Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

PRO får bidrag – för pensionärer som inte finns

Varje år inkasserar pensionärsorganisationen PRO flera miljoner kronor i statligt bidrag. Det är baserat på antalet medlemmar. Foto: COLOURBOX / COLOURBOX
Under lång tid har PRO hävdat att antalet medlemmar ligger på omkring 400 000 – en siffra som också går att hitta på både webbsajt och i verksamhetsberättelser, skriver Aftonbladet. Foto: / DN

Pensionärerenas riksorgainsation, PRO, har hamnat i rejält blåsväder.

Enligt Aftonbladet har de redovisat falska medlemssiffror.

Det i sin tur lett till lett till att de har fått statligt bidrag – pengar som de egentligen inte skulle ha. 

– Vår mening har aldrig varit att fuska, och har vi gjort fel ska vi självklart betala tillbaka, säger för förbundssekreteraren Johanna Hållén till Expressen. 

NU öppnar Socialstyrelsen för att polisanmäla, enligt tidningen.

Varje år inkasserar pensionärsorganisationen PRO flera miljoner kronor i statligt bidrag. Det är baserat på antalet medlemmar. 

Under lång tid har organisationen hävdat att antalet medlemmar ligger på omkring 400 000 – en siffra som också går att hitta på både webbsajt och i verksamhetsberättelser, skriver Aftonbladet. 

Men den siffran stämmer inte överens med verkligheten, uppger tidningen. Orsaken är att organisationen redovisar medlemskap – inte antalet medlemmar. I sin senaste ansökan till Socialstyrelsen, myndigheten som betalar ut det statliga stödet, anger PRO siffran 383 565. I själva verket är det 23 000 fler än vad föreningen egentligen har. 

"Du kan vara medlem i flera föreningar"

Enligt Aftonbladet är det inte första gången man gör på det sättet. Liknande redovisaningar har skett mellan 2011 och 2016.

– Du kan vara medlem i flera föreningar. Du har ett huvudmedlemskap, sedan kan du också vara medlem på andra håll, försvarar sig PRO-ordföranden Christina Tallberg för tidningen.

Men enligt Aftonbladet är regelverket tydligt: det är antalet medlemmar som gäller. 

Inte antalet medlemskap.

Bara någon vecka efter att tidningen ringt och ställt frågor till styrelsen, sjönk antalet redovisade PRO-medlemmar på sajten Wikipedia – från 400 000 till 360 000. Ändringen gjordes av Henrik Fahlgren, PRO:s kommunikationschef. 

Kan bli dyrt för PRO

Johanna Hållén, förbundssekreterare i PRO, säger till tidningen att man kan ha flera medlemskap. Det innebär att organisationen också får mer i bidrag.

Johanna Hållén menar att organisationen redovisat allting korrekt – men understryker:

– Men det är det så att Socialstyrelsen gör en annan tolkning, så får vi förstås anpassa oss efter det, säger hon till tidningen.

Men det kan bli en dyr historia på sikt för PRO – om Socialstyrelsen anser att de har blivit förda bakom ljuset.

Kan bli återbetalningsskyldiga

– Det kan bli tal på återbetalning. Har de gjort det med flit kanske det blir ett polisärende, säger Frida Azadi, handläggare vid Socialstyrelsen, till tidningen. 

Expressen har sökt PRO för en kommentar under onsdagsmorgonen. Malin Wennberg, pressansvarig för riksorganisationen, hänvisar till organisationens förbundssekreterare Johanna Hållén, som säger:

– Vår mening har aldrig varit att fuska, och har vi gjort fel ska vi självklart betala tillbaka.

Frida Azadi säger senare till Aftonbladet att det kan bli aktuellt att polisanmält. 

– Om det framgår att de gjort det med flit, då kanske det blir ett polisärende, men det vet vi inte i dag. Så länge vi inte har kommunicerat med organisationen vet vi inte hur det blir, säger Frida Azadi. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!