Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prisad pubägare: Här är H&M-Stefans okända liv

Här är Stefan Perssons hemliga livsverk, den lokala puben The Bell i byn Rambsbury.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
H&M:s Stefan Persson har i tysthet byggt upp ett litet företagsimperium ute på den engelska landsbygden.
Foto: GÖRAN GRANLUND / STELLA PICTURES GRANLUNDPICTURES
Trivsamt: Så här ser ett av rummen på The Bell ut.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Det här är Stefan Perssons egen vodka i specialdesignad flaska .
Foto: Leif Brännström
På vodkaflaskan går det att utläsa från vilket fält det lokalproducerade vetet kommer.
Foto: Leif Brännström
Stefan Perssons bränneri: här görs vodka och gin.
Foto: RAMSBURY.COM
Stefan Perssons bryggeri ute på den engelska landsbygden brygger elva ölsorter.
Pressmeddelandet där Stefan Perssons pub korats till England bästa pub. Men inte med ett ord nämns att det är H&M:s storägare som äger puben.
En av Ramsburys fabrikslokaler.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Delar av Stefan Perssons minimperium på den engelska landsbygden.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Stefan Persson med hustrun Carolyn Denise Persson.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
1 / 11

Han är Sverige rikaste och skulle kunna slå av på arbetstakten.

Men H&M:s Stefan Persson har i tysthet byggt upp ett företagsimperium som driver hotell, pub, bränner gin och vodka samt ägnar sig åt jakt.

Platsen är den engelska idyllen Ramsbury där hans ’’The Bell’’ i dagarna korats till årets pub i England.

– Jag tycker att Persson gjort mycket bra för byn när han tog över The Bell, säger Elaine Flippince.

Det är så långt från klädjätten H&M man kan komma. Ramsbury i grevskapet Whiltshire ligger ute på den engelska landsbygden drygt en timmes bilresa från London. Miljön har drag av landskapet och de pittoreska samhällena som ramar in Morden i Midsomer.

Det är här som H&M:s huvudägare och styrelseordförande Stefan Persson har sitt engelska gods där han kan leka lite engelsk godsherre. Och det är här som han enligt uppgift också firar sin 70-årsdag i dag onsdag.

Den lantliga känslan i matsalen.
Foto: THE BELL

Stefan Perssons okända företagsimperium

Det är också i Ramsbury som H&M:s styrelseordförande har byggt upp sitt okända företagsimperium där den senaste kända omsättningen landade på cirka 150 miljoner kronor.

Jordbruket och lantbruket är den del som omsatte mest med drygt 110 miljoner kronor.

– Det här är helt och hållet Stefans privata verksamhet. Kalla det gärna hobby, säger en källa.

Och det är långt från de summor som är aktuella när Stefan Persson köper på sig nya H&M–aktier. I dagarna har han i tre omgångar köpt H&M–aktier för 914 miljoner kronor.

Inte mycket är känt om Stefan Perssons verksamhet i England. Men en titt på olika år visar att han började bygga upp verksamheten när han lämnade den operativa verksamheten som vd och koncernchef för H&M och blev klädföretagets styrelseordförande.

Ramsbury ligger någon timme väster om London.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Årets pub i England

Det brittiska motororganisationen AA utser varje år ’’The pub of the Year’’ i England och i år är det Stefan Perssons pub som vunnit utmärkelsen. 

Den 300 år gamla puben och värdshuset The Bell är kronan i Stefan Perssons okända företagsimperium. Förutom den nu prisbelönta puben - som firar utmärkelsen genom att ta fram ett specialgin - innehåller The Bell restaurang, café och en liten hotelldel med nio rum. 

Få utomstående tycks dock veta att det är en att världens rikaste som äger puben. När tidningarna Daily Mail och The Telegraph för någon vecka sedan skrev om utmärkelsen nämndes inte med ett ord att det är Stefan Perssons företag som äger puben  ’’The Bell’’.

Men i Ramsbury har man koll på vem som äger puben.

– Jag tycker att Persson har gjort mycket bra för byn, när han tog över The Bell och med hans bryggeri. Det skapar bra arbetstillfällen här. Och det är alltid välbesökt på helgerna vilket är kul, säger Elaine Flippince, 55, som äger postkontoret i byn till Expressens fotograf Alex Ljungdahl.


Elaine Flippince, 55 äger postkontoret i byn: ”Jag tycker att Persson har gjort mycket bra för byn, när han tog över The Bell och med hans bryggeri. Det skapar bra arbetstillfällen här. Och det är alltid välbesökt på helgerna vilket är kul”, säger Elaine till Expressens fotograf Alex Ljungdahl.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

LÄS OCKSÅ: Stefan Persson köpte villa för 135 miljoner  


Bränner vodka och gin

Stefan Perssons lilla företagsgrupp består i övrigt av följande enheter:

•  Bränneriet, nyligen startat och producerar både vodka och gin.  Flaskorna är specialdesignade. Enligt reklamen så går varje enskild flaska att spåra hela vägen ner till det enskilda vetefältet.

• Bryggeriet, producerar elva ölsorter med lokala råvaror som bas. På ’’The Bell’’ finns naturligtvis samtliga ölsorter att beställa.

• Rökeriet som bland annat säljer öring och utlovar hemleveranser.

• Ramsbury rapsolja som marknadsförs med budskapet att den har lägre andel mättad fett än någon annan kulinarisk olja – 50 procent mindre än olivolja.

• Uthyrningsverksamhet av hus i Hungerford och Marlborough.

• Onlineshop där det bland annat går att beställa en del av företagets produkter.

• Stora markområden för jordbruk.


72 anställda

Enligt den senaste årsredovisningen har företagsgruppens olika delar sammanlagt 72 anställda. Flest anställda fanns hos ’’The Bell’’ med 34 personer. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!