Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Qatar lämnar oljekartell – inför mötet i Ryssland

Opecs möte i fjol vid huvudkontoret i Wien. På bild ryska och saudiska energiministrarna samt Opecs generalsekreterare från Nigeria. Foto: RONALD ZAK / AP TT NYHETSBYRÅN

Organisationen Opec samordnar medlemsländernas oljepolitik – och står tillsammans för 44 procent av världens råolja.

Nu väljer Qatar att dra sig ur.

De oljeexporterande ländernas organisation Opec grundades 1960 för att samordna oljepolitiken i medlemsländerna och stabilisera oljemarknaden.

Oljekartellens beslut att öka eller minska produktionen påverkar priset på råolja. De 15 medlemsländerna står tillsammans för 44 procent av världens råolja, enligt CNN.

Men nu väljer Qatar alltså att lämna organisationen. Utträdet sker i januari, meddelar landets energiminister Saad Al-Kaabi på en pressträff.

Qatar lämnar Opec

Enligt energiministern har beslutet inte att göra med politiska eller ekonomiska faktorer. Snarare ska det om Qatars satsning på naturgas. Landet är i dag världens största exportör av flytande naturgas.

Beskedet kommer strax innan medlemsländerna ska mötas i Ryssland 6-7 december för att diskutera nedskärningar i oljeproduktionen, rapporterar Reuters.

Saad Al-Kaabi menar att det var ett svårt beslut men att Qatars påverkan i produktionsfrågor är liten. Landet ska fortsätta följa åtaganden likt andra oljeproducenter som inte är knutna till Opec, enligt energiministern.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!