Foto: Cornelia Nordström
 Foto: Cornelia Nordström

Priset på el fortsätter att stiga rejält

Publicerad
Uppdaterad
Elpriset fortsätter att stiga rejält. Det kalla vädret i kombination med låga nivåer i vattenmagasinen i både Sverige och Norge har skrämt upp marknaden.
På den nordiska elbörsen Nordpool är nu medelpriset för fredagens handel – som sätts på torsdagen – med el uppe i 74,8 öre per kilowattimme. Det är en ökning med drygt 40 procent sedan förra fredagen.
Är vi på väg mot förra vinterns extremt höga elpriser?
- Jag vet inte vad jag ska tro. Jag är litet uppskrämd själv, säger Sigge Eriksson, chef för Vattenfalls privatmarknad.
- Jag kan inte riktigt bedöma om det är en överreaktion på marknaden eller inte just nu. Men det är en nervös situation.

Många kärnkraftverk igång

Vattenmagasinens nivåer är fortfarande långt under den normala för årstiden och den nederbörd som faller nu kommer i form av snö.
- Och vi är på väg mot ett ännu större underskott de närmaste veckorna.
Men i motsats till förra vintern är nu många kärnkraftverk i gång eller på väg att startas upp. Förra vintern drogs elpriset upp inte bara på grund av den extrema kylan utan också beroende på att hela kärnkraftsindustrin hade stora driftsproblem och flera reaktorer stod stilla.
Priset på elbörsen påverkar direkt kunder med rörliga elavtal. På priset på elbörsen läggs skatter och avgifter.

Maria Victorin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen