Så gynnas rika områden av avdragen • Kelly, 26: ”För jävligt”

Missnöjet mot ränteavdraget: ”Det är inte klokt”

Hushåll i rika områden och med stora lån gynnas av ränte- och rotavdraget, visar Expressens kartläggning.

Förlorarna finns i kommuner där bostadspriserna inte hängt med.

Ute i landet bubblar nu missnöjet.

– I Tornedalen gör vi rätt för oss. Om man lånar så betalar man tillbaka, säger Tomas Mörtberg, C, kommunalråd i Övertorneå, som vill införa tak på ränteavdraget.

 

LÄS MER: Frida Bratt: Det brådskar med att förändra avdraget

LÄS MER: Kvinnorna som är pensionsförlorarna

Publicerad 22 aug 2018 kl 07.08

Rika områden som Lomma, Vellinge och Lidingö är vinnare på regeringens subventioner till bostadsägare med höga lån, visar Expressens granskning.

Men i den traditionella arbetarkommunen Oxelösund där SSAB är den stora arbetsgivaren får 70 procent av hushållen tillbaka som mest 4 000 kronor på ränteavdraget. 

En tredjedel av hushållen här har inga bostadslån.

Detta är ränteavdraget

• Ränteavdraget innebär att man får tillbaka en tredjedel av räntekostnaderna. Avdraget kan beskrivas som en rabatt för den som vill belåna sig för att köpa till exempel en bostad.

Expressen träffar Kelly Olsson, 26, med sonen Melvin, 3, på torget i Oxelösund. De politiska partierna förbereder sina valstugor inför spurten mot riksdagsvalet. Vänsterpartiets husvagn är på plats, men Socialdemokraterna har ännu inte kommit hit.

Kelly Olsson tycker att det är fel att ränteavdraget gynnar hushåll med höga lån i rika områden. 

– Det blir de fattiga mot de rika. De rika får mer pengar och de fattiga får mindre. Det är för jävligt och det måste jämnas ut, säger hon. 

undefined

Kelly Olsson, 26, med sonen Melvin, 3. Kelly tycker att det är fel att ränteavdraget gynnar hushåll med höga lån i rika områden.

Foto: Cornelia Schauermann

Hon vet att hon ska rösta rött, men har ännu inte bestämt sig för vilket av partierna det blir. 

Det är svårt att få en hyresrätt i Oxelösund och Kelly Olsson fick köpa sin bostadsrätt genom att ta ett lån utan säkerhet, ett så kallat blancolån med mycket högre ränta än ett bostadslån från en av storbankerna.

– Jag hade inget val, säger hon.

undefined

"S arbetar inte för oss små människor längre"

Irene Thunberg, 67, bor i en bostadsrätt i Oxelösund. Hon är född in i en socialdemokratisk familj och har fört traditionen vidare. Men den här gången är hon besviken och hon överväger att rösta på Vänsterpartiet.

Att ränteavdraget ger 20 000 kronor eller mer om året till en femtedel av hushållen i Danderyd gör henne irriterad. 

– Jag har blivit uppfostrad att om du vill ha något större så sparar du till det. Man ska inte låna mer än nödvändigt, säger hon. 

undefined

"Jag tycker inte att Socialdemokraterna arbetar för oss små människor längre. De flirtar för mycket med högern", säger Irene Thunberg.

Foto: Cornelia Schauermann

Irene Thunberg tycker att ränteavdraget borde inkomstprövas för att göra det mer rättvist än i dag:

– Det ska gynna dem som verkligen behöver ekonomisk hjälp. Inte dem som redan har, säger hon.

Besvikelsen är stor mot regeringens politik.

– Jag har alltid varit socialdemokrat. Jag är född sådan, född i ett arbetarhem och har det med mig. Men jag tycker inte att Socialdemokraterna arbetar för oss små människor längre. De flirtar för mycket med högern. Så för mig lutar det åt Vänsterpartiet, säger hon. 

Övertorneås kommunalråd: "Fan inte klokt"

Även på andra håll i landet hörs missnöje. Mer än en tredjedel av Övertorneås invånare, 35,4 procent, har inga lån. Kommunalrådet Tomas Mörtberg, C, vill nu se ett tak på ränteavdraget:

undefined

Tomas Mörtberg

 – En bil kostar lika mycket i Övertorneå som på Lidingö. Men en villa kostar 20 gånger så mycket på Lidingö, det är för fan inte klokt, säger han.
Tomas Mörtberg är medveten om att ränteavdragen är en känslig politisk fråga, "en het potatis" eftersom "många i Stockholm, Malmö och Göteborg belånat sig över öronen".
Men ränteavdraget måste ändå få ett tak, menar han, så att man inte uppmuntrar till ökande skulder hos hushållen i storstäderna.
 –  I Tornedalen gör vi rätt för oss. Om man lånar så betalar man tillbaka.

undefined

Bolån orsakade en global finanskris

För ett decennium sedan bröt den amerikanska finanskrisen ut. Nu i efterhand är det känt att det var just den amerikanska bolånemarknaden som, tillsammans med finanssektorn, låg bakom finanskrisen som började hösten 2008. 

Men i flera år har experter varnat för att problem kan uppstå i Sverige, på grund av privatpersoners höga skuldsättning. 

Tack vare låga räntor har hushållen också kunnat låna billigt. Bostadspriserna har rusat och i våras infördes ett nytt amorteringskrav för att kyla av marknaden.  

Det är inte bara ute i landet som det finns ett missnöje med ränteavdraget. Experter har länge varnat för att ränteavdragen kan leda till problem.

undefined

"Det är märklig politik att ha rabatt på att skuldsätta sig", säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

Foto: Lisa Mattisson

Chefsekonomen kritisk: "Märklig politik"

Nordeas chefsekonom Annika Winsth är kritisk till att politikerna inte har trappat ned ränteavdraget. 

– Det är sent nu, det borde de gjort när räntan föll. Det är märklig politik att ha rabatt på att skuldsätta sig, vilket ränteavdragen är, när man samtidigt tycker att hushållen skuldsätter sig för mycket, säger chefsekonomen. 

Hon tror inte att politikerna kommer våga sänka ränteavdragen. 

– Det är alldeles för känsligt. Jag pratade med Anders Borg när han var finansminister och har pratat med nuvarande finansminister Magdalena Andersson, men de vinner inte val på det och då tar de inte i frågan, säger Winsth.

Om inget görs kommer statens kostnad för ränteavdraget att landa på 65 miljarder kronor per år redan 2027, enligt en uträkning från Konjunkturinstitutet.

Borg: "Det kanske vi borde ha gjort"

Anders Borg rörde aldrig ränteavdragen under sin tid som finansminister i Fredrik Reinfeldts alliansregering. Däremot tog de bort fastighetsskatten.

undefined

Under sin tid som finansminister i Fredrik Reinfeldts regering rörde Anders Borg aldrig ränteavdragen. "Det kanske vi borde ha gjort", säger han nu.

Foto: Anna-Karin Nilsson

I dag är Anders Borg aningen ångerfull att ränteavdraget lämnades orört.

– Det är rimligt att vi kunde ha gjort det mot slutet av mandatperioden och kunde haft en förhandling med Socialdemokraterna om det. Det kanske vi borde ha gjort. 

Ångrar du att ni inte gjorde något?

– Det var klokt att inte göra det under krisen för då hade vi kunnat hamna i samma sits som Danmark, Irland eller Holland. Men det är klart att vi borde satt oss ned med Socialdemokraterna och kommit överens om skattefrågorna mot slutet av mandatperioden. 

Anders Borg vill nu se en långsam utfasning av ränteavdragen på mellan 15 och 20 år. 

– Man kan använda det utrymmet för att lätta på andra skatter i stället. 

undefined

På Lidingö gynnas 80 procent av kommunen av ränteavdraget och vart sjätte hushåll får tillbaka 20 000 kronor eller mer.

Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL

Ränteavdraget gynnar redan rika områden

Expressens granskning visar att ränteavdraget i hög utsträckning gynnar högt belånade hushåll i rika områden.

I Danderyd utanför Stockholm får vart femte hushåll tillbaka 20 000 kronor eller mer per år, tack vare ränteavdraget, enligt siffror från SCB (2016). 

På Lidingö gynnas 80 procent av kommunen av ränteavdraget och vart sjätte hushåll får tillbaka 20 000 kronor eller mer. Och i Lomma i Skåne får nio av tio hushåll tillbaka pengar tack vare ränteavdraget. 15 procent av Lommas hushåll får tillbaka 20 000 kronor eller mer per år. 

Men i Norrbottens län får bara 2 procent av hushållen tillbaka räntekostnader på mer än 20 000 kronor per år. 

undefined

S och M rör inte ränteavdraget

Sex av åtta riksdagspartier vill trappa ned ränteavdraget. Men de i dag två största, Socialdemokraterna och Moderaterna, tvekar.

I Expressen TV och DI TV:s stora partiledardebatt i förra veckan var både statsminister Stefan Löfven, S, och huvudmotståndaren Ulf Kristersson, M, otydliga i sina svar om ränteavdraget.

Stefan Löfven sa att det behövs en bred överenskommelse och om man ska göra något så måste det vara "genomtänkt".

Ulf Kristersson sa att det "behövs en långsiktig lösning" och att man inte kan lyfta ut en sak och samtidigt höja skatterna.

undefined

Stefan Löfven och Ulf Kristersson diskuterade ränteavdraget i Expressen TV och DI TV:s partiledardebatt.

Foto: Anna-Karin Nilsson

Även rotavdraget gynnar rika områden

Samtidigt har både den nuvarande och den förra regeringen subventionerat reparationer på bostäder, för den som äger sin bostad, i form av rotavdraget.

Detta är rotavdraget

• Rotavdraget är subventioner på arbetskostnaden för reparationer på bostäder (för den som äger sin bostad).

• Fram till maj i år har rotavdraget kostat 3,6 miljarder kronor.

Förra året landade summan på 9,3 miljarder kronor. 

2015, innan den nuvarande regeringen sänkte nivån, kostade rotavdraget 19,8 miljarder.

Källa: Skatteverket

Expressens genomgång av rotavdraget visar att det, precis som ränteavdraget, främst används av invånare i kommuner som är kända som välbärgade områden, som till exempel Danderyd och Lidingö.

Danderyds invånare fick 100 miljoner kronor förra året i rotavdrag. Var femte invånare använde sig av rotavdraget. 

I Lomma i Skåne använde en tredjedel av de cirka 11 000 invånarna rotavdraget under förra året, för totalt 43 miljoner kronor.  

Det kan man jämföra med Salem utanför Stockholm, en kommun med cirka 17 000 invånare. Här var det knappt en tiondel som använde rotavdraget. Totalt sponsrade staten invånarna med 16 miljoner kronor i rotavdrag.

Enligt SCB går även en stor del av både rut- och rotavdraget till hushåll med god ekonomisk standard, medan hushåll med sämre ekonomisk standard inte får samma sorts subventioner.

undefined

I Oxelösund använde bara var tionde invånare rotavdraget förra året. Lena Malmgren, 64, ska använda rotavdraget för att byta fönstren hemma.

Foto: Cornelia Schauermann

Vill få upp värdet på kedjehuset

Lena Malmgren, 64, står utanför sin frisörsalong i Oxelösund och väntar på att hennes kund ska dyka upp. 

I Oxelösund använde bara var tionde invånare rotavdraget förra året, för sammanlagt 9 miljoner kronor.

Hon ska använda rotavdraget för att byta fönstren hemma i det numera lånefria huset. Hon gör det som en investering för att få upp värdet på kedjehuset. 

– Det är ju dags att byta fönster nu, men man drar sig ju för att göra det för det är en kostnad, säger hon.

Hon fyller 65 om en månad och kommer fortsätta jobba även efter det. Med mindre än en månad till valet får hon höra de flesta politiska åsikter från sina kunder. Men själv vill hon inte berätta vad hon tänker rösta på.

Hur länge orkar du jobba?

– Med så här trevliga kunder så kan jag jobba hur länge som helst. 

undefined

Sammanlagt har svenskarna lånat 3 100 miljarder kronor för att köpa bostäder.

Foto: Cornelia Schauermann

Svenskarnas skulder skjuter i höjden

På tio år har svenskarnas skuldbörda fördubblats. Den allra största delen av skulderna, 80 procent, är bolån. Sammanlagt har svenskarna lånat 3 100 miljarder kronor (tre tusen ett hundra miljarder kronor) för att köpa bostäder, enligt siffror från SCB.

Även om takten som lånen ökar i saktar in något – så fortsätter lånen fortfarande att öka, trots det utökade amorteringskravet som infördes i början av året. 

Sverige har minusränta mitt i en högkonjunktur, vilket betyder att bolånen fortfarande är relativt billiga. 

Riksbankschef Stefan Ingves har flera gånger sagt att han vill behålla det skärpta amorteringskravet och har även förespråkat ännu hårdare åtgärder för att kyla ned den svenska bostadsmarknaden. 

undefined

Riksbankschef Stefan Ingves har flera gånger vädjat om att poltikerna ska trappa ned ränteavdraget.

Foto: Cornelia Nordström

Han har i flera år vädjat till politikerna om att trappa ned ränteavdraget nu när räntorna är så låga. 

Men enligt Nordeas chefsekonom Annika Winsth är det osannolikt att politikerna vågar ändra i ränteavdragen efter valet.

– Problemen är att om de petar i ränteavdragen så petar de i skattesystemet och det är komplext. Der kommer vi inte se efter valet för vi kommer få en mycket svag regering. 

 

LÄS MER OM VALFRÅGORNA:

INTEGRATION: Kvinnorna som lever isolerade i sina hem

VÅRD: Cancer? Var god dröj

SKOLA: Elevernas verklighet: Brinnande gardiner och kiss i papperskorgen

LAG & ORDNING: Rånade, bestulna och lurade – polisen hinner inte utreda