Priser på bostadsrätter sjunker i Storstockholm

Publicerad

Nu sjunker priserna på bostadsrätter i Storstockholm.

Nya siffror visar att priserna gått ner med en procent jämfört med mätningar för tre månader sedan.

– Allmänt har vi en något avvaktande marknad, säger Per-Arne Sandgren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Det är ingen jättenedgång men dock en nedgång.

Priserna på borätter i Storstockholm har bromsat in och till och med minskat om man tittar tre månader bak.

Jämfört med förra månaden märks ingen ändring, och jämfört med ett år tillbaka ser vi en ökning på två procent.

Prisnedgången noteras främst utanför centrum i huvudstaden. I centrala Stockholm har priserna ökat med en procent jämfört med för tre månader sedan.

Så här ser statstiken ut för bostadsrätter i Sverige för september 2017:

Statistiken baseras på försäljningen av 25 154 bostadsrätter under juli 2017–september 2017. Tremånaderssiffran är en jämförelse med april 2017–juni 2017, tolvmånaderssiffran med juli 2016–september 2016 och i enmånadssiffran jämförs juni 2017–augusti 2017 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar.

 

– Allmänt har vi en något avvaktande marknad där vi ser att ett ökat utbud inte motsvaras av samma ökning i antalet försäljningar. Volymerna hittills i år ligger på samma nivå som förra året och vi ser också en gradvis ökning av den genomsnittliga tiden det tar mellan att annonserna sätts ut och bostaden sedan säljs, säger Per-Arne Sandgren på Svensk Mäklarstatstik.

Villapriserna fortsätter upp

Villapriserna i Stor-Stockholm ökar mer än bostadsrätterna, årstakten ligger nu på plus sex procent.

I de två andra storstadsregionerna råder det omvända, villorna ökar något långsammare än bostadsrätterna. 

Statistiken baseras på försäljningen av 13 360 villor under juli 2017–september 2017. Tremånaderssiffran är en jämförelse med april 2017– juni 2017, tolvmånaderssiffran med juli 2016–september 2016 och i enmånadssiffran jämförs juni 2017–augusti 2017 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar. Rikssiffrorna för villor och bostadsrätter beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket.

 

Boolis siffror pekar åt samma håll

På torsdagen redovisade Booli sina bostadssiffror.

Även här kan man se en inbromsning på marknaden.

– Man kan se att marknaden har saktat ned med färre budgivare och bud samt fler prissänkningar, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli, till Nyhetsbyrån Direkt som redovisar de här siffrorna:

Medelantalet budgivare för lägenhetsannonser som tagits bort har under perioden sjunkit till 2,7 från 3,3 motsvarande period 2016. Medelantalet bud per publicerad budgivning har sjunkit till 9,5 från 11,9. Samtidigt har andelen prissänkta objekt ökat till 5,5 procent från 3,6 procent.

För Stockholms lägenhetsmarknad märks samma tendens; medelantalet budgivare har varit 3,0 och medelantalet bud 11,7, mot 3,6 respektive 14,0 året före. Andelen prissänkta objekt har ökat till 6,4 procent från 3,7 procent.

Även på husmarknaden i Sverige samt Stockholm har medelantalet budgivare och bud minskat.

Fotnot: Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Statistiken är framtagen av SCB på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik och baseras på över 90 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen