Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Putins spindoktor – kund hos Swedbank

Ryssen Dmitry Kiselyov, även utpekad som Vladimir Putis spindoktor, är uppsatt på EU:s sanktionslista.Foto: SIPA USA/IBL
Swedbank utreds av en rad myndigheter och riskerar miljardböter.Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Swedbanks penningtvättshärva ser inte ut att få något slut.

Den estniska finanspolisen kräver nu en förklaring från Swedbank om varför banken fortsatt med transaktioner kopplade till en Kreml-vänlig nyhetsbyrå som styrs av ryssen Dmitry Kiselyov – utpekad som Vladimir Putins spindoktor.

I Sverige är Kiselyov mest känd för att ha försökt skrämma Ukraina med ett svenskt barnprogram.

Det är Bloomberg News som berättar att den estniska finanspolisen vill ha svar från Swedbank angående Dmitry Kiselyov och kundrelationen med nyhetsbyrån.

Den svenska storbanken upphörde inte med att hantera transaktioner för den ryska nyhetsbyrån Rossiya Segodnya förrän i början av förra veckan, trots att nyhetsbyråns chef Dmitry Kiselyov står på EU:s sanktionslista sedan 2014, enligt affärstidningen Äripäev som återges av nyhetsbyrån Direkt.

En halv miljon genom banken

Enligt Äripäev kan Rossiya Segodnya ha skickat transaktioner på upp till 50.000 euro, motsvarande över en halv miljon kronor, genom Swedbank.

En talesperson för Swedbank uppger för Bloomberg News att banken har skickat information kring ärendet till relevanta myndigheter och nu avvaktar ett svar.

Swedbanks kund – Putins spindoktor

Dmitry Kiselyov, även kallats för president Vladimir Putins spindoktor för sin propaganda när det gäller Ukraina, gjorde sig indirekt känd i Sverige när den ryska statliga televisionen år 2013 använde det svenska barnprogrammet  ”Biss och Kajs” för att visa EU:s ”galna sida” för Ukraina.  Barnprogrammet som sänts i SVT togs som ett ”vapen” av ryssarna för att visa det moraliska förfall som väntar ukrainarna om de går med i EU rapporterade brittiska BBC. 

I SVT:s programpresentation för serien står: ”Långt ner i kloakerna bor bajskorven Kajs och kisstrålen Biss. Varje vecka bjuder de gäster till sin pratshow”.

Bajskorven Kajs (Caroline Rauf) och Kisstrålen Biss (Johannes Berg) ,som använts i den ryska propagandan. Foto: Foto: Mats Ardström/SVT

 ”Biss och Kajs” vars första tv– show sändes 2012 handlar om vad man kan göra med kroppen. Tillsammans med Rumporkestern, Snoret och Prutten försöker de i showen få svar på frågor som: Kan man dansa med näsan? Vem är världens bästa fotbollsspelare? Och vad kan man egentligen göra med ryggen?”

Programmet plockades upp av det ryska propagandamaskineriet 2013.

I ett tv-program förklarade Dmitry Kiselyov att ”där har ni de europeiska värderingarna i all sin prakt”. Han påstod att det i Sverige har skett en kraftig ökning av antalet aborter och att tidigt sex är normen - ”från nio årsåldern”.

Propagandaattacker

Dmitry Kiselyovs olika propagandaattacker uppmärksammades av president Vladimir Putin som i december 2013 utnämnde den skandalomsusade ryske tv-profilen till chef till ett nytt mediebolag, Rossija Segodnja där Russia Today, numera RT, pekas ut som en av Kremls viktigaste propagandakanaler.

President Vladimir Putin och Dmitry Kiselyov till höger i bilden.Foto: SIPA USA/IBL

Swedbank granskas i dag av en rad myndigheter och riskerar miljarder i böter för att de inte hållit rent mot penningtvätt.  

Av Swedbanks kvartalsrapport i förra veckan framgår att storbanken inte har minsta aning om hur höga kostnaderna blir i form av böter och liknande efter bankens inblandning i penningtvättskandalen i Baltikum.

Banken utreds på fler håll:

• Estland, Lettland och Litauen har pågående utredningar.

• Europeiska centralbanken (ECB) har också satt banken på dagordningen för granskning.

• USA. Här är det flera myndigheter som granskar Swedbank och jagar på alla typen av spår kring bankens misstänkta penningtvätt i Baltikum.

• Swedbank utreds i av Ekobrottsmyndigheten, EBM i Stockholm.  Här gäller misstanken grovt svindleri och obehörigt röjande av insiderinformation. Bankens sparkade vd Birgitte Bonnesen finns i centrum för denna utredning.

Enligt Swedbanks egen knapphändiga information i kvartalsrapporten förra veckan så väntas flertalet av de europeiska utredningarna bli färdiga kring årsskiftet.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!