JK. Men JK fann ingen anledning att inleda förundersökning.

Nationalscenen Dramaten har Örjan Ramberg lagt bakom sig. Det är slut med skådespelandet på Dramaten. Logen lämnade han som den var.

- De får slänga om de vill. Att gå dit och ställa sig i den gamla logen orkade jag inte. Jag sa till en kille att slänga skiten, har han tidigare sagt till Expressen.

Numera kan Örjan Ramberg också gå förbi sin gamla arbetsplats.

– Men jag känner inget speciellt, säger han. 

SE MER: Idag faller domen mot Cissi Wallin:

Under måndagen meddelas domen i förtalsmålet mellan Cissi Wallin och Fredrik Virtanen.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!