Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Priserna rusar på minilägenheter

Den här minilyan på 17 kvadratmeter på Upplandsgatan var till salu i maj för 1 895 000 kr.

Foto: Christian Olsson Clearcutfactory

Miniettan på 24 kvadrat på Kungsholmen var till salu för 2,1 miljoner i april.

Foto: Henrik Nero

Priset för pyttesmå lägenheter i Stockholms innerstad har rusat i höjden och i tio fall 2016 har de kostat runt tre miljoner kronor.

Vi pratar 150 000 kronor per kvadratmeter.

Minilägenheterna i centrala Stockholm är en bra affär. Lyorna är mindre än 20 kvadratmeter stora, men kan ändå i väg till priser på runt tre miljoner kronor.

Så har utvecklingen sett ut de senaste åren i och med att köparna prioriterat ett bra läge inne i centrala Stockholm före storleken på lägenheten. Då har priset på kvadratmeter stuckit i väg till svindlande 150 000 kronor.

Dyrast i Gamla stan

Den dyraste lägenheten 2016 räknat per kvadratmeter var en lägenhet på Järntorget 85 i Gamla stan. Den kostade 2,4 miljoner kronor för tolv kvadratmeter vilket innebär 200 000 kronor per kvadrat, enligt Booli.se.

– När efterfrågan är stor så landar vi på sådana här otroligt höga kvadratmeterpriser, säger mäklaren Andreas Ångström på Fastighetsbyrån Vasastan till Stockholmdirekt.se.

Däremot kan den faktiska månadskostnaden för en så pass dyr lägenhet bli lägre jämfört med att hyra en lägenhet. I och med att lägenheterna är så små kan månadshyran i vissa fall vara så låg som 600 kronor, enligt mäklaren Andreas Ångström.

Bostadskrisen är boven

Och eftersom fastighetsföreningarna i Stockholms innerstad kräver att det är fysiska personer, och inte juridiska, så håller det borta företag i från att köpa lägenheterna. I stället är det folk som pendlar till och från huvudstaden som skaffar sig en centralt belägen minilägenhet eller ungdomar som för första gången flyttar hemifrån.

Bostadskrisen gör att folk är beredda att betala bra för en liten lägenhet som finns i ett bra läge i huvudstaden.

– Hade man till exempel lättar på skattereglerna så hade fler äldre som sitter på stora lägenheter i innerstan kunnat flytta och lägenheterna skulle därmed omfördelas, säger professor Matz Dahlberg, bostadsforskare vid Uppsala universitet, till Stockholmdirekt.se.

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!