Den här minilyan på 17 kvadratmeter på Upplandsgatan var till salu i maj för 1 895 000 kr. Foto: Christian Olsson ClearcutfactoryDen här minilyan på 17 kvadratmeter på Upplandsgatan var till salu i maj för 1 895 000 kr. Foto: Christian Olsson Clearcutfactory

Den här minilyan på 17 kvadratmeter på Upplandsgatan var till salu i maj för 1 895 000 kr.

 Foto: Christian Olsson Clearcutfactory
Miniettan på 24 kvadrat på Kungsholmen var till salu för 2,1 miljoner i april. Foto: Henrik NeroMiniettan på 24 kvadrat på Kungsholmen var till salu för 2,1 miljoner i april. Foto: Henrik Nero

Miniettan på 24 kvadrat på Kungsholmen var till salu för 2,1 miljoner i april.

 Foto: Henrik Nero

Priserna rusar på minilägenheter

Publicerad

Priset för pyttesmå lägenheter i Stockholms innerstad har rusat i höjden och i tio fall 2016 har de kostat runt tre miljoner kronor.

Vi pratar 150 000 kronor per kvadratmeter.

Minilägenheterna i centrala Stockholm är en bra affär. Lyorna är mindre än 20 kvadratmeter stora, men kan ändå i väg till priser på runt tre miljoner kronor.

Så har utvecklingen sett ut de senaste åren i och med att köparna prioriterat ett bra läge inne i centrala Stockholm före storleken på lägenheten. Då har priset på kvadratmeter stuckit i väg till svindlande 150 000 kronor.

Dyrast i Gamla stan

Den dyraste lägenheten 2016 räknat per kvadratmeter var en lägenhet på Järntorget 85 i Gamla stan. Den kostade 2,4 miljoner kronor för tolv kvadratmeter vilket innebär 200 000 kronor per kvadrat, enligt Booli.se.

– När efterfrågan är stor så landar vi på sådana här otroligt höga kvadratmeterpriser, säger mäklaren Andreas Ångström på Fastighetsbyrån Vasastan till Stockholmdirekt.se.

Däremot kan den faktiska månadskostnaden för en så pass dyr lägenhet bli lägre jämfört med att hyra en lägenhet. I och med att lägenheterna är så små kan månadshyran i vissa fall vara så låg som 600 kronor, enligt mäklaren Andreas Ångström.

Bostadskrisen är boven

Och eftersom fastighetsföreningarna i Stockholms innerstad kräver att det är fysiska personer, och inte juridiska, så håller det borta företag i från att köpa lägenheterna. I stället är det folk som pendlar till och från huvudstaden som skaffar sig en centralt belägen minilägenhet eller ungdomar som för första gången flyttar hemifrån.

Bostadskrisen gör att folk är beredda att betala bra för en liten lägenhet som finns i ett bra läge i huvudstaden.

– Hade man till exempel lättar på skattereglerna så hade fler äldre som sitter på stora lägenheter i innerstan kunnat flytta och lägenheterna skulle därmed omfördelas, säger professor Matz Dahlberg, bostadsforskare vid Uppsala universitet, till Stockholmdirekt.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen