Byggde upp sitt drömföretag – coronakrisen drabbar

Venus, 28, tappade miljoner på en vecka

Föredrag skjuts upp, utställningar och events ställs in, ingen kommer och fikar, inga kunder eller nya uppdrag tillkommer. 

Inkomstkällorna försvinner.

Många unga företagare drabbas märkbart och direkt av coronavirusets spridning. 

– Vi tappade miljoner på bara någon vecka, säger Venus Ababai, 28, vars företag, en dröm hon byggt upp, har fått det extra tufft. 

Publicerad 20 mar 2020 kl 12.03

Enligt en ny undersökning från Visma bedömer fyra av tio svenska småföretag att de påverkas av Coronavirusets spridning den närmaste tiden. 

Elin Häggberg, 30, mer känd under namnet Teknifik, är teknikbloggare och föreläsare. En stor del av företagets intäkter kommer från just föreläsningar. 

Nu har den största inkomstkällan försvunnit, precis som för hennes kolleger.

– Det gick på några dagar, måndag till onsdag, sen försvann hela min vår, säger Elin Häggberg. 

De två mest uppbokade perioderna är vanligtvis mars till april och oktober till november. Våren var fullbokad – fram till att coronaspridningen började.

Eventen har i flera fall skjutits upp på obestämd tid. 

– Det blir en knivig situation för en själv. Eventuella pengar i höst hjälper ju inte mig. Samtidigt: hur ska vi veta hur det ser ut i höst? Det är väldigt osäkert och nu måste man hitta nya sätt att få företaget att gå runt, säger Elin Häggberg.

undefined

Elin Häggberg.

Foto: Lo Hagberg/Teknifik

Många är oroliga

Själv sitter inte Elin Häggberg helt i knipa – än. Hon har både sparpengar och en partner med fast inkomst. Men hon är orolig för andra. De senaste dagarna har hon uppmärksammat småföretagares situation och manat via sin blogg och sociala medier att hjälpa till så gott det går. 

– Jag har drivit eget på heltid i snart tre år och vet hur mycket mod det krävs att starta eget. Småföretagare, kreatörer och kulturarbetare lever ofta på små marginaler och kämpar på. De kämpar nu mer än någonsin och allt vad coronaspridningen innebär blir en katastrof. Då tycker jag vi ska tänka på de personerna extra mycket. Man kan göra små saker som gör stor skillnad, som att stödköpa någonting, säger Elin Häggberg och fortsätter:

– Större företag har ofta större marginaler att röra sig med och kan dra ner andra kostnader. Så jag ville uppmana folk att verkligen göra nåt för att stötta småföretagare.

Elin har blivit kontaktad av fler som driver småföretag som är oroliga över sin framtid. 

– Det är jättemånga jag pratat med som har det jättetufft. Som är uppgivna och oroliga. Det är heller inte så att man kan gå och leta anställning nu. Det finns inte så många alternativ. Jag har personer som hört av sig och frågar om hur de ska göra, om de ska lägga ner företaget för att få a-kassa. Verkligen på nivån ”hur ska jag betala mina räkningar och min hyra den här månaden?”. Så det är superkonkret oro och ångest. 

Så försöker Elin lösa krisen

Behöver ni stöd från staten känner du?

– Verkligen. Det vore jättebra om staten kunde komma med någon typ av hjälp som skulle vara enkel: som att få strunta i att betala preliminärskatt till slutet av året, eller att det blir lättare få mindre lån. Det är små saker som krävs. Nu handlar det om att överleva ett litet tag fram över, sen ska förhoppningsvis saker komma i gång igen. Då vore det bra att inte bara tänka på de stora bankerna och flygbolagen.

Hur ser du på framtiden?

– Jag hoppas det lugnar ner sig under sommaren och är bättre till hösten. Men jag fokuserar mest på de närmsta månaderna. Sen får jag kanske ta ett extra jobb i sommar om det är kris. Även om många arrangörer skjuter upp räknar inte jag med de pengarna i mitt huvud, jag måste tänka om - hur kan jag hitta nya digitala intäktsströmmar och samtidigt bidra med något av värde. 

För Elins del har svaret delvis blivit att lansera sig själv på plattformen Patreon, där privatpersoner kan stödja småföretagare. 

– Tidigare har det varit prion att få pengar från föreläsningar och sen lägga tid på guiderna. Men nu har föreläsningsbenet försvunnit måste jag lägga tid och få intäkter från annat håll. 

undefined

Venus Ababai har byggt upp ett framgångsrikt företag som nu drabbas.

Foto: Privat

Tappade miljoner kronor på kort tid

För två år sedan startade Venus Ababai och några vänner Fabriken event i Stockholm. En event- och mötesanläggning vars affärsidé bygger på att människor möts.

