PRO rasande över kontantlösa biografer

Ska du gå på bio framöver är det endast kortbetalning som gäller.
Foto: Emmalisa Pauly
Det är Svenska bio som slutar med kontanthantering.
Foto: Colourbox

Ska du gå på bio?

Se till att ta med dig kortet.

Nu tas möjligheten till kontantbetalning bort på en rad biografer.

– Man utestänger äldre om man inte kan betala kontant, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg till Aftonbladet.

Det är Svenska bio som nu tar bort möjligheten att betala för entrébiljetten med kontanter. Sammanlagt rör det sig om 35 biografer. Under sommaren har förändringen testats i Borås, Visby och Kristianstad med så tillfredställande resultat att man nu inför den i riket.

För den som kommer till biografen för att se film, med kontanter men utan kort - så kommer man inte att bli utestängd, försäkrar Peter Fornstam, vd för Svensk bio. 

– Jo, vi löser det. Ingen ska behöva vända i dörren. Man kan köpa ett kort för kontanter i Pressbyrån och ladda ner biobesök på ett kort, säger Peter Fornstam, vd på Svenska bio till Aftonbladet.

Trenden att endast erbjuda kortbetalning, som växer sig allt större, har fått kraftig kritik av pensionärsorganisationen PRO som menar att det slår hårt mot de äldre.

PRO:s ordförande Christina Tallberg.
Foto: Jens L'Estrade

Samlade 140 000 underskrifter

I somras samlades nästan 140 000 namnunderskrifter in på ett par veckor i ett upprop för kontanter. Underskrifterna lämnades över till finansmarknadsminister som efter det har förkunnat att regeringslinjen är att var och en själv ska kunna välja hur man sköter sin ekonomi. 

En av kontantrörelsens profiler är tidigare rikspolischefen Björn Eriksson som startade kontantuppropet.se förra året. Han menar att det finns en fara med att helt överge kontanterna.

– Vad händer om det digitala samhället pajar? Vad händer om du får störningsattacker från främmande makt? Vad händer om vi har minusränta och banken säger att din behållning är mindre värd? Förr i världen kunde vi försvara oss med kontanter, säger Björn Eriksson till Aftonbladet.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!