I terrorspåren vill handlarna ha synlig vaktpersonal så att julklappsköparna vågar sig ut i shoppingdistrikten. Foto: Myung Jung Kim
I terrorspåren vill handlarna ha synlig vaktpersonal så att julklappsköparna vågar sig ut i shoppingdistrikten. Foto: Myung Jung Kim

Rädsla hotar julhandeln

Publicerad

Efterfrågan på väktare och säkerhetspersonal är extrem.

I terrorspåren vill handlarna ha synlig vaktpersonal så att julklappsköparna vågar sig ut i shoppingdistrikten.

- Det är ett oerhört ansträngt läge, det kan inte fortsätta på det här sättet, då kommer våra resurser att ta slut, säger Björn Ericsson, branschexpert på Almega Säkerhetsföretagen.

Flyktingsituationen och så terrorhotet ovanpå det. Den svenska väktarbranschen har minst sagt bråda dagar, alla vaktbolag TT talat med pekar på en kraftig efterfrågeökning från både befintliga kunder och nya.

- Det är en extrem efterfrågan för tillfället på alla håll och fronter, säger Tomas Lindberg, marknadschef på CPG Security med runt 100 anställda.

LÄS OCKSÅ: Monsterdiamant gör Lundin historiska

Skapa trygghet

Omkring 15000 väktare och annan vaktpersonal jobbar runt om i landet, men det räcker inte i dagsläget. Flera av bolagen talar om behovet av mer personal. Och för många kunder, företag i detaljhandeln, kommer den ökade rädslan mycket olämpligt. Årets viktigaste månad, julhandeln står för dörren.

- Företagens största oro är att människor inte ska våga sig ut i köpcentren, handla, gå på bio eller vad det än kan vara. Vi ser en ökad efterfrågan på att öka synligheten av säkerhetspersonal bland allmänheten, för att skapa trygghet, säger Tomas Lindberg.

- Handlarna gör vad de kan för att lugna personal och kunder, säger Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer.

Effekten på julhandeln är dock för tidigt att uttala sig om, anser han.

Kritik

Säkerhetsbranschen har redan haft julafton i flera år. Tomas Lindberg ser att branschen kommer att växla upp farten ytterligare i spåren av den ökade oron. Det som pågår nu är inget tillfällighet, tror han.

Men för tillfället är efterfrågan på gränsen för vad branschen klarar av. Björn Ericsson talar om ett enormt utbildningsbehov. De närmaste månaderna kommer 500 att utbildas, 50 procent fler än under normala omständigheter på ett helt år. Och för att klara det har säkerhetsbranschen fått dispens från myndigheterna om kravet på fortbildning till en senare tidpunkt.

Ericsson är också kritisk till att myndigheterna inte släppt in säkerhetsbranschen samverkan är alldeles för dålig, anser han.

 

LÄS OCKSÅ: Så sparar du pengar i jul

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen