Lyxrenoveringar och höga häckar gör de nyrika utfrysta

Kriget om Djursholm – gamla pengar mot nya

DJURSHOLM. På ytan mångmiljonvillor, lyxbilar, båtar, tennis och golf.

I verkligheten byggbråk, droger och alkohol – och en kamp mellan nya och gamla pengar.

– De rika bufflar sig fram i trafiken och förstör Djursholm med alla sina ombyggnationer. De har storhetsvansinne, säger djursholmaren Lars Victor von Stedingk, 83.  

Publicerad 28 jul 2019 kl 06.07

Djursholm är det mytomspunna samhället bara 20 minuters bilväg från centrala Stockholm. Här bor Sveriges överklass och samhällets elit.

Det är kända artister, före detta idrottsstjärnor, entreprenörer och näringslivsdirektörer med löner på mer än 20 miljoner kronor per år, bara i inkomst av tjänst. Här bor också tio procent av Sveriges miljardärer, totalt 18 personer. 

På mångmiljonvillornas garageinfarter står de bästa bilarna – Bentley, Aston Martin, Ferrari och Rolls-Royce. På husens baksidor ligger båtar och vattenskotrar förtöjda och på en miljardärs tomt står till och med en helikopter parkerad emellanåt.

Expressen ska i en serie reportage granska verkligheten bakom de vackra och välpolerade fasaderna. 

De nyrika och de superrika tar över mer och mer i ett Djursholm där akademiker, kulturfolk och författare tidigare satte sin prägel. Och ilskan är stor bland de gamla djursholmarna som fortfarande bor kvar.

De retar sig på husrenoveringar som ibland tar flera år, på lyxbilarna, att nyinflyttade inte hälsar när de åker förbi och på murar och höga tujahäckar runt tomterna.

Sebastian Ingrosso med hustrun Kinda Ingrosso, och DJ-kollegan Axel ”Axwell” Hedfors med frun Gloria Hedfors på Grammis 2016. Båda paren är boende i Djursholm.

Foto: OLLE SPORRONG

Även Sebastian Ingrosso genomförde omfattande byggnationer på sitt hus i Djursholm.

Foto: ERIK GUSTAFSON

Axwell och Ingrosso på Summerburst i Göteborg.

Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Sebastian Ingrosso, känd från DJ-trion Swedish House Mafia, pratas det mycket om här. Han och hustrun Kinda Ingrosso bor i en villa som de renoverat upp.

– Vad gör han och hans familj ens i Djursholm? Han bor i ett fult hus med modern design. Jag förstår inte ens varför de flyttade hit, säger en djursholmare som är uppvuxen i överklassområdet.

Expressen har förgäves sökt Sebastian Ingrosso via en person i hans bolag.

– Jag tror inte att han vill prata om Djursholm, säger en av Ingrossos medarbetare. 

undefined

Spotifygrundaren Daniel Ek ville riva villan han och hustrun köpt i Djursholm – men fick nej från byggnadsnämnden.

Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX

Spotifys Daniel Ek ville riva huset

Spotify-grundaren Daniel Ek är god för 20 miljarder kronor. Han och hans hustru Sofia Ek köpte 2018 en villa i Djursholm för 64,8 miljoner kronor.

Villan behövde renoveras, men enligt paret Ek så stötte man på problem med renoveringen och ansökte om att få riva huset. Men byggnadsnämnden sa nej. 

Hans önskan om att riva anrika ”Villa Dana” som huset kallas, har bidragit till att Ek svartlistats av flera ur-djursholmare. Men främst har det här missnöjet drabbat hans hustru Sofia Ek, född Levander, som dessutom växte upp i Djursholm.

– De tror att de kan komma hit och bete sig hursomhelst bara för att de har pengar. Man kan lugnt säga att de har uppförsbacke nu, säger en uppretad djursholmare.

När Expressen ringer Daniel Ek svarar hans hustru Sofia Ek.

