Prisbluffen i mataffären

Publicerad
Uppdaterad
Lita inte på butikens jämförelsepriser.
Trots tydlig lagstiftning tricksar och slarvar handlarna.
Resultat: Du blir blåst och de tjänar pengar.
Jämförpriser verkar vara en svår konst. Expressens kontroll avslöjar att många handlare gör lite hursomhelst. - Det finns affärer som konsekvent gör fel, menar Daniel Carlsson i Örebro. Han har kollat jämförpriser på bland annat bacon, tonfisk och toalettpapper i olika butiker, och menar att problemet är utbrett. För att bevisa sina teorier har han specialstuderat Soldatens ärtsoppa.

"Kan slå vad"

- Det är nästan så att jag kan slå vad med vem som helst om att de inte hittar en butik med rätt jämförpris på soppan. I Expressens undersökning av ett antal butiker i Malmö och Stockholm är det bara en som gör helt rätt. Bland våra exempel fanns det fem olika sätt att jämföra priset på - men bara ett är rätt:
  Pris per liter soppa.
   Pris per liter ätklar soppa.
    Pris per liter oblandad soppa.
     Pris per burk.
      Och så jämförpriset på Malmborgs i Malmö som är ett mysterium Det blir inte enklare av att mängden soppa i burken anges i gram (vikt) medan färdig mängd soppa mäts i deciliter (rymd).

      Riktigt förvirrande

      En Stockholmsbutik har olika slags jämförpriser beroende på storleken på burken. Men frågan är om inte Ica tar priset när de anger priset på en halv liter oblandad soppa i en burk som rymmer cirka 0,35 liter just oblandad soppa. - Inte alls bra, säger Pontus Hamilton på konsumentverket. - Om de gör så här för att varan ska se billigare ut handlar det om bedrägeri. Här finns lagar (SFS 2004:347) som butikerna måste följa. Malmborgs i Malmö medger att det är fel jämförpris på ärtsoppan och lovar att rätta till det. Det gör även Ica Kvantum i Kungens kurva, som säger att det hela beror på att man hämtar grunddata från en central databank som alla handlare har tillgång till.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen