Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenskarna lever liv i lyx – och får miljoner i coronastöd

Osama Saffar – ägare till Ur & Penn. Samtidigt som hans bolag fick omställningsstöd från skattebetalarna köpte han en ny Bentley.

Klockkoncernen Ur & Penn fick nyligen på grund av coronapandemin ett omställningsstöd av skattebetalarna på 3,4 miljoner kronor.

Mitt i krisen köpte en av ägarna, Osama Saffar, sig en Bentley Continental GT. Samtidigt kör den andre delägaren Ayad Al-Saffar företagets splitter nya Rolls-Royce Phantom VIII värd minst sex miljoner kronor.

– Jag har rätt kanske att göra något roligt för mig själv, säger Osama Saffar.

Expressens granskning visar att det bakom bolagen som fått omställningsmiljonerna finns miljardärer, riskkapitalister och dömda ekobrottslingar som fortsätter att leva lyxliv.

Coronapandemin slår mot hundratusentals svenska företag. 

För att mildra effekterna har staten och skattebetalarna pumpat ut miljarder i olika stöd under våren.

Ett av de stöd som regeringen beslutat om är ett så kallat omställningsstöd. Stödet betalas ut till bolag som tappat 30 procent av omsättningen under mars och april jämfört med samma period för 2019. Pengarna söker företagarna själva från Skatteverket.

Hittills har myndigheten betalat ut 1,1 miljarder kronor.

Ur & Penns ägare: ”Jobbat i 35 år – har rätt göra något roligt”

”Sticker förstås i ögonen”

Expressens granskning visar dock att stödpengarna från skattebetalarna i flera fall gått till företagare som är mångmiljonärer och fortsätter att leva lyxliv.

– Det sticker förstås i ögonen på folk, säger Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas riksförbund.

– Det som är bekymret med den här typen av stöd är att man inte tagit reda på hur det faktiskt ser ut i bolagen.

En av mottagarna är klockföretaget Ur & Penn som nyligen fick 3,4 miljoner kronor.

Ur & Penn ägs av två bröder – Ayad Al-Saffar och Osama Saffar. Här syns Ayad som mottar näringslivsmedaljen av prins Carl Philip.Samtidigt som hans bolag Ur & Penn i coronakrisen får stöd från skattebetalarna kör han omkring i en specialbyggd Rolls-Royce med ett pris på sex miljoner kronor. Bilen är registrerad på företaget.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Bolaget, som 2019 gjorde en vinst efter finansnetto på drygt 363 miljoner kronor, ägs av bröderna Ayad Al-Saffar och Osama Saffar. De är båda mångmiljonärer, bor i stora villor i Sveriges mest exklusiva bostadsområde Djursholm – och de har en passion för dyrbara bilar.

Ayad Al-Saffar, 56, äger privat tre Bentley och en Lamborghini.

Hans bror Osama Saffar, 58, bor inte långt ifrån sin bror och äger bland annat en Rolls Royce, två Audi, en Porsche och en Mercedes.

”Behöver jag svara dig?”

I juni i år, samtidigt som bröderna sökte bidrag från skattebetalarna till Ur & Penn köpte Osama Saffar en Bentley Continental GT. Nypriset för en sådan bil är ungefär lika mycket som skattebetalarna betalat till deras klockföretag.

Osama Saffar – ägare till Ur & Penn. Samtidigt som hans bolag fick omställningsstöd från skattebetalarna köpte han en ny Bentley.
Foto: Facebook

När Expressen får kontakt med Osama Saffar på telefon säger han:

– Privat är en sak och företag en sak, eller hur?

Men det är ju skattebetalarna som hjälper ditt företag och det är därifrån du får din lön och ersättning och sen går du och köper en Bentley?

– Jag kanske inte behöver svara dig. Behöver jag svara dig?

Ser du inte något omoraliskt i detta?

– Du får jag gå in i ditt liv och kolla vad du har och vad du äger får jag göra det också och sen ställa frågor till dig?

Det får du absolut göra.

– Men det vill jag inte, jag är inte så nyfiken. Jag vill inte göra det. Tack för ditt samtal, säger Osama Saffar och avslutar samtalet.

Senare återkommer Osama Saffar, via brorsonen som är vd, som berättar att pengarna för inköpet av Bentleyn kom från en försäkringsersättning han fått efter att en tidigare Bentley av samma typ, köpt 2019, blivit stulen.

Men det är inte bara privata bilköp som görs av klockbröderna.

Expressens reporter Michael Syrén på väg till Ur & Penn-ägaren Osama Saffar för att få svar på frågor om hans lyxbilsköp samtidigt som företaget fått omställningsbidrag på 3,4 miljoner kronor från skattebetalarna.
Foto: Cecilia Anderberg
Ingen är hemma när Expressens reporter Michael Syrén ringer på hemma hos Ur & Penn ägaren Osama Saffar.

Rose Phantom med stjärnhimmel

I vintras köpte Osamas bror Ayad Al-Saffar en bil till företaget Ur & Penn.

Bilen, en specialutrustad Rolls-Royce Phantom VIII som i grundutförande kostar sex miljoner, har all tänkbar extrautrustning: bland annat en vinkyl med medföljande kristallglas och ett innertak med hundratals små lampor som kan dimmas och som ska ge en känsla av en stjärnhimmel. Bilen som bröderna beställde var dessutom förlängd med 2,2 decimeter – en förlängning som enligt uppgift går på 1,5 miljoner kronor extra. Och bilen som går under namnet ”Rose Phantom” är även inredd med broderade rosor som sytts med en miljon stygn.

Bilexperter som Expressen varit i kontakt med bedömer att slutsumman för en bil med all den utrustningen kan uppgå till tio miljoner kronor – och klockdirektören älskar sin bil.

I en reklamfilm från Rolls-Royce säger Ayad Al Saffar att han aldrig kommer sälja den:

– It became an amazing piece of art. And I would never, never, never sell this car.

Ur & Penn ägarens Rolls Royce Phantom VIII. Samtidigt som skattebetalarna betalar stöd i coronakrisen till Ur & Penn kör ägaren Ayad Al-Saffar omkring i den här bilen som kostar sex miljoner kronor. På insidan är det broderat med rosor med totalt en miljon stygn.
Foto: Rolls Royce
Ur & Penn ägarens Rolls Royce Phantom VIII. Samtidigt som skattebetalarna betalar stöd i coronakrisen till Ur & Penn kör ägaren Ayad Al-Saffar omkring i den här bilen som kostar sex miljoner kronor. På insidan är det broderat med rosor med totalt en miljon stygn.
Foto: Rolls Royce

Expressen har sökt Ayad Al-Saffar för att ställa frågor. Hans hustru hänvisar till Ayads son Abed Al-Saffar som i dag är vd för Ur & Penn.

Han vill inte svara på frågor på telefon och vill ha frågor på mejl.

I mejlet skriver han bland annat:

”Eftersom vårt försäljningstapp uppgick till 60% varje dag när det var som värst, och då vi har omkring 1 000 anställda som förlitar sig på oss som arbetsgivare så är det ett enkelt val. Om vi inte hade begärt omställningsstöd, genomfört permitteringar eller belånat oss mer så hade vi behövt varsla personal och stänga butiker.”

Två av klockmiljonären Ayad Al-Saffars lyxbilar, en Bentley och en Mercedes suv, på uppfarten till villan. I garaget har han ytterligare två Bentely och en Lamborghini io.
Foto: Cecilia Anderberg
I den här villan i Djursholm utanför Stockholm bor ägaren till Ur & Penn, Ayad Al-Saffar.
Foto: Cecilia Anderberg

”All by the book”

En annan framgångsrik företagare som ansökt och fått omställningsstöd är krogkungen och ägaren till Nobis-koncernen Alessandro Catenacci, bror till hovtraktören och kocken Stefano Catenacci.

Nobis-koncernen, som sammanlagt fått drygt tolv miljoner kronor från skattebetalarna, äger bland annat Operakällaren, Stallmästaregården och Nobis hotell i Stockholm. Största aktieägare är Alessandro Catenacci.

Han har på fem år sammanlagt tagit aktieutdelningar på drygt 100 miljoner kronor, bor i en palatsliknande villa utanför Stockholm och kör Lexus flaggskepp en LS 500H – en bil med ett pris på drygt en miljon kronor.

