Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Priset för att skicka brev höjs nästa år

Nästa år blir det dyrare att skicka brev. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Postnords vd Anders Holm förklarar varför man höjer priset på frimärken. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Postnords vd Anders Holm svarar på kritiken i Svenska Dagbladet. Foto: Postnord Sverige
Nästa år höjs priset på frimärken. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Från och med årsskiftet kostar ett frimärke nio kronor. 

Prishöjningen kommer efter ett år av hård kritik mot Postnord för trasiga och försenade försändelser. 

"Jag har full respekt för den funderingen, men ­måste återigen påminna om varför utmaningarna har uppstått: Alla skickar färre brev", skriver Anders Holm, vd Postnord Sverige, i Svenska Dagbladets debatt.

Expressen och flera andra medier har under året rapporterat om den växande kritiken mot Postnord. 

Försenade brev och trasiga försändelser har väckt stor ilska mot företaget. Efter "Black Friday"-rekordet uppstod paketkaos på Postnord – vilket skapade förseningar. 

I Svenska Dagbladet svarar Postnords vd Anders Holm på kritiken som riktats mot företaget det senaste året. 

"Ett lågt reglerat pris i kombination med krav på kostnadstäckning har försatt Post­nord i ett dilemma där den enda utvägen har varit kraftiga kostnadsnedskärningar, vilket tyvärr har gett störningar i produktionen", skriver han på tidningens debattsida.


LÄS MER:
Postnords vädjan: ”Hämta ut era paket” 

Priset för frimärke höjs 2018

Från och med nästa år kommer priset för att skicka brev att höjas till nio kronor per frimärke när en ny postförordning träder i kraft. 

Priset på frimärken höjs från och med nästa år – till nio kronor per frimärke. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Anders Holm förstår frågorna som detta väcker, men försöker samtidigt trycka på de förändringar som Postnord står inför. 

"Hur kan vi höja portot efter den kritik som varit? Jag har full respekt för den funderingen, men måste då återigen påminna om varför utmaningarna har uppstått: Alla skickar färre brev. Runt om i Europa tvingas postoperatörerna att höja portot och det svenska portot kommer även efter den här höjningen att vara förhållandevis lågt", skriver Anders Holm. 

 

LÄS MER: Så ska Postnord klara julhandeln

"Volymminskningen kommer att accelerera"

Som bakgrund till prishöjningen nämner Anders Holm en viktig faktor: det ökade kravet på att 95 procent av breven ska – oavsett var i landet man befinner sig – delas ut senast två arbetsdagar efter att det skickats. 

Postnords vd Anders Holm svarar på kritiken i Svenska Dagbladet. Foto: Postnord Sverige

Sedan 2000 har antalet skickade förstaklassbrev med Postnord mer än halverats. Förändringarna som sker gör man för att anpassa det nya kundbehovet, enligt Anders Holm. 

"Vår bedömning är att volymminskningen kommer att accelerera ytterligare – till 10–12 procent om året. Redan i dag utgör frimärkta brev en liten andel av alla fysiska försändelser som fortfarande skickas – knappt 6 procent 2016", skriver han. 

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!