– Vi har inga kommentarer alls, säger hon.

undefined

Mats Sundin blev enligt källor till Expressen väldigt populär i Djursholm efter att han blev vän med kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Det före detta hockeyproffset Mats Sundin köpte 2014 en tomt i Djursholm för 25 miljoner där han sen byggde en stor modern villa på drygt 1 500 kvadratmeter. 

Totalkostnad var cirka 100 miljoner kronor, vilket ändå bara är en bråkdel av den dryga miljard som han spelade in under sin karriär. 

Husbygget var inte populärt. Att bygga ett stort nytt hus i Djursholm är ett rött skynke för de gamla djursholmarna. 

Men när det blev känt att han umgicks med kronprinsessan Victoria och prins Daniel blev han och hans familj godkända. Nu ses de som ”riktiga” djursholmare.

Vi stöter på det före detta hockeyproffset på kaféet och bageriet Gateau på Djursholms Torg.

Mats Sundin är enkelt klädd i jeansshorts och en T-shirt och väntar på att personalen ska göra klart de frukostfrallor han har beställt.

När vi frågar om vi får lov att göra en intervju med honom om hans boende i Djursholm svarar Sundin:

– Jag är en person som inte gärna släpper in folk i mitt privatliv.

Mats Sundin, före detta hockeyspelare, har ett palatsliknande hus som ligger skymt bakom höga häckar och träd.

Foto: CORNELIA SCHAUERMANN

Mats Sundins hus med tillhörande trädgård. Huset är 1500 kvadratmeter stort.

undefined

Fredrik Lundberg med prins Carl-Philip. Han blev ifrågasatt när han byggde sitt hus i Djursholm på 1990-talet.

Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Att frun spelade tennis tog in paret i värmen

Finansmannen Fredrik Lundberg, den rikaste personen i Djursholm som är god för 36 miljarder kronor, råkade ut för samma sak som Sundin när han av skatteskäl flyttade tillbaka från Schweiz på 1990-talet.

Lundberg köpte två tomter på Djursholms paradgata Strandvägen, rev både det gamla huset och fällde en ek. Han byggde sedan upp ett nytt hus, nästan 1 600 kvadratmeter stort. Det satte honom i frysboxen under en lång tid.

Men i dag är han och hans hustru accepterade i Djursholm. 

– Det var via hustruns tennisspelande som de kom in i gemenskapen, säger en djursholmsbo.

Fredrik Lundberg, som dessutom har varit juniorvärldsmästare i curling, har sedan sponsrat en curlingbana i Danderydshallen inte långt från sitt palats.

– Hans hustru är trevlig, men han själv är fortfarande butter. Han har kanske ännu inte förstått att man hälsar på varandra i Djursholm, säger en djursholmare som bor i närheten av familjen Lundberg.

Även artisten Charlotte Perrelli bor i Djursholm. Tillsammans med sin make och deras barn bor hon i en jättevilla på 800 kvadratmeter.

Hon känner inte av att det skulle vara någon dålig stämning här, säger hon.

– Det känns som ett litet samhälle som jag själv växte upp i. Alla känner alla och alla är väldigt trevliga, säger hon.

undefined

Anders Jensen med hustrun och artisten Charlotte Perrelli, boende i Djursholm. Hon säger att Djursholm är som den småstad hon växte upp i.

Foto: ANN JONASSON

Lars Victor von Stedingk menar att Djursholms nyinflyttade förstör stadsdelen.

Foto: Erik Gustafson

Lars Victor von Stedingk guidar Expressens Michael Syrén i Djursholm.

Foto: ERIK GUSTAFSON

”De har storhetsvansinne”

Men den trevliga stämningen skriver inte alla under på. Vi träffar friherre Lars Victor von Stedingk, 83. Han sitter i styrelsen i samfundet i Djursholms Forntid & Framtid. I stadgarna står att samfundet ska värna kulturen i Djursholm. 

Lars Victor von Stedingk är ledsen, bedrövad och nästan lite uppgiven.

