Foto: Cornelia Nordström
 Foto: Cornelia Nordström

Prischock på lågenergilampor

Publicerad
Uppdaterad
STOCKHOLM. I höst blir lysrör och lågenergilampor betydligt dyrare på grund av kraftigt höjda råvarupriser.
Kalle Hashmi vid Energimyndigheten utesluter inte att priserna kommer att stiga ytterligare.
I takt med att glödlamporna fasas ut går allt fler över till lågenergilampor. Men de lamporna kommer att bli dyrare nu.
Produktionen av de jordartsmetaller som används i tillverkningen av bland annat lysrör och lågenergilampor sker till största del i Kina. Och det senaste året har priserna på jordartsmetallerna höjts kraftigt, något som konsumenterna kommer att märka.
– Enligt min bedömning kommer priserna för lysrör att stiga med 25 till 30 procent och för lågenergilampor med 20 procent, säger Magnus Frantzell, vd för intresseorganisationen Belysningsbranschen.

Kan öka med 60 procent

Han säger att prisökningen kommer att ske inom den närmaste månaden.
Den prisökningen kan bara vara början, tror Kalle Hashmi vid Energimyndigheten.
– Nu upplever jag att det inte kommer att stanna vid 25 procent, vi pratar snarare om 50 till 60 procent.
Hashmi säger att de höga priserna för metallerna är ett resultat av ett politiskt beslut.
– Den kinesiska regeringen har bestämt att de får inte vara så billiga för utländska företag som de har varit genom åren, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen