Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prisras i svenskparadiset – efter oron på husmarknaden

Spanien är ett av många europeiska länder där smittan breder ut sig.
Gabrielle Wadström har ägt hus i Spanien i tio år.Foto: Privat
Costa Blanca i sydöstra Spanien är populärt bland svenskarna.Foto: Shutterstock

Bostadspriserna i Spanien sjunker. Störst är nedgången i svenskarnas favoritområden, enligt fastighetsförmedlaren Bjurfors Utland.

Enligt mäklare har det funnits en oro på marknaden sedan coronautbrottet startade, och siffror visar att allt färre som äger hus vågar sälja. 

Gabrielle Wadström, som har ägt hus i Spanien i tio år, tror att kommande husköp kan bli en kostsam affär – även om det också går att göra klipp.

– Det kan bli ett bakslag, om det man köper tappar i värde, säger hon. 

Enligt siffror från värderingsinstitutet Tinsa har bostadspriserna i svenskområdena Costa del Sol och Costa Blanca sjunkit med hela 3,8 procent sedan i mars. 

I april genomfördes 60 procent färre bostadsaffärer på Kanarieöarna jämfört motsvarande period förra året, enligt ett pressmeddelande från fastighetsförmedlaren Bjurfors Utland.

I Malaga, som också är en populär ort för svenska besökare, låg den siffran på 48 procent.

Janette Cohen, marknadschef för fastighetsförmedlaren Bosatt Costa Blanca i sydöstra Spanien, säger att hon märkt av osäkerheten på marknaden. Något hon tror beror på den turbulenta våren och reserestriktionerna.

Janette Cohen är marknadschef för fastighetsförmedlaren Bosatt Costa BlancaFoto: Janette Cohen.
Hus till salu i Costa Blanca.Foto: Bosatt Costa Blanca

– Vi har märkt en viss prissänkning. Vissa har börjat sänka priserna lite, och det kan bero på allt från att människor har haft det lite sämre under våren till att man har en osäker framtid, säger hon.

Enligt Cohen är det dock inte troligt att den spanska bostadsmarknaden påverkas lika mycket som den gjorde under finanskrisen 2008.

– Då fanns det väldigt mycket nyproduktion, särskilt runt kusten. Det är inte ett problem nu. Här finns det ganska begränsat med bostäder.

När smittspridningen ökade i början av året var Janette Cohen betydligt mer orolig, berättar hon.

– Det fanns absolut en stor oro, och jag tror att det fortfarande är för tidigt för att säga vad som kommer hända under hösten. För tillfället ser vi dock en väldigt stor efterfrågan.

Erfarna besökaren: ”Köp inte bara för att köpa”

Sedan tio år tillbaka har Gabrielle Wadström ägt ett semesterhus i Axarquia i Andalusien.

Även hon har märkt av att priserna på hus börjat sjunka.

– I vissa områden har läget inte förändrats, men i andra har det börjat röra sig nedåt. Det är den prisvändningen vi kan se, säger hon.

Nu funderar Gabrielle Wadström på att köpa ett nytt hus i området, men tankegångarna präglas av oklarheterna på den spanska bostadsmarknaden. 

– Läget för att köpa hus under pandemin kan både vara fördelaktigt och ofördelaktigt, det vet man inte än, säger hon.

Dels kan man göra ett klipp när priserna sjunker, men det innebär också en risk. 

 – En bostadsaffär nu kan också bli ett bakslag, om det man köper tappar i värde, säger Gabrielle. 

Gabrielle Wadström under en löprunda på stranden.Foto: Privat

Gabrielle Wadström avråder dock svenska spekulanter från att köpa ett hus bara för att priserna har gått ner. Att flytta till Spanien innebär nämligen vissa skyldigheter, anser hon:

– Jag tror att man kan göra klipp just nu. Men jag tycker inte att man ska göra det bara för att göra en bra affär. Man ska ha inställningen att man behöver jobba lite för att komma in i den spanska kulturen. Det är inte bara att komma och tro att det är röda mattan för att man är utlänning. 

De fallande priserna har inneburit att intresset för att köpa bostäder nu tycks öka i vissa områden. 

Janette Cohen igen:

– Nu när gränserna har öppnat märker vi av en stor efterfrågan i området. Fler och fler vill ha en fast punkt att återvända till under sina semestrar, jämfört med att söka sig till nya semesterorter år efter år.

Semesterorter larmar om ökad smitta

Viruset slår hårt mot turistfavoriterna
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!