Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Priser på bostadsrätter sjunker i Storstockholm

Nu sjunker priserna på bostadsrätter i Storstockholm.

Nya siffror visar att priserna gått ner med en procent jämfört med mätningar för tre månader sedan.

– Allmänt har vi en något avvaktande marknad, säger Per-Arne Sandgren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Det är ingen jättenedgång men dock en nedgång.

Priserna på borätter i Storstockholm har bromsat in och till och med minskat om man tittar tre månader bak.

Jämfört med förra månaden märks ingen ändring, och jämfört med ett år tillbaka ser vi en ökning på två procent.

Prisnedgången noteras främst utanför centrum i huvudstaden. I centrala Stockholm har priserna ökat med en procent jämfört med för tre månader sedan.

Så här ser statstiken ut för bostadsrätter i Sverige för september 2017:

Statistiken baseras på försäljningen av 25 154 bostadsrätter under juli 2017–september 2017. Tremånaderssiffran är en jämförelse med april 2017–juni 2017, tolvmånaderssiffran med juli 2016–september 2016 och i enmånadssiffran jämförs juni 2017–augusti 2017 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar.

– Allmänt har vi en något avvaktande marknad där vi ser att ett ökat utbud inte motsvaras av samma ökning i antalet försäljningar. Volymerna hittills i år ligger på samma nivå som förra året och vi ser också en gradvis ökning av den genomsnittliga tiden det tar mellan att annonserna sätts ut och bostaden sedan säljs, säger Per-Arne Sandgren på Svensk Mäklarstatstik.

Villapriserna fortsätter upp

Villapriserna i Stor-Stockholm ökar mer än bostadsrätterna, årstakten ligger nu på plus sex procent.

I de två andra storstadsregionerna råder det omvända, villorna ökar något långsammare än bostadsrätterna. 

Statistiken baseras på försäljningen av 13 360 villor under juli 2017–september 2017. Tremånaderssiffran är en jämförelse med april 2017– juni 2017, tolvmånaderssiffran med juli 2016–september 2016 och i enmånadssiffran jämförs juni 2017–augusti 2017 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar. Rikssiffrorna för villor och bostadsrätter beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket.

Boolis siffror pekar åt samma håll

På torsdagen redovisade Booli sina bostadssiffror.

Även här kan man se en inbromsning på marknaden.

– Man kan se att marknaden har saktat ned med färre budgivare och bud samt fler prissänkningar, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli, till Nyhetsbyrån Direkt som redovisar de här siffrorna:

Medelantalet budgivare för lägenhetsannonser som tagits bort har under perioden sjunkit till 2,7 från 3,3 motsvarande period 2016. Medelantalet bud per publicerad budgivning har sjunkit till 9,5 från 11,9. Samtidigt har andelen prissänkta objekt ökat till 5,5 procent från 3,6 procent.

För Stockholms lägenhetsmarknad märks samma tendens; medelantalet budgivare har varit 3,0 och medelantalet bud 11,7, mot 3,6 respektive 14,0 året före. Andelen prissänkta objekt har ökat till 6,4 procent från 3,7 procent.

Även på husmarknaden i Sverige samt Stockholm har medelantalet budgivare och bud minskat.

Fotnot: Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Statistiken är framtagen av SCB på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik och baseras på över 90 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. 

Oroar du dig för en bobubbla?

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!