Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prisras på svenska jordgubbar

Foto: Tina Harr

Värmen i april har vänt upp och ned på jordgubbssäsongen. Det finns mängder av svenska gubbar och priset väntas hamna runt 40 kronor litern till midsommar, jämfört med 50-60 kronor i fjol.

Aprilvärmen har gjort att jordgubbarna har mognat tidigare än vanligt.

 - Det finns väldigt gott om svenska jordgubbar till skillnad från andra år då man har fått komplettera med importerade jordgubbar. Det slipper vi i år, säger Calle Eriksson, jordgubbsodlare och ordförande i branschorganisationen Gro Bär.

 Han menar att den stora tillgången har överrumplat konsumenterna och att det är lagen om tillgång och efterfrågan som styr priset.

Avsevärd skillnad

 - I fjol hade vi rekordhöga priser på 50-60 kronor per liter, i år kommer det nog att ligga kring 40 kronor vid midsommar. Det är en avsevärd skillnad.

 En nackdel med en tidig jordgubbssäsong är att den kan vara över redan i juli.

 - Så är det nog, ja. Det kommer fortfarande att finns jordgubbar, men till ett annat pris än nu.

Blir jordgubbarna dyrare efter midsommar?

- Vi får en jämnare prisnivå än tidigare. I fjol sjönk priset drastiskt till 25-30 kronor efter Midsommar. Det förändringen kommer vi inte att se i år. Det kommer att ligga runt 40 kronor säsongen ut, säger Calle Eriksson.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!