Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prinsessan Sofias vinst från ”okända” företaget

Prinsessan Sofia – en entreprenörsprinsessa. Hennes egna aktiebolag, SKB Sweden AB, gör en vinst på över 150 000 kronor.Foto: BJÖRN LINDGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Resultatet framgår av den årsredovisning som bolaget skickat in till Bolagsverket.Foto: FAKSIMIL

Prinsessan Sofias egna aktiebolag har lämnat in sin första årsredovisning – och visar på över 150 000 kronor i vinst.

Expressen kan nu avslöja att det är investeringar i hälso- och modeföretag som ligger bakom Sofias kassaklirr.

– Prinsessan är delägare i ett bolag, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

I december 2015 registrerades ett nytt företag på det kungliga slottets adress i Stockholm. Namnet: "SKB Sweden AB".

SKB är prinsessan Sofias initialer, Sofia Kristina Bernadotte, och i styrelsen för företaget sitter Sofias pappa Erik och hennes lillasyster Sara.

Sara Hellqvist, till vänster i bild, sitter i styrelsen för SKB Sweden AB. I mitten sitter systern Lina Frejd och till höger prinsessan Sofia.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det var tidningen Aftonbladet som avslöjade att Sofia startat bolaget – men fram till nu har det varit okänt vad företaget har bedrivit för verksamhet och hur den går.

Expressen kan nu publicera färska dokument som visar att bolaget förra året drog in 201 949 kronor.

Av dokumentet, en årsredovisning signerad av Sofias pappa Erik Hellqvist, framgår också att kostnaderna i företaget varit 8 053 kronor.

Resultaträkningen för Sofias företag, SKB Sweden AB, visar goda siffror.Foto: FAKSIMIL

Hovet: "Det är en privat investering"

När skatter betalts är det muntra siffror för Sofia: En vinst på 151 241 kronor. Enligt årsredovisningen plockar Sofia dock inte ut några pengar själv – vinsten kommer att stanna i bolaget och återinvesteras.

SKB Sweden AB:s årsredovisning

• Årsredovisningen berättar om ekonomin i företaget under det förlängda räkenskapsåret 2015-12-18 till och med 2016-12-31.

• Enligt årsredovisningen hade företaget intäkter på 201 949 kronor.

• Kostnaderna i verksamheten uppgick till 8 053 kronor. Företaget betalade skatter om 42 655 kronor.

• I balansräkningen står det att företaget har 275 729 kronor i tillgångar. 7 283 kronor av dessa finns på banken, resten är kund- och skattefordringar.

• Av balansräkningen framgår också att företaget har kortfristiga skulder om totalt 74 488 kronor.

Hovet är förteget om vad bolaget arbetar med.

– Det stämmer att prinsessan Sofia är delägare i ett bolag. Men det är en privat investering och därmed ingenting som hovet kommenterar, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Enligt uppgifter till Expressen är det dock investeringar och konsultuppdrag i olika företag och verksamheter inom hälso- och modebranschen som gett klirr i kassan för Sofia.

Prinsessan Sofia är engagerad i hälsofrågor

Även Sofias make, prins Carl Philip, driver företag. Han driver ett designföretag ihop med kompanjonen Oscar Kylberg.Foto: SVEN LINDWALL

Prinsessan Sofias engagemang i hälsofrågor är starkt. Hon är certifierad yogalärare och har arbetat som det i bland annat New York. 

Innan Sofia var prinsessa grundade hon klädmärket "Drop of Mindfulness", som säljer yogakläder, 2010. Engagemanget i den verksamheten är dock avslutad, enligt uppgifter till Expressen.

– Vi ville skapa ett nytt varumärke, någonting som skulle inspirera till ett hälsosamt liv, har Sofia sagt i samband med grundandet.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!