– De rika bufflar sig fram i trafiken, kör väldigt fräckt och parkerar på orimliga ställen med sina suvar. Sedan bygger de om de gamla husen och investerar oerhörda summor, trädgårdar stenläggs och ur husen rivs allting. Sen planterar de höga tujahäckar runt allt, säger von Stedingk och menar att Djursholm håller på att förstöras.

Tar de rika över Djursholm?

– Det har de redan gjort. De har storhetsvansinne, säger von Stedingk. 

Han berättar om en pågående renovering i kvarteret.

– De har hållit på att renovera sitt hus i sex år, dagligen. Slipljud från morgon till kväll. Så vi är glada att flytta härifrån, säger Lars Victor von Stedingk. 

En annan person, som vill vara anonym, berättar också om vackra Djursholmsvillor som förstörs när de nyrika köper husen, men också om den otrevliga stämningen som råder bland de riktigt rika.

– De rika entreprenörerna förstör allt trevligt. Min granne har sprängt en lång tid och byggt ett garage där han nu ska ha alla sina lyxbilar. De vet inte hur de ska bete sig, säger personen.

Vi går längs en av gatorna i Djursholm tillsammans med Lars Victor von Stedingk. Det är soligt, fåglarna kvittrar, men så plötsligt hörs slipmaskiner och sågar. 

Kvinnan i huset tittar ut genom ett av husfönstren. Hon ropar: 

– Vi har bara renoverat i nio månader. Det är huset där borta som de har renoverat i sex år! 

Lars Victor von Stedingk ler uppgivet. 

Dåligt att tigga i Djursholm

Vi går ner på Djursholms torg. Här ligger flera restauranger, kaféer, ett bageri, mäklarfirmor och ett Coop.

Coop är den första affären man kommer till när man kör in på huvudgatan i Djursholms centrum. Utanför butiken sitter Djursholms enda tiggare – en ung kvinna från Rumänien.

Hon pratar vare sig svenska eller engelska. I hennes pappersmugg ligger en tiokrona.

Hon säger via teckenspråk att det är dåligt att vara tiggare i Djursholm och gör tummen ner. 

På andra sidan gatan sitter djursholmare och fikar och äter dagens lunch på La Piazza. På parkeringsplatserna står BMW-cabrioleter, en Maserati och en del Volvo-suvar. 

Björn Jakobson, som blev mångmiljonär på bärselen Baby-Björn och som också driver konstmuseet Artipelag, kommer ut från Coop-butiken med en vagn full med jordgubbar som han lastar in i sin bil. 

Han får syn på Expressen.

undefined

Björn Jakobson, skapare av bärselen BabyBjörn, tycker att det är för skräpigt utanför Coop i Djursholm.

Foto: Erik Gustafson

– Titta här, säger han och visar hur skräp ligger där kundvagnarna står utanför butiken.

Han är upprörd.

– Det här inte annat än skandal, det här är absolut bara skandal, säger Björn Jakobson.

”Inte som Solsidan”

– Det här är en fördel med Djursholm, man behöver inte låsa bilen, säger en man som bott här i 30 år. Han öppnar dörren på förarsidan och hoppar in i bilen som står parkerad vid torget. 

Han säger att han brukade lämna olåst i villan också, men har slutat med det efter påtryckningar från den övriga familjen. 

Det är också anledningen att han ber att få vara anonym. Familjen vet vad reaktionerna blir om han skulle uttala sig med namn och bild i tidningen – ett himla liv rent ut sagt, säger han. 

Han är inte ensam om detta. Många boende vi pratar med är rädda för att bli utestängda från den sociala gemenskapen om de är öppet kritiska mot livet i Djursholm. 

Paret flyttade hit i början av 90-talet från en stad i södra Sverige. Mannen berättar om hur Djursholm var då, när akademikerna hade ersatt ”kulturradikalerna” som var de första att flytta hit. 

– Djursholm är som stan fast på landet, säger han. 

 

Vad har förändrats sedan du flyttade hit?

– De som bodde här tidigare var läkare, hovrättsjurister eller liknande. Nu är 12 av mina 14 grannar småföretagare. Och två är chefstjänstemän i näringslivet. Nästan alla du ser är entreprenörer. Alla som tjänar pengar flyttar hit, säger han. 

Djursholm i korthet

Djursholm ligger strax norr om Stockholm och är en del av Danderyds kommun. 

Stadsdelen grundades 1889 av bland andra bankdirektören och statsministersläktingen Henrik Palme. 

Några av de inflytelserika personer som bodde här vid grundandet var Viktor Rydberg, Elsa Beskow och Verner von Heidenstam. 

I dag bor bland andra Björn Ulvaeus, Charlotte Perrelli och HM-familjens överhuvud Stefan Persson här. 

Djursholm är byggt som en så kallad villastad där husen ligger på mycket stora tomter.   

Vi kör in på Strandvägen. Bor du här har du en av de mest exklusiva adresserna i hela Sverige. 

– Jag tror att de flyttar hit för att det är statusfyllt. Men det finns ju ett riktigt Djursholm som man helst ska vara född i för att kunna tillhöra. Det finns en statusmarkör i att du bott här länge, om du bara kommer hit och köper ett hus för 25 miljoner och blåser ut det för ytterligare 25 miljoner och ställer tre Ferraris på uppfarten… Det är inte toppen. 

Mannen jämför med tv-kända Solsidan i Saltsjöbaden, som han menar är betydligt mer pråligt och nyrikt än det gamla, riktiga, Djursholm. 

– Det är ju ren snobbism. Har man pengar så köper man där det är dyrast. Och alla vet att det är svårast att komma in här, finare att bo här än på Solsidan eller Stocksund, Lidingö, Bromma. Det är det bästa här, säger han. 

– Det här var det sista stället där man köpte fina bilar, men det har ändrats nu, säger han och syftar på de många nyinflyttade som lyxrenoverar de gamla Djursholmsvillorna. 

– Jag tycker att det här skiftet som sker är tråkigt, men kanske nödvändigt. Jag tycker ibland att det livar upp samhället och det räddar en del gamla fastigheter. Men det finns också de som river och bygger jättefula nya hus, säger han. 

undefined

Huset som användes vid inspelningen av Netflix-serien ”Störst av allt” baserad på Malin Persson-Giolitos bok.

Foto: CORNELIA SCHAUERMANN

”Djursholm är brackighetens Mecka”

En annan person boende i stadsdelen liknar förändringarna som sker vid ett monumentalt övergrepp. Likt många andra vi pratar med här ute vill han vara anonym. 

– Djursholm har förändrats väldigt mycket under de senaste 20 åren. Visst fanns det rika personer här tidigare, plus hyggligt välavlönade intellektuella, men de senaste åren när pengar har varit gratis så har Djursholm förvandlats till brackighetens Mecka, säger han.  

Han nämner också den uppdelning som finns i Djursholm. Här bor enbart personer med mycket pengar, enligt mannen. 

– Det är ett extremt segregerat samhälle – det finns bara en samhällsklass representerad här och det är rikingar. Man ägnar tid åt att visa hur välbeställd man är. Man glömmer att folk har blivit förmögna för att räntorna varit noll, och för att vi har haft en skatteomläggning som innebär att folk blivit väldigt rika på lånade pengar, säger han. 

Man blir orolig för barnen som växer upp i en miljö där de redan i lågstadiet har klasskompisar med mobiler för tiotusentals kronor.

Han menar att Djursholm alltid varit en ”överklassförort”, ända sedan första spadtaget 1889. Det som har förändrats är arkitekturen. Numera är det moderna och väldigt lyxiga villor i stället för de gamla klassiska trähusen. 

– Boendet är en extrem statusmarkör med inköpspriser på över 20 miljoner plus omfattande och dyra renoveringar. Utvecklingen går, tyvärr, mot ett ”gated community”, säger han. 

Han fortsätter:

– Vi i familjen diskuterar alltid att flytta men vet inte vart. Man blir orolig för barnen som växer upp i en miljö där de redan i lågstadiet har klasskompisar med mobiler för tiotusentals kronor. Samtidigt vill vi inte dra upp barnen med rötterna och flytta till ett annat ställe. 

Enligt mannen är många i Djursholm intresserade av att klättra på den sociala stegen. Han säger att de mest eftertraktade är kungafamiljen och personer i deras direkta närhet. 

– I Djursholm finns det många människor som kryper för att få vara med bland de coola och rika. De som inte befinner sig högst upp i hierarkin är socialt ängsliga, de gör allt för att få vara med i rätt sammanhang, säger han. 

undefined

Medlemsavgiften i Djursholms Country Club är 250 000 kronor.

Foto: ERIK GUSTAFSON

En riktig Djursholmare om det nya Djursholm

Vi träffar ett Djursholmspar under förutsättningen att de får vara anonyma. Skulle det komma ut att de pratade med journalister skulle deras sociala liv i Djursholm vara förstört.

Hans sätt att prata gör att man förstår att han kommer från bättre sociala förhållanden.

Han är uppvuxen i Djursholm och har gått i skola där – och är en ”riktig” Djursholmare. 

Vi sätter oss i parets kök, tar en kaffe och diskuterar om det finns någon Djursholmsanda eller inte.

– Det finns ju alla sociala grupper, alla inkomstgrupper på Djursholm skulle jag säga, vi har ju uteliggare där också, en tiggare i alla fall. Man får väl kalla henne för Djursholmare också. Det finns alla typer av människor och alla har sin egen budget, säger mannen.

Finns det någon Djursholmsanda då?

– Ja du, finns det en svenskanda? Ja. Har den förändrats? Ja. Den kommer alltid förändras. Som jag sa, det är ju alltid folk som haft pengar. Den nya andan är Birgitte Bonnesen och Sebastian Ingrosso.

Beskriv andan?       

– Jag tror inte att det är värderingar, jag tror att det är folk som fötts med ADHD som har en jävla energi att genomföra grejer. De är inte nöjda med sig själva kanske, säger han. 

”Ingrosso vill väl inte till Järfälla”

Vi går in i husets vackra matsal. Det dukas upp med fint porslin, vackra bestick och vi blir bjudna på lax, potatis och sparris. 

– Sebastian Ingrosso har byggt ett nytt sockerbitshus, synd att det är ett modernt hus kan jag tycka. Men han kommer tillbaka till Sverige och var vill han bo då? Han vill väl inte tillbaka till Järfälla eller vad det nu var. Han vill ha ett snyggt hus och han vill ha rent runtomkring sig. Och Djursholm är ju mer parklikt. 

Om man flyttar till Djursholm, är det fler sociala regler att anpassa sig till där än om man flyttar till Nacka eller Lidingö? 

– Litegrann är det väl så. De gamla djursholmarna tycker att man ska hälsa på dem man möter. Man hälsar på grannen när man flyttar in. Du säger hej om barn springer förbi, säger kvinnan.

Mannen avbryter:

– De nya bygger järnstaket och någon skit med stenfasad. Det är betongklumpar som de byggt upp. Ett Southfork, säger han och syftar på den gamla tv-serien Dallas.

Finns det folk som flyttar till Djursholm utan att fatta vad de flyttar till? 

– Ja, klart det finns det. Min kompis kommer från en småstad och han fattade ju inte vad han flyttade till, säger mannen.

Att Djursholm skulle vara vräkigt, med sina stora hus och enorma tomter, håller paret inte nödvändigtvis med om. 

– I ett världsperspektiv är många av husen minivillor. Vi är ju som Skara om man jämför internationellt, säger mannen.

– Det finns billigare hus också, tolv eller fjorton miljoner, det finns gruppboende och det finns lägenheter i Djursholm, säger kvinnan.

Bilden av Djursholm som spridits, är den felaktig?

– Ja, absolut. Man framställer rika människor som utvecklingsstörda. Som omoraliska. Som att de lever liv med guldkranar som inte existerar. Om det hade varit så hade jag ju sett det, säger mannen.

LÄS ALLA DELAR I GRANSKNINGEN HÄR