Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rådet: Bind dina lån innan det är för sent

Att låna till rörlig ränta har blivit norm i Sverige, säger Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.
Foto: Fredrik Samuelson
Svenska hushållen är mer skuldsatta än någonsin.
Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL

Fler svenskar bör överväga att binda sina lån.

Maningen kommer från Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.

– Både korta och långa räntor kan stiga plötsligt och kraftigt, varnar han i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Det råder ingen tvekan om att Finansinspektionens högste chef är oroad över att svenskarnas låneskuld till stor del består att lån med rörlig ränta.

Det är också därför som Erik Thedéen manar att fler bör överväga att binda sina lån – innan det är för sent.

– Svenska hushålls räntekänslighet är historiskt hög och riskerna med detta behöver uppmärksammas. Både korta och långa räntor kan stiga plötsligt och kraftigt. Då är det dyrt både att köpa försäkring – i form av bunden ränta – och att fortsätta ­betala rörligt, skriver han i debattinlägget i Svenska Dagbladet.


LÄS OCKSÅ: Spänd väntan på årets första räntebesked


Hushållen måste börja förbereda sig på en räntehöjning.

– Att låna till rörlig ränta har blivit norm i Sverige. Samtidigt är hushållen mer skuldsatta än någonsin. Hushållen är därför känsliga för ränteförändringar. Svensk ekonomi befinner sig dess­utom i ett ovanligt läge. Vi har låga utlåningsräntor samtidigt som ekonomin går bra, med god tillväxt och stigande resursutnyttjande. Men räntorna kan inte sjunka hur lågt som helst. Det är mer troligt med stigande än med sjunkande räntor framöver. För detta behöver hushållen ta höjd, skriver Erik Thedéen.

Flertalet svenskar väljer rörlig ränta

Skillnaden mellan tremånadersräntan och till exempel en bunden ränta på tre år är hos flertalet banker extremt liten. I vissa fall är det till och med billigare med en treårsränta än rörligt.

Men trots den minimala skillnaden fortsätter flertalet svenska bolånekunder med rörliga räntor.

– Svenska hushålls räntekänslighet är historiskt hög och riskerna med detta behöver uppmärksammas, skriver Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.


LÄS OCKSÅ: Spara tusenlappar med räntekartan


I debattinlägget pekar Erik Thedéen Finansinspektionens egen data som att visar att flertalet låntagare i huvudsak har valt rörlig ränta för sina bolån.

– Även sårbara hushåll tycks därmed göra val som kan utsätta dem för oönskade risker. Med bunden ränta stabiliseras ränteutgifterna under ett antal år. Det ger också tid att amortera ner skuldbördan innan räntan på lånet stiger. Vissa hushåll skulle därför kunna gynnas av att binda räntan.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!