För Venus Ababai har företaget varit en dröm som till slut blommade ut. Efter hårt slit. 28-åringen berättar att de har ”kämpat dag och natt” för att komma dit de är i dag. Men efter regeringens beslut att stoppa folksamlingar och uppmaningar om social återhållsamhet har verksamheten stått stilla.

– Det är klart att det är mörkt. Vi lever vår mardröm just nu, säger Venus Ababi.

Tar allt det här upp mycket tankekraft?

– Det gör det absolut. Det är det första man tänker på när man vaknar och det sista man tänker på innan man lägger sig. Mycket tankeverksamhet går åt att hitta på hur vi ska kunna överleva. Det här har varit en dröm som vi har haft och nu gäller det bara att överleva, men det är otroligt svårt, säger Venus Ababi, och konstaterar:

– Vi tappade miljoner på bara någon vecka.

Företaget har behövt varsla delar av personalstyrkan. Samtidigt som ingen vet när, eller om, allt återgår till det normala. På så vis har de ingen kontroll över situationen vilket i sig är en frustration, säger Venus Ababi.

– Så vi lever i en stor ovisshet just nu. Därför får man vidta jättejobbiga åtgärder. Hela teamet som jag har byggt upp på två år…det är ju borta nu. Vilket känns…nej, det är jättetufft, berättar hon.

undefined

Johannes Gustafsson.

Foto: Herman Caroan/Pressbild

Intäkterna försvinner för varje dag som går

Johannes Gustafsson, 22 från Göteborg är rådgivare och föreläsare inom digital kommunikation och har skrivit boken ”Uppfödd på nätet”. Även för honom är just föreläsningar en stor inkomstkälla. 

– En stor del av mina intäkter kommer från föreläsningar, men i och med att konferenser och evenemang ställs in försvinner också de intäkterna. Oavsett om man tycker att nyhetsrapporteringen är alarmistisk eller att myndigheterna inte gör sitt jobb kan vi vara säkra på att det här kommer att få stora konsekvenser.

Johannes Gustafsson beskriver att läget känns otryggt. 

– Jag kommer med största sannolikhet inte kunna ta ut ens en liten lön under de närmaste månaderna.

Men att ha hamnat i det läge många småföretagare med honom är i är inte helt oväntat, menar han. 

– Vi egenföretagare har traditionellt tyvärr ganska dåliga villkor när det kommer till till exempel sjukdom, arbetslöshet och barnledighet. 

Johannes tips till andra företagare

Vilket stöd skulle du önska fanns?

– Såväl regeringen som Riksbanken var snabba med att lägga fram olika stödinsatser för att rädda bolag från att gå i konkurs. Det är självklart viktigt, men det hjälper inte företag som mitt. Jag är ensam anställd i ett bolag som omsätter knappt 1 miljon kronor. Karensdagar och permitteringstid hjälper inte. Jag hoppas på någon form av ekonomiskt stöd så att jag kan fortsätta bedriva den delen av verksamheten som går så länge som möjligt, utan att behöva bli belånad upp över öronen.

Har du tips till andra unga företagare om hur man kan agera nu i dessa tider?

– Business as usual. Så långt som möjligt. Jag tror att det är den enda vägen framåt.

undefined

Annie Månsson driver matbloggen Vegokäk och arbetar som konsult.

Foto: Privat

Kanske måste börja plugga igen

Annie Månsson är 30 år gammal och driver dels matbloggen Vegokäk, dels arbetar som konsult inom miljö- och hållbarhetsbranschen. 

– Vi har tidigare inte tänkt att vi är så konjunkturkänsliga och vi jobbar ofta med uppdrag som är av en längre karaktär, man kanske jobbar med en kund i ett gäng månader. 

Den vanligtvis fyllda kalendern ekar just nu tom, med inga nya uppdrag inkomna för april, maj eller juni.

– Så jag vet inte alls hur det kommer se ut. Det är klart att det är en oro för hur det ska gå.

Som många andra vittnar Annie Månsson om tuffa tider på såväl kort som lång sikt. Och så den gemensamma nämnaren, oavsett vem man pratar med:

Ovissheten.

– Ja, egentligen mer på lång sikt. Det senaste året har det gått ganska bra och då klarar man sig ganska bra på det har levererat innan dess. Men framöver… det här kommer ju att pågå hur länge som helst, det är kanske ett år framöver. Att gå utan inkomst i ett år kanske man inte riktigt klarar. Så det är klart att det är oroligt.

Vad ska du göra nu?

– Jag har sökt en masterkurs nu till hösten för att ha en plan b. Jag vill inte läsa master men om jag inte får in några jobb alls är det ändå ett alternativ. Men jag är fortfarande hyfsat ny i arbetslivet och är ganska taggad på att jobba, inte gå tillbaka till skolan igen, den känner jag mig rätt klar med.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.  

LÄS MER: Experterna: Så ska du tänka med din sommarsemester

LÄS MER: Coronasmittade Henrik: Symptomen släppte snabbt