Pundets ras – kan på sikt falla mot 10 kronor

Publicerad

Europas osäkraste valuta fortsätter hicka och hacka.

Theresa Mays tal fick pundet att återhämta sig – om än tillfälligt.

– Över tid finns det en risk att pundet hamnar ner mot 10 kronors-strecket, säger Carl Hammer, chefsstrateg på SEB.

Det krävs inte mycket för att pundet ska skickas i väg i bergochdalbana.

Nyheten om att Theresa May skulle hålla presskonferens vid lunchtid fick den engelska valutan att störtdyka.

Pundet hämtade sig någorlunda i samma stund som Storbritanniens premiärminister Theresa May nämnde ordet nyval.

– Hon vill förstärka sitt mandat och hinna genomföra brexit i lugn och ro utan att stressa fram avtalet inom två år, säger Carl Hammer på SEB.

Som läget är nu, med en splittrad och svag opposition, har May alla möjligheter att vinna ett nyval och därmed förlänga sin mandatperiod ytterligare tre år.

 

LÄS MER: Så påverkas Sverige av brexit

 

– Pundet rasade bara för att hämta sig igen. Men valutan är extremt sårbar för politiska nyheter och den osäkerhet landet befinner sig, säger Carl Hammer.

Kan oredan bli ordning?

Ett nytt och längre mandat för att driva genom brexit kan vara en viktig väg för Theresa May för att bringa ordning i oredan landet och valutan befinner sig i.

Men den politiska processen är och kommer att fortsätta vara ostadig för Storbritannien under en lång tid framöver.

– Jag tillhörde de som trodde att pundet skulle komma tillbaka i nivå under våren, men så har det inte blivit. Bland annat för att Skottland återigen började prata om en upplösning från union nu i mars, säger Carl Hammer.

Vi får mer för kronan

Han tror att det kommer att bli mer fördelaktigt för svenskar att växla kronan mot pund och resa i Storbritannien i framtiden.

 

LÄS MER: Här är väskan som ska ta Storbritannien ut ur EU

 

– På sikt kommer det att bli billigare för oss. Bedömningen nu är att kursen på 11,50 kronor är korrekt, pundet är varken dyrt eller billigt. Men över tid finns det en risk att pundet närmar sig 10 kronors-strecket, säger Carl Hammer.

Det enda vi vet nu är att pundet är Europas mest svårbedömda valuta.

Minsta lilla politiska nyhet skapar osäkerhet och ras.

– Storbritannien är på väg in i en period av svag tillväxt och pundet är extremt sårbart, säger Carl Hammer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen