Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rådet till föräldrar för att undvika pengabråk

Lediga eller jobba i sommar? Foto: Bea Tigerhielm

Sparekonom Arturo Arques på Swedbank.

Sommarjobbet är en viktig inkomstkälla för ungdomar visar Swedbanks undersökning. Foto: Malin Lööf

Många ungdomar är duktiga på att spara pengar – och sommarjobbet är en viktig inkomstkälla, det visar Swedbanks undersökning.

Bankens sparekonom Arturo Arques har samtidigt ett råd till föräldrar som får höra från barnen att "alla andra" får så mycket pengar.

– Det bästa sättet att slå hål på den myten är att föräldrar pratar med varandra, säger han.

Spartips till ungdomar och föräldrar

Extrajobb är bra på flera sätt och du tjänar egna pengar som du själv tar ansvar för.

Som ung lär man sig även hur det fungerar på en arbetsplats, erfarenheter som är nyttiga efter studierna när det är dags att söka jobb.

Det är nyttigt att börja ta ansvar för pengar och spara vid tidig ålder. Glöm inte att ett litet belopp varje månad kommer att växa till sen större summa över tid.

Som förälder bör man tänka på att barnen bör få ett större ansvar för sina pengar ju äldre de blir. Ett tips är att göra upp tydliga regler om vad pengarna ska räcka till.

Det kan även vara en god idé att prata med andra föräldrar om hur de resonerar kring sina barns ekonomi.

Källa: Swedbank/Arturo Arques.

Många ungdomar är duktiga på att spara pengarna de tjänar, det framgår av en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Swedbank.

1 500 barn och lika många föräldrar har deltagit i undersökningen där det visade sig att en fjärdedel av ungdomarna (13-19 år) själv sparat ihop över 10 000 kronor.

Arturo Arques är sparekonom på Swedbank.

– Det är en bra siffra. Den visar att de är duktiga på att spara, även att de inte konsumerar de pengar de får, säger han.

Bland de äldre tonåringarna är andelen högre.

Arturo Arques tycker att det är positivt att så många lär sig spara.

– Det kommer de att ha nytta av när de tar klivet in i vuxenvärlden. Börjar man tidigt så hinner även en mindre belopp växa sig större, säger han.

Många väljer att sommarjobba

Sommarjobbet är en viktig inkomstkälla för många ungdomar, liksom extrajobben under helger och andra lov. Inför sommaren uppger över hälften av ungdomarna att de ska sommarjobba, och tre av fyra 17-åringar planerar att sommarjobba.

Hur mycket man jobbar är till stor del beroende av ålder, ju äldre ungdomarna är desto mer jobbar de. Extrajobben domineras exempelvis av 19-åringar.

Enligt undersökningen tjänar pojkarna i regel mer än flickorna.

Ungdomar håller i pengarna

Vad gör ungdomarna med pengarna det tjänat då? En tredjedel av de svarande gör av med mindre än hälften av inkomsten samma månad. Vissa spenderar delar av den men färre än var tionde person bränner hela lönen. Pojkarna uppger sig vara lite mer sparsamma är vad tjejerna är.

Arturo Arques poängterar att det finns flera positiva aspekter med att jobba extra. Som arbetslivserfarenhet, ansvar och meriter att sätta på cv:t.

Hur ska jag tänka som förälder?

Som förälder kan det ibland vara svårt att säga nej till sina barn, men Arturo Arques understryker vikten av att lära barnen att pengarna faktiskt är slut när de är slut.

– Barnen behöver lära sig att hushålla med begränsade resurser, de behöver även förstå pengarnas värde, säger han.

Ett exempel på det är att sätta villkor på månadspengen eller studiebidraget kopplade till vissa uppgifter.

Flera föräldrar har nog även hört argument i klass med att "alla andra får ju" när det kommer till diskussioner om pengar där hemma.

Arturo Arques menar att det är ett relativt enkelt problem att reda ut.

– Det bästa sättet att slå hål på den myten är att föräldrar pratar med varandra, säger han.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!