Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Qvibergs skarpa kritik mot Sven Hagströmer

Mats Qviberg ger nu sin bild av HQ-kraschen i en ny bok.Foto: Sven Lindwall
Han kritiserar sin före detta partner Sven Hagströmer som han känner sig sviken av.Foto: Anna-Karin Nilsson

Finansmannen Mats Qviberg ger sin bild av kraschen av HQ Bank i en ny bok.

Dagens Industri publicerar nu ett utdrag ur boken där Qviberg riktar skarp kritik mot sin före detta partner Sven Hagströmer, som han känner sig sviken av.

Men boken innehåller även underhållande anekdoter från ett liv vid styrelseborden.

– Jag ville vända mig till unga människor som ska kunna läsa det här och bli inspirerade. Killar läser ju mycket färre böcker än vad kvinnor gör, så den är skriven för ganska ovana läsare. Jag blev väldigt inspirerad av Zlatans bok, säger Qviberg till Di.

Dagens Industri publicerar på torsdagen en intervju med finansmannen Mats Qvibergs och ett utdrag ur hans bok "boken om Q" som släpps på fredag.

I boken ger Qviberg sin bild av vad som hände i samband med HQ-banks krasch i augusti 2010 och riktar kritik mot sin före detta bankpartner Sven Hagströmer som han känner sig sviken av.

 

LÄS OCKSÅ: Brevet - här slår Qviberg tillbaka

Inspirerades av Zlatan

Själv menar Qviberg att han har velat skriva en enkel bok och återge underhållande historier från sitt liv inom finansvärlden. I intervjun med Dagens industri tar han upp ett exempel på just detta då han berättar om hur hans terrier Yuppie bet ihjäl sångerskan Kjerstin Dellerts hund.

– Jag ville vända mig till unga människor som ska kunna läsa det här och bli inspirerade. Killar läser ju mycket färre böcker än vad kvinnor gör, så den är skriven för ganska ovana läsare. Jag blev väldigt inspirerad av Zlatans bok, säger Qviberg till Di.

HQ-bank förlorade sitt banktillstånd av Finansinspektionen i augusti 2010. Anledningen var att banken hade stora brister i sin tradingverksamhet. Under våren hade tradingportföljen avvecklats till en förlust av 1.2 miljarder kronor.

I "boken om Q" tar Qviberg med läsarna in i investmentbanken HQ-banks styrelserum och i det utdrag som Dagens industri publicerar ger han sin version av händelseförloppet under sommaren 2010. Till stor del handlar det om en uppgörelse med den före detta bankpartnern Sven Hagströmer, som han skriver att han känner sig sviken av.

Dagens Industri på torsdag

LÄS OCKSÅ: Mats Qviberg åtalas för grovt svindleri

Qviberg upplevde det som utpressning

Investmentbanken hotades av konkurs och i boken beskriver Qviberg hur affärspartnern Hagströmer pressade honom att gå in med egna pengar. Bolaget Öresund skulle gå in med 200 miljoner i förskott - men villkoret var att familjen Qviberg gick in med 56 miljoner.

I boken skriver Mats Qviberg:

"Sven och hans rådgivare dikterade villkoren och jag förväntades lyda. Jag befann mig i chock under hela juni månad. inte bara för det som skedde i HQ bank, utan för att Sven, som jag trodde skulle stötta mig, agerade så oväntat. Som att jag vore en paria. Han menade alltså att jag skulle gå in med familjens privata pengar för att rädda det som andra ställt till med."

Blev syndabock

Efter bankens krasch och Finansinspektionens indragna banktillstånd såldes HQ till Carnegie och Ekobrottsmyndigheten inledde en förundersökning. Senare har den nya styrelsen pekat ut Mats Qviberg som ansvarig för vad som skett. I boken är han kritisk till att det är han som har fått rollen av syndabock. Han menar att det var han som gjorde många av affärerna inom banken under åren.

"Sedan Sven Hagströmer tagit bort sin skyddande hand från mig den 17 maj var livet inte lika roligt att leva. Samtidigt stod det allt mer klart för mig att det var jag, eller ibland jag Jonas Whalström och jag, eller Stefan Dahlbo och jag, som hade gjort alla affärer genom åren. Vilken var egentligen Svens roll, förutom att agera kockkudde och bollplank" skriver Qviberg i boken.

I januari nästa år väcks åtal mot nyckelpersonerna i HQ-härvan. Till Di säger Qviberg att han förbereder sig på åtalet och att han ser fram emot att hela historien tillslut ska vara över.

 

LÄS OCKSÅ: Börseliten shoppar i de egna bolagen

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!