Alessandro Catenaccis palatsliknande villa utanför Stockholm. Nobis-koncernen är en av de som tagit emot störst omställningsstöd från skattebetalarna.
Foto: Michael Syrén

– Jag har gjort all by the book. Jag har inte beklagat mig, jag har inte gått ut i tidningarna och sagt att det är synd om oss. Det har gått ut stöd som man regelrätt kan få och jag förstår inte varför jag ska sitta här och skämmas, säger Alessandro Catenacci.

Han säger också att han privat under några år betalat 50 miljoner i skatt och att han nu inte tänker ta ut någon inkomst vare sig i år och under nästa år.

– Jag tänker sälja tillgångar jag har och jag har också sålt två Mercedes. Jag sålde dem till en bilhandlare till halva priset.

Men du kommer ändå att kunna behålla din Lexus och ditt hus?

– Ja, och kan jag inte det så kommer jag inte att sitta och gråta över det. För mig är det viktiga att rädda företaget.

Mest stödpengar får Scandic Hotels, med Stenafamiljen som största ägare. En familj där flera av familjemedlemmarna finns med på de årliga miljardärslistorna.

Arvtagaren. Stena Sessans styrelseordförande William Olsson med pappan Dan Sten Olsson, Stena-koncernens vd samt .
Foto: PRESSBILD/STENA LINE

Scandic Hotels AB har fått 148,6 miljoner kronor av skattebetalarna, samtidigt som moderbolaget under en treårsperiod delat ut över en miljard till de egna aktieägarna.

Men när vi vill få tag i företrädarna för den största ägaren Stena Sessan AB, med 20 procent av aktiekapitalet, blir det stopp.

Grundplåt på fyra miljarder

Styrelseordförande William Olsson vill inte svara på några frågor om innehavet och hundramiljonerstödet från skattebetalarna.

– Men tack för att du ringde, säger han och avslutar samtalet.

William Olssons faster Madeleine Olsson-Eriksson äger Formica Capital AB som gick in som ny ägare i Scandic hotell tidigare i år, med 5,3 procent av aktiekapitalet. Grundplåten för Formica på drygt 4 miljarder härrör från när Madeleine Olsson-Eriksson sålde sina andelar i familjens investeringsbolag Stena Sessan.

Stena-miljardären Madeleine Olsson-Eriksson äger via sitt investmentbolag delar av Scandic hotels som fick mest i omställningsstöd.
Foto: LENNART REHNMAN
Med utsikt över havet ligger Stenamiljardären Madeleine Olsson Erikssons jättevilla på 1 000 kvadrat i Hovås utanför Göteborg.
Foto: Eva Rogsten

Pengarna räckte också till ett av fashionabla villaförorten Hovås största byggen utanför Göteborg. Den havsnära villan har ritats av arkitekten Gert Wingårdh och är på nästan 1 000 kvadratmeter, med egen hiss upp till översta våningen med pool och rekreationsyta.

– Vi tycker det är jättebra, säger Madeleine Olsson-Eriksson då hon får frågan om 148,6-miljonerstödet.

Tidigare i vår tog Scandic in nytt kapital genom en nyemission, men att de välbeställda ägarna skulle gå in med mer pengar nu när skattebetalarna skjuter till, tror hon inte.

– Det hade man kanske kunnat göra men det har inte varit aktuellt.

Omställningsstödet är bara en mindre del av de pengar som skattebetalarna genom staten pumpar in i krisande bolag under coronapandemin. Vilka som fått det större permitteringsstödet på totalt 95 miljarder skattekronor har hemligstämplats av Tillväxtverket.

Löffler: ”För lågt”

Men hotellkungen Uwe Löffler, ägare av Tastsinn-koncernen med en mängd hotell i Sverige, Danmark och Tyskland är öppen med att de fått drygt tio miljoner i permitteringsstöd, utöver de 16,6 miljoner som Skatteverket uppger att de betalat ut till koncernen i det offentliga omställningsstödet.

Han berättar att de fått ungefär lika mycket från danska skattebetalarna för hotellen i Danmark. Dessutom uppger han att han fått mer i svenskt omställningsstöd än de 16,6 miljoner som Skatteverket redovisat, att det snarare är 17,1 miljoner. 

Uwe Löffler, hotellkungen i Göteborg med hotell i Sverige, Danmark och Tyskland.
Foto: Pressbild Tastsinn AB

Men dessa totalt drygt 45 miljoner kronor i stöd från Sverige och Danmark tycker inte Uwe Löffler, som tagit ut 128,9 miljoner i utdelningar sedan 2015, är nog.

– Jag tycker att omställningsstödet, i förhållande till vad man ställt till med, är för lågt, säger Uwe Löffler.

– Det är inte hotellen som har orsakat att vi har ett coronaproblem i det här landet. Däremot får vi ju bära stora delar av det ansvaret. Alla restriktionerna gör att hotellens förutsättningar mer eller mindre utraderats. Att staten i det läget, som står bakom de här restriktionerna, tar sitt ansvar tycker inte jag är särskilt konstigt.

Grova skattebrott

Och Uwe Löffler säger att han kunde ha tagit ut betydligt mycket mer pengar ur bolaget än vad han nu gjort.

– Jag hade kunnat plocka ut uppemot 400–500 miljoner ur bolaget, men det har jag inte gjort.

Expressens granskning visar att det bland bolagen som fått miljonbelopp också finns företrädare dömda för grova skattebrott.

Bland delägarna för ett av bolagen sitter två män som 2013 avtjänade ett år och sex månader respektive ett år och åtta månaders fängelsestraff för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll.

Det har inte fått dem att tveka att nu vända sig till Skatteverket för att få del av skattemiljonerna.

– Det var en dom som har varit och vi betalade hela den skatten vi var skyldiga, plus en straffskatt. Plus att vi dessutom satt i fängelse. Vi blev ju dubbelbestraffade, säger en av de dömda männen och menar att de avtjänade straffen inte borde spela någon roll. 

Även företaget Joe and the Juice har fått omställningsstöd på drygt fem miljoner kronor.

Största ägare i Joe and the Juice är riskkapitalbolaget Valedo, via Valedo Partners Fund II AB, som grundats av bröderna Nils och Per Forsberg.

Egen ö

Bolaget har tillgångar på 4,5 miljarder kronor och gjorde en vinst efter finansnetto 2018 på 318 miljoner kronor.

Nils Forsberg bor i en villa i Saltsjö-duvnäs utanför Stockholm som han köpte för 32,5 miljoner kronor. Han äger även en egen ö i Vaxholm som han 2014 köpte för 14,5 miljoner kronor.

Hans bror Per Forsberg bor i en exklusiv villa i Djursholm.

Expressen har sökt Per och Nils Forsberg.

Valedos presskontakt Hanna Bilir svarar Expressen att Valedo aldrig kommenterar bolagsspecifika frågor utan hänvisar till bolagen själva.


Coronabidragstagarna: 20 i topp

Scandic Hotels Group AB 148631996

(Scandic Hotels AB)


Tastsinn AB 16648151

(Profilevents AB, Cochleari AB, Parcere AB och Gravis AB)


Nobis Aktiebolag 12192062

(Nobis Hotel AB, Mixx Clara AB, Aktiebolaget Operakällaren, J Nacka Strand AB, Hotel Skeppsholmen, Aktiebolaget restaurant Stallmästaregården, Giro Pizza)

JOE & THE JUICE AS, DENMARK 5010390

(Joe & The Juice NG AB)


EBERSPÄCHER EXHAUST TECHNOLOGY INTERNATIONAL GMB, GERMANY 4577149

(Ebersprächer AB)


REDERIAKTIEBOLAGET ECKERÖ, FINLAND 4083185

(Birka cruises AB)


Earl Holding I AB 3962508

(Eton AB)


COMWELL A/S, DENMARK 3913407

(Varbergs kusthotell, Aspenäs herrgård)


Aviator Airport Alliance Europe AB 3668795

(Aviator airport services)


MAHINDRA & MAHINDRA LTD, INDIA 3568191

(Holiday club sport and spa hotels ab)


Axcent of Scandinavia AB 3399942

(Ur & Penn)


Per Vannesjö Industri AB 3121716

(PVI Segerström AB, Ess Kå Metallindustriaktiebolag, Ekenäs Mekaniska Aktiebolag, R-man i Värnamo Aktiebolag)


Avenyfamiljen AB 2921492

(Levantine AB, Auktionsverket restauranger AB, Yaki-Da AB, Lounges Göteborg AB)

