Foto: YLWA YNGVESSON
 Foto: YLWA YNGVESSON

Prognos: Färre blåbär än vanligt i Norrland

Publicerad

Det ser ut att bli färre blåbär i Norrland i år jämfört med förra året, enligt årets bärprognos från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Frost under våren kan spela in.

Nattfrost under blomningstiden befaras leda till att tillgången i Norrland i år kan bli som under något av de sämsta åren sedan 2003, omkring 60 procent av den genomsnittliga tillgången. Bären kan mogna senare också, på grund av sen vår.

"Det ser ändå ut att bli tillräckligt med bär för att alla som vill plocka ska få sina bär, men det kan bli nödvändigt för en del att åka till nya ställen som kanske ligger lite mer skyddade från nattfroster, till exempel på sluttningar och höjder eller där skogen är lite tätare", säger Ola Langvall, försöksledare vid enheten för skoglig fältforskning vid SLU, i ett pressmeddelande.

Prognosen är i år, enligt SLU på grund av minskade anslag, fokuserad på Norrland och är enbart en skattning för hela landsändan. Någon uppdelning i en nordlig och en sydlig del har inte gjorts.

För Svealand och Götaland har SLU, av samma anledning, inte gjort någon egentlig prognos över bärtillgången. En bedömning är att tillgången trots allt kan bli normal.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen