Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Psykisk ohälsa stor bland coronapatienter

Hör Mindlers vd berätta om hur bolaget märkt av coronapandemin.
Foto: Jessica Gow/TT

Andelen som söker hjälp för psykisk ohälsa är högre än vanligt - och väntas öka ju fler som blir sjuka. Det säger Rickard Lagerqvist, vd för digitala psykologbolaget Mindler till Di Hållbart Näringsliv.

Under hösten har antalet sjukanmälningar kopplade till psykisk ohälsa ökat kraftigt. I slutet av september registrerades över 2 000 frånvarodagar på grund av psykisk ohälsa per 100 000 medarbetare, enligt företaget Previa. Det motsvarar en ökning med 75 procent jämfört med samma förra året. 

Ser ökat behov av behandlingar

Vanligtvis brukar behovet av att söka hjälp vara säsongsvarierat och minska under sommaren. Men i och med coronapandemin kom aldrig en sådan dipp, säger Rickard Lagerqvist, vd för digitala psykologbolaget Mindler till Di Hållbart Näringsliv.

– Vi har absolut märkt av en impact av coronapandemin. Framförallt har vi sett ett mer jämnt behov av att söka hjälp för psykisk ohälsa, säger han.

Förutom en säsongsrelaterad ökning i antalet patienter så har företaget också behövt anställa fler psykologer. På Mindler förbereder man sig nu på en fortsatt tillströmning av patienter i takt med att sjukdomsfallen ökar. 

– Vi vet nu att ungefär 20 procent av de som drabbas av corona utvecklar psykisk ohälsa två till 12 veckor efter att man haft sin coronainfektion. Så vi förväntar oss ökade ohälsotal, säger Rickard Lagerqvist till Di Hållbart Näringsliv. 

Se hela det senaste avsnittet av Di Hållbart Näringsliv med fokus på impact i spelaren ovan.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!