Ebitec AB 2694717

(CJ Automotive AB)


BrA Invest CKS AB 2661967

(KB Components AB)


Nitator Holding AB 2223074

(Nitator i Oskarström AB, Nitator Hylte AB)


HÅBO BUSS Mats Mattsson Aktiebolag 2151430

(Interbus AB, Håbo Buss, Resekompaniet i Eskilstuna AB)


Bror Tonsjö AB 2059417


Prestando Holding AB 2045860

(Prestando Kalmar AB, Prestando i Trelleborg AB


Scandinavian Resort i Sälen AB 1985583

(Topeja AB)

Ur & Penns svar

1.  Hur ser ni på att ert företag, som får bidrag av skattebetalarna, har en ny Rolls-Royce för miljonbelopp?

Beslutet att begära omställningsstöd är enkelt – låt mig ge lite bakgrund. Vi jobbar med sällanköpshandel och kanske det sista du behöver under en pandemi är en ny klocka eller smycke. Eftersom vårt försäljningstapp uppgick till 60% varje dag när det var som värst, och då vi har omkring 1000 anställda som förlitar sig på oss som arbetsgivare så är det ett enkelt val. Om vi inte hade begärt omställningsstöd, genomfört permitteringar eller belånat oss mer så hade vi behövt varsla personal och stänga butiker. Vi är otroligt stolta att vi inte har behövt varsla på grund av corona och vi kommer fortsätta göra allt vi kan för att så ska förbli. 

Angående bolagets fordon så är också det någonting som vi kommer behöva se över nu när omvärlden har förändrats. För oss är ingenting heligt, förutom att rädda vårt bolag, vilket jag tror att de flesta entreprenörer känner igen sig i. 


2. Borde ni inte sälja bilen i stället för att söka bidrag från skattebetalarna?

Ingen tillgång är helig och det kan fattas beslut om försäljning av både fastigheter, fordon och andra inventarier i framtiden. Eftersom att omställningsstödet har en tidsfrist för ansökan är det naturligt att vi gör den först.

3. Indirekt är det ju skattebetalarna som betalar för bilen?

Med det resonemanget kan man ju lika gärna säga att skattebetalarnas pengar gick till de välgörenhetsorganisationer som vi skänker pengar till. 

Den bilen beställdes för över två år sedan, alltså långt innan corona. Omställningsstödet gick till att betala våra anställdas löner i den mest pressade tiden i svenskt näringslivs historia. Skattebetalarna bör nog vara mer glada för att Ur&Penn existerar, anställer och växer, ofta med butiker i småstäder där andra drar sig ur. Hur många kedjor öppnar butiker i Kramfors, Boden, Värnamo och Ljungby? Det är arbeten som inte hade existerat annars.


3. Din pappa och hans bror som äger Ur & Penn äger också privat en mängd lyxbilar – Rolls-Royce och flera Bentley. Räcker inte det?

Våra ägare flydde till Sverige med tomma händer 1984 och har byggt ett företag som genererar runt 1000 arbetstillfällen här. Deras uppoffringar, risktagande och hårda arbete anser i alla fall jag har givit dem friheten att leva som de själva önskar. Jag tror att alla gynnas av entreprenörer.


4. Ur & Penn gjorde 2019 en vinst, efter finansnetto, på 363 miljoner kronor. Behöver ni då samtidigt omställningsbidrag? 

Vinsten 2019 generades främst av en försäljning av ett dotterbolag i Nederländerna, inte av den ordinarie verksamheten på Ur&Penn. Som verkligheten är behöver Ur&Penn faktiskt betydligt mer än omställningsstödet, vilket är anledningen till att vi tagit ytterligare banklån på nästan 40 miljoner kronor. 

De vinster som genererades från bolagsförsäljningen är frysta i tillgångar som vi just nu inte kan utnyttja. När vi har möjlighet att använda de pengarna så kommer de att investeras i Sverige och resultera i ännu fler arbetstillfällen.


5. Vad skulle ni vilja säga till skattebetalarna om detta?

Att om vi överlever denna kris så kommer vi fortsätta med det vi gör nu – anställa, betala skatt och skänka till välgörenhet så länge som klockan tickar. Vi kan dock inte garantera att ägarna lärt sig hur jantelagen funkar, men vi jobbar på det! :)