Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Prognosen: Ekonomin bromsar in mer än väntat

Den globala ekonomin kommer bromsa in mer än väntat, enligt ny rapport från Världsbanken. Foto: ROLEX DELA PENA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den globala ekonomin kommer bromsa in mer än väntat. 

Den menar Världsbanken i en ny prognos, skriver SvD. 

– Det är slående hur svag den globala handeln har blivit, säger Franziska Ohnsorge, huvudförfattare till senaste rapporten, till tidningen. 

I år väntas tillväxten bli 2,6 procent globalt enligt rapporten, skriver SvD. Orsaken är osäkerheten i ekonomin. 

En person som lyfts fram är USA:s president Donald Trump som för ett hårt handelskrig mot bland annat Kina. 

– Det är slående hur svag global handel och global tillverkning har blivit. Vår prognos, att världshandeln kommer att öka med 2,6 procent i år, är faktiskt den svagaste sedan den globala finanskrisen, säger Franziska Ohnsorge, huvudförfattare till Världsbankens senaste lägesrapport, till Svenska Dagbladet. 

Dystra rapporten: Globala ekonomin bromsar in mer än väntat

I förra rapporten, för sex månader senare, skrev Världsbanken i prognosen att tillväxten väntades stanna på 2,9 procent i år – alltså 0,3 procentenheter högre än den nya rapporten. 

Prognosen för nästa år är 2,7 procent. 

Franziska Ohnsorge lyfter fram de osäkra ”spelreglerna” som en bidragande orsak och syftar på tullar som kommer införas. 

– Om investerare inte kan vara säkra på hur spelreglerna kommer att se ut om fem eller tio år, kommer de inte att investera. Det är något som dämpar investeringar, som dämpar tillväxtutsikterna och som dämpar handeln, säger han. 

Han säger vidare att många står dåligt rustade för högre räntor. Han säger att lånekostnaderna i utvecklingsländer och låginkomstländer ökat med fem procentenheter. 

– Skulderna gör dem mer sårbara än vad de var 2007, innan finanskrisen. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!