Att låna till rörlig ränta har blivit norm i Sverige, säger Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen. Foto: Fredrik SamuelsonAtt låna till rörlig ränta har blivit norm i Sverige, säger Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen. Foto: Fredrik Samuelson
Att låna till rörlig ränta har blivit norm i Sverige, säger Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen. Foto: Fredrik Samuelson
Svenska hushållen är mer skuldsatta än någonsin. Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBLSvenska hushållen är mer skuldsatta än någonsin. Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL
Svenska hushållen är mer skuldsatta än någonsin.  Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL

Rådet: Bind dina lån innan det är för sent

Publicerad

Fler svenskar bör överväga att binda sina lån.

Maningen kommer från Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.

– Både korta och långa räntor kan stiga plötsligt och kraftigt, varnar han i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Det råder ingen tvekan om att Finansinspektionens högste chef är oroad över att svenskarnas låneskuld till stor del består att lån med rörlig ränta.

Det är också därför som Erik Thedéen manar att fler bör överväga att binda sina lån – innan det är för sent.

– Svenska hushålls räntekänslighet är historiskt hög och riskerna med detta behöver uppmärksammas. Både korta och långa räntor kan stiga plötsligt och kraftigt. Då är det dyrt både att köpa försäkring – i form av bunden ränta – och att fortsätta ­betala rörligt, skriver han i debattinlägget i Svenska Dagbladet.

 

LÄS OCKSÅ: Spänd väntan på årets första räntebesked

 

Hushållen måste börja förbereda sig på en räntehöjning.

– Att låna till rörlig ränta har blivit norm i Sverige. Samtidigt är hushållen mer skuldsatta än någonsin. Hushållen är därför känsliga för ränteförändringar. Svensk ekonomi befinner sig dess­utom i ett ovanligt läge. Vi har låga utlåningsräntor samtidigt som ekonomin går bra, med god tillväxt och stigande resursutnyttjande. Men räntorna kan inte sjunka hur lågt som helst. Det är mer troligt med stigande än med sjunkande räntor framöver. För detta behöver hushållen ta höjd, skriver Erik Thedéen.

Flertalet svenskar väljer rörlig ränta

Skillnaden mellan tremånadersräntan och till exempel en bunden ränta på tre år är hos flertalet banker extremt liten. I vissa fall är det till och med billigare med en treårsränta än rörligt.

Men trots den minimala skillnaden fortsätter flertalet svenska bolånekunder med rörliga räntor.

– Svenska hushålls räntekänslighet är historiskt hög och riskerna med detta behöver uppmärksammas, skriver Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.

 

LÄS OCKSÅ: Spara tusenlappar med räntekartan

 

I debattinlägget pekar Erik Thedéen Finansinspektionens egen data som att visar att flertalet låntagare i huvudsak har valt rörlig ränta för sina bolån.

– Även sårbara hushåll tycks därmed göra val som kan utsätta dem för oönskade risker. Med bunden ränta stabiliseras ränteutgifterna under ett antal år. Det ger också tid att amortera ner skuldbördan innan räntan på lånet stiger. Vissa hushåll skulle därför kunna gynnas av att binda räntan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen